Interview

Filmmaker Nanouk Leopold: ‘Als je toch in een gat valt, dan het liefst met inspirerende acteurs’

Coronaweekboek Cultuur Hoe zal corona de kunstwereld veranderen? Een dag voor de filmsets weer opengaan zegt filmmaker Nanouk Leopold: „Een planning maken is niet te doen.”

In de serie Coronaweekboek Cultuur praat NRC wekelijks met mensen uit de cultuursector. Van kunstenaar en muzikant tot galeriehouder en theaterdirecteur: hoe slaan zij zich door de coronacrisis? Wat zijn de effecten op hun leven en werk? Hoe zal deze crisis de kunstwereld veranderen?

Het is mid-juni en een dag voordat in Nederland officieel de filmsets weer ‘open’ gaan. Er zijn protocollen opgesteld voor alle medewerkers op de set. Maar corona heeft alle schema’s in de war geschopt, dus heeft filmmaker Nanouk Leopold (Boven is het stil, Cobain) andere zorgen aan haar hoofd dan mondkapjes en desinfecterende gel: een moment te vinden waarop haar beide actrices überhaupt tijd hebben om twee dagen te draaien: „Samen met Daan Emmen ben ik voor The Oval Office, een Art Space die verbonden is met het Schauspielhaus Bochum, waar Johan Simons intendant is, een video-installatie aan het maken onder de naam LeopoldEmmen. Deel één van ‘Another Woman’ hebben we al gefilmd, dat was met Sandra Hüller en Gillis Biesheuvel. Dat gaat over een stel dat uit elkaar gaat.”

Voor deel twee gaat ze weer werken met Hüller en met choreografe Meg Stuart. „Maar het is niet te doen. Alles schuift op. En als je het net geregeld hebt, verandert er toch weer iets. Sandra en Meg zijn allebei erg druk, en nu met de coronasituatie is het nog onzekerder allemaal.”

We lopen door Rotterdam, drinken koffie uit een meeneembeker en worden opgeschrikt door een automobilist die luidkeels door het geopende portierraampje niest. Leopold, droogjes: „Het is nog wel even wennen.”

Meg Stuart is een Amerikaanse choreografe. „Met haar gezelschap Damaged Goods maakt ze vanuit Brussel en Berlijn mooie voorstellingen. We hebben met haar gewerkt voor een installatie tijdens Art Rotterdam in 2016. Toen we daaraan begonnen hadden we elkaar een paar keer ontmoet, maar we kenden elkaar eigenlijk niet echt. Toen hebben we zomaar een week geprikt om samen iets te gaan maken. Geen idee wat we zouden gaan doen. Maar de afspraak stond. Dat vond ik geweldig. En aan het einde van de week hielden we een presentatie. Om in zo’n korte tijd iets te maken en dat samen te doen met iemand die vanuit een andere discipline werkt, is inspirerend. Dat willen we weer doen. We zoeken twee dagen. Dat zou niet zo moeilijk moeten zijn zou je denken, haha.”

Deel twee gaat over het begin van een nieuwe relatie. „Meg is ‘the Other Woman’. Maar tegelijk is het Sandra die in deze relatie iemand anders kan zijn, ze kan zichzelf opnieuw uitvinden. Het zijn woordeloze scènes van kleine, alledaagse situaties die een zekere mate van abstractie krijgen.

„Ik keek net even op de website van Meg, maar voordat je erop komt staat er opeens: ‘Abandon the Plan’. Ik wilde zeker weten dat ik dat goed had gezien, dus opende ik de website nog een keer. Toen stond er ‘Fall into the Hole’. Dat is echt Meg. En dat in combinatie met de grilligheid en de kracht van Sandra. Ik kan niet wachten om te zien wat die met elkaar gaan doen. Als je dan toch met opzet in een gat wilt vallen kan je dat maar het beste met hen doen.”

Anne van Veen

Anne van Veen (1983)

Schrijver en actrice uit Utrecht.

Robbert Roos

Robbert Roos (1964)

Directeur van Kunsthal Kade in Amersfoort

Jorg Grimm

Jorg Grimm (1976)

Galeriehouder in Amsterdam en New York.

Dave von Raven

Dave von Raven (1981)

Muzikant, zanger van The Kik, uit Ooltgensplaat.

Alida Dors

Alida Dors (1977)

Artistiek directeur van Theater Rotterdam.

Jeroen Bartelse

Jeroen Bartelse (1968)

Directeur van TivoliVredenburg in Utrecht.

Marc Mulders

Marc Mulders (1958)

Beeldend kunstenaar uit Brabant.

Cees Debets

Cees Debets (1959)

Directeur Theater van Het Nationale Theater in Den Haag.

Nanouk Leoplod

Nanouk Leopold (1968)

Filmmaker uit Rotterdam.

Maarten Mostert

Maarten Mostert (1956)

Artistiek directeur Cello Biënnale Amsterdam.