Laatste nieuws Covid-19

President Honduras opgenomen in ziekenhuis met longontsteking

Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen in binnen- en buitenland rondom het coronavirus bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • De Europese Commissie stelt 2,7 miljard euro beschikbaar om rechten op coronavaccins aan te kopen. Brussel gaat in gesprek met farmaceuten en ontwikkelaars over het opkopen van doses vaccins voor een vaste prijs, als blijkt dat een vaccin werkt. Ondertussen stopt Nederland met het investeren in vaccins met een Europese kopgroep.
 • De sportwereld komt weer op gang. De eerste tennistoernooien zijn gepland voor augustus en het restant van de Champions League wordt in dezelfde maand verspeeld.
 • Uitzendkrachten van Randstad, Tempo-Team, Yach en BMC die momenteel geen werk hebben door de coronacrisis én een tijdelijk contract hebben, staan vanaf maandag op straat. Randstad Groep Nederland stelt dat zij vanaf 22 juni „beroep moeten doen op de WW”. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat.
 • Brazilië heeft een recordaantal besmettingen gemeld. Het Zuid-Amerikaanse land is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen door het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Tot dusver zijn meer dan 45.000 mensen overleden aan de longziekte.
 • De Nieuw-Zeelandse regering heeft de grensbewaking aangescherpt om te voorkomen dat het coronavirus opnieuw opleeft. Het land is vorige week virusvrij verklaard, maar ontdekte deze week weer twee nieuwe besmettingen. Het ging om twee vrouwen die vanuit Londen naar Nieuw-Zeeland waren gereisd om een ziek familielid te bezoeken.
 • Bij het RIVM zijn vier nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Het aantal Nederlandse Covid-19-patiënten dat op IC's wordt verzorgd, is met vijf afgenomen tot 73.

Lees hier het coronablog van donderdag 18 juni

President Honduras opgenomen in ziekenhuis met longontsteking

President Juan Orlando Hernández van Honduras is woensdag opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longontsteking, meldt persbureau AP. De president had dinsdag het volk al ingelicht over zijn coronabesmetting, maar op dat moment had hij nog milde symptomen. Volgens een woordvoerder van de Hondurese gezondheidsautoriteiten zijn Hernández' klachten erger geworden, waarna hij werd overgebracht naar een militair ziekenhuis.

Ook de vrouw van de 51-jarige Hernández, die sinds 2014 aan de macht is in het Midden-Amerikaanse land, en twee medewerkers zijn positief getest op het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt. Honduras telt tot nu toe bijna tienduizend coronabesmettingen. Meer dan driehonderd mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Archiefbeeld van Hernando en zijn vrouw tijdens zijn beëdiging als president. Foto Fernando Antonio/AP

CDC: zwarte coronapatiënten relatief vaker opgenomen in ziekenhuis

Uit een onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC blijkt dat zwarte patiënten die lijden aan Covid-19 in Atlanta vaker in het ziekenhuis zijn opgenomen dan witte patiënten. Het woensdag gepubliceerde onderzoek wijst uit dat 79 procent van de zwarte Covid-19-patiënten in het ziekenhuis werd opgenomen, tegenover 13 procent van alle witte coronapatiënten.

De studie werd uitgevoerd tussen 1 maart en 7 april in zes ziekenhuizen in Atlanta. Volgens de onderzoekers worden mensen uit „raciale en etnische minderheidsgroepen” relatief vaker opgenomen omdat zij een grotere kans hebben op diabetes, hart- en vaatziekten en andere onderliggende aandoeningen.

„Sociale determinanten” zoals de manier van wonen, economische stabiliteit en de werkomgeving zouden hierop van invloed zijn. Zwarte Amerikanen werken onder meer vaker in de 'frontlinie' van de epidemie, bijvoorbeeld in de verpleging.

Lees ook deze reportage: Waarom veel meer zwarte Amerikanen sterven aan Covid-19

Nederland stopt met investeren in vaccins met 'kopgroep'

Nederland gaat niet langer met een kopgroep van andere EU-landen investeren in de ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus. Het land sluit zich aan bij een ander, breder initiatief dat woensdag door de Europese Commissie is gelanceerd. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag na berichtgeving van de NOS.

Lees hier het hele bericht: Nederland investeert niet meer met kopgroep in ontwikkeling coronavaccin

Randstad-uitzendkrachten zonder werk na 21 juni niet meer uitbetaald

Uitzendkrachten van Randstad, Tempo-Team, Yacht en BMC die momenteel geen werk hebben door de coronacrisis en een tijdelijk contract hebben, staan vanaf maandag op straat. Eigenaar Randstad Groep Nederland heeft woensdag bekendgemaakt dat zij vanaf zondag 21 juni niet meer uitbetaald worden als er geen werk voor hen is en vanaf 22 juni „beroep moeten doen op de WW”.

Een woordvoerder zegt niet te kunnen toelichten om hoeveel mensen het gaat en in welke sectoren zij werkten. De mensen die een contract voor onbepaalde tijd hebben en zonder werk zitten, blijven wel in dienst en zullen dus doorbetaald worden door Randstad, Tempo-Team, Yacht of BMC.

Een kantoor van Randstad in Utrecht. Foto Evelyne Jacq

De afgelopen maanden werden alle uitzendkrachten doorbetaald, wat mogelijk was dankzij de NOW-regeling. Bedrijven die gebruik maken van deze overheidsregeling voor noodlijdende bedrijven, mogen hun werknemers niet ontslaan. Randstad Groep Nederland heeft woensdag bekendgemaakt geen beroep te doen op de verlenging van de regeling, waarmee het wel mogelijk is dienstverbanden te beëindigen.

De afgelopen maanden kwamen door de coronacrisis 18.000 uitzendkrachten die voor een van de Randstad-merken werkten zonder werk te zitten. Volgens de woordvoerder is „bijna de helft” van deze uitzendkrachten inmiddels weer geheel of gedeeltelijk aan het werk - al dan niet bij hetzelfde bedrijf als vóór de crisis.

Lees ook dit artikel uit april: Steun is er volop, maar de uitzendkracht grijpt mis

Geen grote evenementen in Duitsland tot oktober, WHO stopt testen met hydroxychloroquine

Een greep uit het nieuws omtrent het coronavirus van over de grens.

 • Grote evenementen blijven in Duitsland tot zeker eind oktober verboden. Dat heeft de Duitse regering woensdag besloten, melden verschillende Duitse media. Evenementen zoals kermissen en festivals waar het niet mogelijk is om contacten te vermijden en te voldoen aan hygiënevoorschriften, mogen tot die tijd niet plaatsvinden. Bondskanselier Angela Merkel riep haar landgenoten woensdag op voorzichtig te blijven en de regels van sociale afstand in acht te blijven houden.

  In de regio rondom de Duitse stad Grütersloh zijn de scholen woensdag tot de zomervakantie gesloten. Aanleiding daarvoor is een uitbraak van het coronavirus bij een vestiging van het Duitse slachthuis Tönnies in Rheda-Wiedenbrück, zo'n 100 kilometer bij de Nederlandse grens vandaan. Van de 1.050 geteste medewerkers zijn er voor zover bekend 675 besmet met het virus. De autoriteiten hebben zo'n zevenduizend mensen verplicht om in quarantaine te gaan. Nog niet alle resultaten zijn binnen, waardoor het aantal besmettingen nog kan oplopen. Tönnies heeft de vestiging voorlopig gesloten.

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft testen met het malariamedicijn hydroxychloroquine als behandeling voor COVID-19-patiënten stopgezet, nu resultaten in andere onderzoeken geen positieve resultaten uitwijzen. Dat hebben experts van de WHO woensdag bekendgemaakt. Er is binnen de wetenschap onduidelijkheid over de effecten van chloroquine en hydroxychloroquine bij de behandeling van Covid-19. WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus zei woensdag in een persconferentie dat van dexamethason, een veel voorkomende steroïde, wel is aangetoond dat het een gunstig effect heeft op patiënten die lijden aan Covid-19.

  Tedros sprak ook zijn hoop uit voor een snelle verbetering, nu het coronavirus in veel landen effectief wordt onderdrukt. Hij benadrukte wel dat het aantal besmettingen in sommige delen van de wereld nog altijd snel stijgt. „Er zijn signalen van hoop, die laten zien dat de mensheid door wereldwijde solidariteit deze pandemie kan overwinnen”, aldus Tedros.

 • De Amerikaanse staat New York, in het begin van de coronavirusuitbraak het epicentrum in de Verenigde Staten, heeft inmiddels de laagste verspreidingsgraad van het land. Dat zei gouverneur Andrew Cuomo woensdag tijdens een persconferentie, meldt Reuters. Het aantal mensen dat met de longziekte Covid-19 wordt opgenomen in het ziekenhuis blijft volgens hem dalen. Op dinsdag zouden nog eens 60.000 inwoners van New York zijn gecheckt op het virus, van wie slechts 1 procent positief testte.

Zweden heropent grenzen terwijl parlement minuut stilte houdt

Zweden mogen vanaf 30 juni van hun regering weer op vakantie naar tien Europese landen. Het reisadvies voor Griekenland, Kroatië, Spanje, Italië, Portugal, Slovenië, Frankrijk, IJsland, België, Zwitserland en Luxemburg wordt vanaf die dag aangepast. Dat heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde woensdag bekendgemaakt. Sinds half maart mochten Zweden alleen voor noodzakelijke reizen naar het buitenland.

Ondertussen heeft het dodental door het coronavirus in het Scandinavische land de 5.000 overschreden. Volgens de officiële telling zijn nu 5.041 Zweden overleden aan het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Woensdag heeft het parlement stilgestaan bij de slachtoffers. In de Rijksdag werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de overledenen.

Het dodental in Zweden ligt beduidend hoger dan in zijn buurlanden, het gevolg van de lossere maatregelen die het land trof tegen de verspreiding van het virus. De epidemioloog achter de Zweedse aanpak Anders Tegnell erkende eerder deze maand dat er meer mensen aan de longziekte zijn overleden dan nodig was. Ter vergelijking: in Noorwegen zijn volgens de officiële telling 243 doden gevallen, in Denemarken 598 en in Finland 326.

Vicepremier Isabella Lövin (links) en premier Stefan Löfven tijdens de herdenking in de Rijksdag. Foto Jonas Ekstromer/AFP

Eerste tennistoernooien gepland voor augustus

De internationale tennisfederaties ATP en WTA hebben woensdag bekendgemaakt dat het tennisseizoen in augustus wordt hervat. Op de vrouwentour staat het eerste toernooi gepland voor 3 augustus in Italië. De mannen hervatten hun seizoen iets later, op 14 augustus in Washington.

De eerste grand slam staat eind augustus al op de agenda: op 31 augustus begint volgens de huidige planning de US Open in New York. De Roemeense Simona Halep, op dit moment de nummer twee op de wereldranglijst bij de vrouwen, zegt woensdag tegen persbureau Reuters haar bedenkingen te hebben bij de hervatting van het seizoen. Of ze deel zal nemen aan de US Open laat zij vooralsnog in het midden.

Wimbledon, dat normaal gesproken eind juni begint, wordt helemaal niet meer gespeeld. Roland Garros, het prestigieuze graveltoernooi in Parijs, wordt in september en oktober gehouden.

Het complete proftenniscircuit ligt sinds begin maart stil vanwege de coronapandemie. Nummer één van de wereld bij de mannen Novak Djokovic organiseerde afgelopen weekend zijn eigen toernooi in Servië. Daar deed een aantal topspelers, waaronder Djokovic zelf, aan mee.

The ATP has issued a revised provisional calendar that sets a pathway for the resumption of the Tour.

The new-look ATP Tour calendar intends to resume on Friday 14 August.

— ATP Tour (@atptour) June 17, 2020

Het belangrijkste nieuws van woensdag

Een overzicht van het belangrijkste nieuws omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

Restant Champions League in augustus in Lissabon

Het restant van de knockout-fase in de Champions League wordt in augustus uitgespeeld in de Portugese hoofdstad Lissabon. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA woensdag bekendgemaakt na afloop van een onlinevergadering. Bij de wedstrijden, die tussen 12 en 23 augustus worden gespeeld, mogen geen fans aanwezig zijn om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In de kwart- en halve finale wordt in plaats van over twee, in één duel bepaald welk team doorgaat naar de volgende ronde. Nog niet alle kwartfinalisten zijn bekend. Atalanta Bergamo, RB Leipzig, Paris Saint-Germain en Atlético Madrid zijn wel al zeker van een plaats bij de laatste acht. De returnwedstrijden Manchester City - Real Madrid, Juventus - Olympique Lyon, Bayern München - Chelsea en FC Barcelona - Napoli staan nog op het programma en worden in Portugal afgewerkt of in de plaats waar ze eigenlijk zouden worden gespeeld.

De laatste wedstrijden van de Champions League worden in Lissabon gespeeld. Foto Hugo Delgado/EPA

De UEFA maakte woensdag ook het vervolg van de Europa League bekend. Het tweede Europese toernooi wordt afgemaakt met een minitoernooi in vier Duitse steden. Clubs die zich plaatsen voor de kwartfinale - de achtste finales zijn nog niet compleet afgewerkt - spelen van 10 tot 21 augustus in Düsseldorf, Gelsenkirchen, Keulen en Duisburg om de titel. Hoe en waar de achtste finales worden gespeeld, is nog niet bekend.

Aan beide toernooien doen geen Nederlandse teams meer mee. De Turkse stad Istanbul en het Poolse Gdansk, waar respectievelijk de finale van de Champions League en de eindstrijd in de Europa League zouden worden afgewerkt, hebben van de UEFA de finale van de toernooien voor volgend jaar toegezegd gekregen.

Lees ook: Miljoenen aan verloren magie: de crisis in de Champions League

Weer iets minder coronapatiënten op de IC

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care ligt is het afgelopen etmaal met 5 afgenomen tot 73. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag.

De afgelopen week nam het aantal patiënten een aantal dagen na elkaar iets toe. „Het aantal COVID-patiënten op de IC is na een lichte stijging weer terug op het niveau van vijf dagen geleden”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg daarover woensdag.

Het aantal coronapatiënten buiten de IC is „inmiddels een week stabiel”. Daar liggen momenteel 289 patiënten, 9 minder dan dinsdag.

Duits slachthuis gesloten wegens uitbraak coronavirus, ook omliggende scholen dicht

Een vestiging van het Duitse slachtbedrijf Tönnies in het dorp Rheda-Wiedenbrück is vanaf woensdag tijdelijk gesloten, omdat zo'n vierhonderd werknemers positief zijn getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat melden Duitse media. Het gemeentebestuur van de nabijgelegen stad Gütersloh heeft de scholen en kinderopvangcentra in de regio uit voorzorg tot de zomervakantie gesloten. Daarmee moet verdere verspreiding van het virus in de regio worden voorkomen. Hoelang de vestiging van Tönnies dicht gaat, is niet bekendgemaakt.

Zo'n duizend werknemers zijn getest op het virus. Van honderd van hen is bekend dat zij niet besmet zijn, van vijfhonderd anderen is de uitslag nog niet bekend. Dinsdag had de directie van Tönnies al laten weten de productie te vertragen, toen bleek dat meer dan honderd mensen besmet waren met het virus. Sindsdien zouden werknemers verder uit elkaar zijn gezet op de werkvloer.

De vestiging in Rheda-Wiedenbrück, zo'n honderd kilometer van de grens met Nederland, is het grootste slachthuis van Duitsland. Dagelijks zouden zo'n 60.000 varkens worden verwerkt. In mei voerden gezondheidsautoriteiten in dezelfde regio al een groot onderzoek uit naar coronabesmettingen vanwege een uitbraak bij een vleesverwerker in Coesfeld. Toen testte slechts een klein aantal medewerkers positief.

Eilmeldung:exclamation:️ Wegen des Corona-Ausbruchs bei Tönnies werden die Schulen und Kitas im Kreis #Gütersloh ab morgen bis auf weiteres geschlossen. Das beschloss der Krisenstab des Kreises Gütersloh. Nähere Infos gibt der Kreis Gütersloh heute ab 15 Uhr in einer Pressekonferenz bekannt. pic.twitter.com/b0K9fAQKTr

— Stadt Gütersloh (@StadtGuetersloh) June 17, 2020

Tot vier jaar celstraf geëist voor oplichting met mondkapjes

Tegen twee Nederlandse verdachten die gefraudeerd zouden hebben met de verkoop van mondkapjes is woensdag respectievelijk drie en vier jaar celstraf geëist. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen maakte in maart 800.000 euro over voor de aankoop van miljoenen mondkapjes die nooit werden geleverd. Het Nederlandse Openbaar Ministerie spreekt „weerzin en afkeuring” uit dat misbruik is gemaakt van de wereldwijde coronacrisis.

Het geld was een aanbetaling voor een levering van 11 miljoen mondkapjes voor de zorg in de deelstaat en werd overgemaakt naar de bankrekening van een van de verdachten. Vervolgens zou het geld volgens de officier van justitie zijn weggesluisd naar bankrekeningen in Nederland en het buitenland. Daarvoor zouden ook valse documenten zijn opgesteld. „Door actief optreden van de banken kon een groot deel van het witgewassen geld worden veiliggesteld”, licht het OM toe.

De verdachten, die volgens persbureau ANP in Amersfoort en Oldenzaal wonen, worden vervolgd voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. De eisen zijn hoger dan gebruikelijk bij oplichting en witwassen. „Vertegenwoordigers van de rechtstaat moeten helder maken dat misbruik van deze coronacrisis niet geaccepteerd en streng gestraft wordt”, concludeerde de officier van justitie. Naast de celstraffen eist het OM een boete van 250.000 euro voor witwassen tegen de verdachte van wie de bankrekening werd gebruikt.

De twee verdachten ontkennen iets fout te hebben gedaan, meldt ANP. Een advocaat van de verdediging noemde het naïef dat de Duitse deelstaat zo snel een groot geldbedrag overmaakte.

Busbedrijven protesteren op het Malieveld tegen 'onterechte' coronamaatregelen

Chauffeurs van touringcars komen vanmiddag bijeen op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Volgens werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) worden touringcarondernemers onrechtvaardig behandeld, omdat de maatregelen voor hen strenger zijn dan voor de luchtvaart en het openbaar vervoer.

Busondernemers moeten zich strenger aan afstandsmaatregelen houden en mogen in verhouding ook minder passagiers toelaten dan het vliegtuig en de trein. „Er mogen wél volle vliegtuigen van Schiphol vertrekken, maar een halfvolle touringcar loopt de kans aan de kant gezet te worden”, aldus de KNV.

De sector vraagt tijdens de protesten om duidelijkheid en financiële steun. Er zou een steunpakket van 240 miljoen euro nodig zijn om „de hele branche te laten overleven”. „Zonder steunpakket van 240 miljoen euro geen schoolreizen, geen dagtochten voor ouderen en geen vervoer voor het eredivisievoetbal meer, wel hogere druk op het ov en een hogere filedruk.”

Volgens RTV Oost duurde het protest ongeveer een half uur. Koen Ziemerink van Brookhuis Busreizen stelde tegenover de regionale zender dat de sfeer goed en de eensgezindheid groot was. Volgens hem heeft het protest de kwestie onder de aandacht bij politici gebracht. PVV-Kamerlid Roy van Aalst heeft een petitie in ontvangst genomen met de belofte deze aan het kabinet voor te leggen.

Een van de touringcars bij het protest van busbedrijven. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Dit bericht is later op woensdag geüpdatet toen het protest was afgelopen.

RIVM meldt vier nieuwe coronadoden en vier ziekenhuisopnames

Het RIVM heeft sinds dinsdag vier nieuwe meldingen ontvangen van sterfgevallen door het coronavirus. Deze mensen zijn niet allemaal per se in het afgelopen etmaal overleden, vaak worden sterfgevallen met vertraging doorgegeven. Covid-19 heeft voor zover bekend nu aan 6.074 Nederlanders het leven gekost.

Verder registreerde het RIVM vier nieuwe ziekenhuisopnames. In totaal zijn 11.836 Nederlanders met een coronabesmetting opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het aantal positief geteste Nederlanders liep met 119 op tot 49.204. In werkelijkheid hebben meer mensen het virus gehad.

Later vandaag komt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding met de meest recente cijfers over de bezettingsgraad van de intensive care. Gisteren nam het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen na drie dagen van lichte stijging voor het eerst weer af. Er lagen toen 78 mensen met Covid-19 op een IC.

Brussel trekt 2,7 miljard euro uit voor aankoop coronavaccin

De Europese Commissie stelt 2,7 miljard euro beschikbaar om de rechten op mogelijke coronavaccins aan te kopen. Dat blijkt uit de gezamenlijke aanpak die de Commissie woensdag heeft gepresenteerd, bedoeld om „de ontwikkeling, productie en inzet” van een toekomstig vaccin tegen het virus te versnellen. Ook stelt Brussel voor tijdelijk regels rond het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen in geneesmiddelenonderzoek te versoepelen.

Verschillende farmaceuten en ontwikkelaars zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van coronavaccins. Brussel gaat in gesprek met deze partijen over het opkopen van een bepaald aantal doses voor een vaste prijs, zodra blijkt dat het vaccin in kwestie werkt. In ruil daarvoor investeert de Europese Commissie in de ontwikkelingskosten.

Lees ook: Nederland neemt gok in wereldwijde race naar het vaccin

De EU hoopt op deze manier uiterlijk binnen een jaar tot anderhalf jaar een vaccin beschikbaar te hebben. „Tijd is essentieel. Elke gewonnen maand in de ontwikkeling van een vaccin redt levens, banen en miljarden euro's”, aldus de Commissie. Hoeveel doses Brussel wil bemachtigen, is nog onduidelijk.

Het Nederlandse kabinet maakte vorige week bekend met Frankrijk, Duitsland en Italië 300 miljoen doses in te kopen van een kansrijk coronavaccin dat ontwikkeld wordt in Oxford. Het leidde tot kritiek uit Brussel. Het Nederlandse beleid zou ertoe kunnen leiden dat lidstaten elkaar beconcurreren en leveranciers zouden met meerdere partners in gesprek moeten. „Samenwerken is sneller en goedkoper voor ons allemaal”, aldus Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheidszorg en voedselveiligheid).

Een virusonderzoeker aan de universiteit in het Duitse Marburg. Foto Ronald Wittek/EPA

Rotterdam investeert 233 miljoen euro in aanpak coronacrisis

De gemeente Rotterdam steekt de komende jaren 233 miljoen euro in de aanpak van de coronacrisis. Het betreft een „breed en stevig herstel- en investeringsprogramma” dat wordt verspreid over zeven projecten, schrijft de gemeente in een woensdag gepresenteerd plan. Zo gaat 15 miljoen euro naar culturele instellingen en sportaccommodaties.

Het geld moet een 'kwaliteitsimpuls' geven aan het gebied rond het Alexanderplein, het Rijnhavenpark, de Hofbogen, het Maashavenpark, het Hofplein, de Blaak en het Schouwburgplein. „We zijn ervan overtuigd dat fors investeren in onze publieke ruimte als katalysator werkt voor meer investeringen”, schrijft de gemeente. Het plan is ook bedoeld Rotterdammers sneller aan het werk te krijgen.

Verder zijn in het herstelplan punten opgenomen om op de korte termijn de stad ondanks het coronavirus te laten draaien. Zo worden meer dan twintig straten en zestien pleinen 'anderhalvemeterproof' gemaakt, evenals alle parken, openbare speeltuinen en sportvelden. De gemeente komt na de zomer met een uitgebreide uitwerking van het herstelplan.

Ook Deense nertsen besmet met coronavirus

Ook in Denemarken is het coronavirus vastgesteld op een nertsenbedrijf. Meerdere dieren op een boerderij in het noorden van Jutland bleken besmet en worden geruimd, meldden de autoriteiten woensdag.

Het is voor het eerst dat het virus in Denemarken bij nertsen is vastgesteld. Tot nu toe waren er alleen in Nederland gevallen bekend van besmettingen bij de dieren. De ziekte is bij vijftien Nederlandse bedrijven vastgesteld. Het Nederlandse beleid is om alle nertsen op een bedrijf waar het virus is aangetroffen te doden. Denemarken is met Nederland, Polen en China een van de grootste nertsenbontproducenten ter wereld.

Europese automarkt krijg ook in mei zware klappen

De Europese automarkt heeft afgelopen mei opnieuw zware klappen gekregen. In die maand werden 52 procent minder nieuwe auto's geregistreerd dan een jaar eerder.

Vorige maand werden in verschillende EU-landen versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Maar dat heeft er volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nog niet toe geleid dat de verkoop terug is op het oude niveau. Door de hele Europese Unie werden afgelopen mei 581.161 wagens verkocht, ten opzichte van 1.217.259 auto's in dezelfde periode vorig jaar. Wel ging het in mei iets beter dan in april: toen werden ruim 76 procent minder nieuwe voertuigen geregistreerd.

Lees ook: De autofabriek komt langzaam weer op gang

De markt in Spanje heeft het meeste last van de pandemie, gevolgd door die in Frankrijk, Italië en Duitsland. De auto- en truckindustrie is wereldwijd een van de hardst getroffen sectoren in de coronacrisis. Fabrieken kregen door de virusuitbraak te maken met meerdere problemen: het risico van besmetting in fabrieken, afname van de vraag bij consumenten en stokkende leveranties van onderdelen.

Duitse corona-app ruim zes miljoen keer gedownload

De Duitse app waarmee de verspreiding van het coronavirus beter in kaart gebracht moet kunnen worden, is gedurende de eerste dag meer dan zes miljoen keer gedownload. Dat meldt SAP (het softwarebedrijf dat de app samen met Deutsche Telekom heeft ontwikkeld) woensdag. Een app als deze heeft pas zin als een groot aantal mensen hem gebruikt.

Wie de app installeert, verstuurt automatisch een willekeurig gegenereerde code naar telefoons die gedurende een bepaalde tijd in de buurt zijn. De telefoons van andere gebruikers doen hetzelfde. Een lijst met codes wordt in de telefoon opgeslagen. Als blijkt dat een bepaalde gebruiker het virus onder de leden heeft, krijgen andere gebruikers een bericht dat een 'besmette' code in hun lijst voorkomt. Ze krijgen een oproep voorzorgsmaatregelen te treffen of zich laten testen.

De app is open source, wat wil zeggen dat iedereen de code kan inzien. 109.000 mensen hebben dat gedaan, aldus SAP. Ruim zevenduizend mensen hebben een bijdrage geleverd.

Gebruik van de app gebeurt op basis van vrijwilligheid en er worden geen gegevens centraal opgeslagen. Voor de ontwikkeling is samengewerkt met overheidsinstanties die zich bezighouden met de bescherming van privacygevoelige gegevens. Anderen konden ook kritiek uiten op de dienst. De Duitse woordvoerder van de Chaos Computer Club, een organisatie van hackers, is daarover te spreken, zei hij dinsdag tegenover omroep ARD. „Het is voor ons ook ongebruikelijk dat we voor risico's waarschuwen en dat de bondsregering dan ook naar ons luistert. Ik zit nu in een positie waarin ik me niet kan beklagen over noemenswaardige tekortkomingen in deze publicatie van SAP, Deutsche Telekom en de federale overheid. Dat is ook voor mij nu moeilijk.”

"Das ist auch für mich jetzt schwierig." – @Linuzifer, Sprecher des Chaos Computer Clubs, findet sich bei der Bewertung der #CoronaWarnApp in einer ungewohnten Situation wieder. pic.twitter.com/jcgjiPA8Wz

— Bericht aus Berlin (@ARD_BaB) June 16, 2020

Drugsgebruik in Amsterdam afgenomen, in Utrecht en Eindhoven nagenoeg gelijk

Het drugsgebruik in Amsterdam is tijdens het begin van de 'intelligente lockdown' in maart afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in voorgaande jaren. Dat blijkt uit de analyse van het rioolwater in drie Nederlandse steden door wateronderzoeksbureau KWR. In Utrecht en de regio Eindhoven bleef het drugsgebruik nagenoeg gelijk.

Onderzoekers van KWR denken dat het ontbreken van toerisme en uitgaansleven door de coronacrisis verklaringen zijn voor de daling van drugsgebruik in Amsterdam. Mogelijk hebben deze factoren minder invloed op Utrecht en Eindhoven.

Watermonsters uit de drie steden werden onder meer getest op sporen van cocaïne, speed, xtc en cannabis. Het gebruik van cocaïne is met een kwart afgenomen in Amsterdam, het gebruik van speed met een derde en xtc met de helft. Het xtc- en cocaïnegebruik in Utrecht en Eindhoven bleef dit jaar daarentegen gelijk. In Utrecht werd iets meer speed gebruikt dan in voorgaande jaren. Het gebruik van cannabis is in alle drie de steden gelijk gebleven ten opzichte van voorgaande jaren.

Het jaarlijkse onderzoek vindt altijd plaats in maart. Dit jaar werd het tussen 18 en 24 maart uitgevoerd, de week dat in Nederland het grootste gedeelte van het openbare leven stil werd gelegd.

Japans onderzoek: veel besmettingen in drukke uitgaansgelegenheden

Japanse onderzoekers hebben in kaart gebracht waar tussen half januari en begin april clusters van vijf of meer coronabesmettingen in hun land zijn opgetreden. Daaruit blijkt dat drukbezochte horeca- en uitgaansgelegenheden relatief vaak een bron zijn en dat de mensen die hier besmet raken relatief jong zijn (tussen 20 en 40 jaar oud).

De helft van de 61 besmettingsclusters troffen de onderzoekers aan in ziekenhuizen en zorg- of opvanginstellingen, maar restaurants, bars, concertzalen, zangrepetitieruimtes en karaoke-clubs waren opgeteld goed voor een kwart van de clusters. De grootste besmetting buiten de zorg, waarbij meer dan dertig mensen geïnfecteerd raakten, vond plaats bij een popconcert, waarbij zowel enkele artiesten als bezoekers uit het publiek en medewerkers van de uitgaansgelegenheid geïnfecteerd raakten.

Het onderzoek laat zien dat drukte en weinig onderlinge afstand in een slecht geventileerde ruimte, in combinatie met „zwaar ademen”, het virus kansen biedt zich in korte tijd van de een naar de ander te verspreiden. Een omineuze bevinding is dat bij de zestien clusters waarbinnen de onderzoekers de waarschijnlijke bronpersoon wisten te identificeren, slechts één van hen al klachten had op het moment van het doorgeven van de besmetting. Dat betekent dat het risico op besmetting dus vaak „ongemerkt” aanwezig kan zijn.

Het is lastig om op basis van dit observationele onderzoek in te schatten hoe groot het risico in de horeca in het algemeen is. Het geeft vooral een beeld waar het fout kan gaan, maar waar het wel goed gaat blijft onzichtbaar.

Voetgangers in de Tokiose uitgaanswijk Kabukicho. Foto Franck Robichon/EPA

Braziliaanse topclubs weigeren voetbalcompetitie te hervatten

Een greep uit het buitenlandse coronanieuws:

 • Ondanks het coronavirus gaat de Braziliaanse voetbalcompetitie donderdag weer van start. Twee grote clubs weigeren echter te spelen. Botafogo en Fluminense lieten weten dat zij niet verder willen spelen, omdat ze dit momenteel onverantwoord vinden. De voorzitter van Botafogo noemde het besluit om de competitie weer op te starten „losgezongen van de realiteit". In Brazilië worden dagelijks duizend doden gemeld en het aantal vastgestelde besmettingen staat op ruim 900.000.
 • De president van Honduras, Juan Orlando Hernándes, is besmet met het coronavirus en in isolatie gegaan. Hernándes laat weten dat hij milde klachten heeft en gewoon door zal blijven werken. Ook de vrouw van de president en twee medewerkers zijn waarschijnlijk besmet. Alle vier worden zij met medicatie behandeld voor Covid-19. In het land in Midden-Amerika zijn bijna tienduizend besmettingen gemeld.
 • De Chinese hoofdstad Beijing ondervindt veel hinder van een nieuwe besmettingshaard van het coronavirus. Volgens de Chinese krant The South China Morning Post zijn woensdag ruim duizend vluchten geannuleerd. Inwoners van bepaalde wijken moeten bij het in en uitgaan hun temperatuur laten meten, om te voorkomen dat het virus verder om zich heen grijpt. De afgelopen zes dagen zijn 137 nieuwe gevallen geregistreerd. De bron van het cluster van besmettingen is mogelijk een groothandelsmarkt begin mei geweest, die een groot deel van de stad voorziet van etenswaren.
Lees ook: Massale koortsdetectie was niet genoeg om corona weg te houden uit Beijing

Nieuw-Zeelandse regering scherpt coronatoezicht aan na nieuwe besmettingen

De Nieuw-Zeelandse regering heeft woensdag de grensbewaking aangescherpt om te voorkomen dat mensen die het coronavirus bij zich dragen onopgemerkt het land binnenkomen. Het land was virusvrij verklaard, maar blijkt nu toch weer twee nieuwe besmettingen te tellen. Premier Jacinda Ardern heeft een hoge militair verantwoordelijk gemaakt voor het toezicht op de quarantainemaatregelen in het land.

Nieuw-Zeeland had zichzelf virusvrij verklaard omdat er drie weken geen nieuwe besmettingen waren vastgesteld. Toch bleken er dinsdag twee vrouwen die besmet zijn met het virus het land binnengekomen te zijn. „Ik kan het niet laten gebeuren dat alle voortgang die we geboekt hebben teniet wordt gedaan doordat de procedures niet gevolgd worden”, zei Ardern volgens persbureau Reuters.

De quarantaineregels worden aangescherpt. Zo wordt de uitzonderingsregeling waarvan de twee nieuwe patiënten gebruikmaakten opgeschort. De vrouwen waren vanuit Londen naar Nieuw-Zeeland gekomen om een ouder te bezoeken die op sterven ligt. Ze hoefden daarom niet in verplichte quarantaine. Dat soort uitzonderingen worden pas weer gemaakt als de overheid weer „volledig vertrouwen in het systeem heeft", staat in een verklaring van Arderns partij, New Zealand Labour.

Commodore Digby Webb, een luchtmachtofficier en de man direct onder de hoogste commandant van de Nieuw-Zeelandse krijgsmacht, ziet erop toe dat de coronamaatregelen in het land goed worden uitgevoerd. Hij kan zich daarvoor wenden tot militaire voorzieningen, expertise en mankracht, zei Ardern. De gezondheidsautoriteiten hebben volgens persbureau AP contact gezocht met 320 mensen die in het vliegtuig of in het hotel waar ze in quarantaine zaten in de buurt geweest zijn van de twee besmette vrouwen.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern bij de bekendmaking dat het land coronavrij was, op 8 juni. Foto Mark Mitchell/AP

Dagaantal doden VS stijgt weer, besmettingen lopen op in zuidelijke staten

Het aantal nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur gestegen tot 740, na enkele dagen van minder dan 400 doden, de laagste aantallen sinds eind maart. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University, schrijft AFP.

Het totale dodental in de VS is volgens Johns Hopkins opgelopen tot 116.850. Daarmee is het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 het dodental onder Amerikaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog gepasseerd. Tijdens die oorlog kwamen volgens het Amerikaanse departement van Veteranenzaken 116.500 Amerikaanse militairen om.

Het aantal besmettingen in de VS is de afgelopen 24 uur opgelopen met 23.000 en ligt op ruim 2,1 miljoen, het hoogste aantal ter wereld. In de zuidelijke staten Florida, Texas en Arizona werden nieuwe records gevestigd voor het aantal vastgestelde besmettingen op een dag. Florida meldde 2.783 nieuwe gevallen, Texas 2.622 en Arizona 2.392, schrijft The New York Times. De drie staten, die hun coronabeperkingen de afgelopen weken hebben versoepeld, behoren tot de twintig staten waar aantallen nieuwe besmettingen de afgelopen twee weken zijn gestegen.

Het epicentrum van de uitbraak in de VS verplaatst zich van het noordoosten naar het zuiden. Volgens gouverneur Ron Desantis van Florida heeft het toenemende aantal besmettingen in de staat te maken met meer testen. Volgens virologen wijzen de cijfers echter ook op stijgende aantallen besmettingen.

De Verenigde Staten, Canada en Mexico hebben ondertussen afgesproken de sluiting van hun landsgrenzen nogmaals met een maand te verlengen, tot 21 juli. Sinds 21 maart zijn de grenzen tussen de buurlanden gesloten voor niet-essentieel verkeer om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Handelsstromen lopen wel door.

Brazilië meldt bijna 35.000 nieuwe gevallen Covid-19

Brazilië heeft woensdag een recordaantal gemeld van 34.918 nieuwe vastgestelde gevallen van Covid-19, op dezelfde dag dat een hoge regeringsfunctionaris heeft gezegd dat de uitbraak in het land onder controle is. Dat meldt Reuters.

Brazilië, het op één na zwaarst getroffen land door het coronavirus na de Verenigde Staten, nadert een miljoen bevestigde gevallen. Het totale aantal is volgens het ministerie van Gezondheidszorg dinsdag opgelopen tot meer dan 923.000. Het werkelijke aantal ligt volgens experts waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Het dodental in Brazilië is met 1.282 gestegen tot 45.241, liet het ministerie weten.

Ondanks de cijfers zei Walter Braga Netto, hoofd van het kantoor van de stafchef van president Jair Bolsonaro, dat de coronacrisis in Brazilië onder controle is. „Er is een crisis, we voelen mee met rouwende families, maar het wordt in goede banen geleid", aldus Braga Netto, een van de topfunctionarissen bij de bestrijding van Covid-19 in het land. Hij wees erop dat het aantal doden per miljoen in Brazilië lager ligt dan in Italië, Spanje, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk.

Zijn optimisme werd niet gedeeld door de regionale directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Carissa Etienne, hoofd van de Pan American Health Organization (PAHO), is Brazilië een grote zorg en kan het land beter voorzichtig zijn met heropenen. „We zien besmettingen niet afremmen” in Brazilië, zei ze tijdens een videopresentatie.

Straatverkopers stallen dinsdag vis uit bij de Panair markt in Manaus, in het Amazonegebied van Brazilië. Foto Michael Dantas / AFP

Het laatste nieuws over de coronauitbraak

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van dinsdag 16 juni was:

 • Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Dat betekent dat kinderen die verkouden zijn maar geen koorts hebben weer naar het kinderdagverblijf of de kleuterklas mogen.
 • Er komt alsnog zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse aanpak van de coronacrisis.
 • Behandeling met het goedkope middel dexamethason zou sterfte aan Covid-19 bij ernstig zieke patiënten verminderen, beweren Britse onderzoekers.
 • Sinds 1 juni hebben 113.800 Nederlanders zich laten testen op Covid-19 in de speciale teststraten van de GGD'en. Van de ruim 103.400 testuitslagen die tot nog toe binnen zijn, bleek 1,7 procent positief.
 • Door de coronacrisis hebben zo'n 54.000 studenten meer dan in 2018 een studieachterstand opgelopen.
 • Lees hier het blog van dinsdag terug