Brieven

Coronamaatregelen

Politiek Den Haag durft niet uit te komen voor eigen falen

Foto JEROEN JUMELET/ANP

Ernst Kuipers (landelijk netwerk acute zorg) bepleitte in Nieuwsuur van 10 juni uitbreiding van het aantal IC-bedden in Nederland van 1.150 naar 1.700 om een volgende golf coronapatiënten aan te kunnen. Waarom hoor ik daarvan geen echo in politiek Den Haag?

Het antwoord is: daarmee zou Den Haag impliciet toegeven dat het gekozen frame – een monsterlijk virus dat onze zo fantastische samenleving wreed verstoort – slechts de helft van het verhaal is. De andere helft is dat onze rampenplannen en –voorbereiding wellicht slecht op orde waren. Maar zolang voor dat euvel geen zondebok kan worden aangewezen durft ‘Den Haag’ die suggestie geen zuurstof te geven en blijft dus doormarcheren in de vertrouwde maar inmiddels uitgesleten tredmolen van ‘social distancing’.

Cafés sluiten weer de deuren omdat de mensen de anderhalve meter niet in acht nemen; boeman Grapperhaus (Justitie) reageert dat we die regels echt nog moeten aanhouden; vrijwel alle spontaniteit bij het vieren of bijwonen van bruiloften, jubilea enzovoorts blijft verboden. De ook door mij bewonderde Jozias van Aartsen spreekt al van onwenselijke „absolute staatsmacht” (NRC, 12 juni), een minder volgzame burger of politicus zou zo maar het woord dictatuur uit de kast kunnen trekken.