Extra politie naar Dijon

Rellen Frankrijk Franse regering grijpt in na dagen van straatgevechten tussen Tsjetsjeense jongeren en jongeren met Noord-Afrikaanse wortels.

De Franse regering heeft dinsdag extra politie-eenheden en de viceminister voor Binnenlandse Zaken naar Dijon gestuurd in de hoop een einde te maken aan dagenlange onrust in de stad.

Afgelopen weekeinde kwam het in het centrum van de stad en in de wijk Gresilles tot een gewelddadige confrontatie tussen een groep van ongeveer honderd tot tweehonderd mannen afkomstig uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië en leden van een Noord-Afrikaanse drugsbende.

De spanningen tussen de twee groepen zouden al langer sluimeren, maar directe aanleiding voor de onlusten nu zijn volgens betrokkenen en de politie de mishandeling van een 16-jarige Tsjetsjeense jongen door de bendeleden. Volgens lokale media gaat het om mannen van onder meer Algerijnse en Marokkaanse afkomst.

Na de mishandeling viel een groep Tsjetsjenen op zaterdag met honkbalknuppels en ijzeren staven een shisha-lounge binnen. Later werden in sommige wijken van de stad auto’s in brand gestoken. Ook zou er zijn geschoten. Op vrijdag en zaterdag zouden ten minste tien mensen gewond zijn geraakt. Op zondag en maandag laaide het geweld opnieuw op.

De politie greep in met traangas, maar slaagde er de afgelopen dagen niet in greep op de situatie te krijgen.

Maandag stelden speciale politie-eenheden orde op zaken. Viceminister Laurent Nunez van Binnenlandse Zaken reisde dinsdag eveneens naar de stad met de belofte een „extreem sterk signaal” te zenden aan „hooligans” en „gewapende individiuen”. Volgens persbureau AFP zijn vier mensen gearresteerd en is een onderzoek ingesteld naar het bendegeweld.

De Franse openbaar aanklager sprak in lokale media van een afrekening van „de Tsjetsjeense gemeenschap in Frankrijk”. Dat motief lijkt te worden bevestigd door een Tsjetsjeense betrokkene, die tegen de lokale krant Le Bien Public verklaarde dat de Tsjetsjenen zich wilden wreken voor de aanval op de jongen. „Wij waren met ongeveer honderd man uit heel Frankrijk, België en Duitsland. Wij waren niet van plan om te plunderen of op mensen te schieten”.

Volgens een verslaggever van de BBC leken er naast wraak ook racistische motieven in het spel. „Tsjetsjeense jongeren zeiden tegen journalisten dat zij geen probleem hebben met inwoners van Dijon, waarmee ze zouden doelen op witte mensen. Het hele gebeuren heeft trekken van een racistische confrontatie, midden in de Black Lives Matter-campagne”, aldus de omroep.

Er bevinden zich tienduizenden Tsjetsjenen in Europa. Een eerste groep vluchtte voor de Tsjetsjeense oorlogen in de jaren 90 en 2000. Een tweede groep vluchtte in recenter jaren voor het gewelddadige regime van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Een ander deel van de diaspora steunt Kadyrovs bewind.