Rotterdam wil 233 miljoen investeren in zeven grote stadsprojecten met groen

Voorjaarsbrief Over tien jaar moet Rotterdam een aantal grote en kleine parken erbij hebben. Zeven projecten moeten werk en investeringen opleveren.

Impressie van het toekomstige Hofplein in Rotterdam: geen rotonde, maar een rechthoek van wegen met circa zeventig bomen. Beeld Gemeente Rotterdam
Impressie van het toekomstige Hofplein in Rotterdam: geen rotonde, maar een rechthoek van wegen met circa zeventig bomen. Beeld Gemeente Rotterdam

Het Rotterdamse college wil de komende tien jaar 233 miljoen euro investeren in zeven stadsprojecten die ook banen moeten opleveren wegens de coronacrisis. Het gaat om bestaande projecten die het college nu als gebundeld investeringsbesluit aan de gemeenteraad wil voorleggen. De projecten zijn gericht op het creëren van een prettige woonomgeving met meer groen, recreatie en minder autoverkeer.

Een van de eerste projecten zal de herinrichting van Hofplein zijn. De rotonde gaat in de plannen verdwijnen en wordt vervangen door een rechthoek van wegen. Het verkeersknooppunt moet veranderen in een ‘verblijfsplek’ met bomen, gras en met behoud van de bestaande fontein.

De metalen vloerplaten op het Schouwburgplein worden vervangen door natuursteen en de ingang van de parkeergarage verdwijnt naar het Weena. Het plein krijgt een ondergrondse fietsenstalling, een waterberging en meer groen. De omliggende culturele instellingen van de Doelen, Schouwburg en het International Film Festival Rotterdam kunnen het plein programmeren als een ‘open podium’.

Lees het artikel Het geplaagde Schouwburgplein gaat (weer) op de schop

De Westblaak in het centrum moet veranderen van een „verkeersriool” in het „Blaakpark” met veel bomen en bankjes. De dubbele rijstroken aan beide zijden maken plaats voor één tweebaansweg, zodat aan de zonzijde de meeste ruimte komt voor een nieuw recreatiegebied. Het huidige skatepark blijft behouden.

Prins Alexanderplein

Ook het Prins Alexanderplein bij Station Rotterdam Alexander moet een verblijfsplek worden met meer groen. Op de grote wand van de parkeergarage kan film en bewegend beeld vertoond worden.

Een ander bekend project waar de gemeenteraad nu over gaat besluiten is het twee kilometer lange Hofbogenpark op het spoortracé van de voormalige Hofpleinlijn. De Maashaven wordt deels gedempt voor aanleg van het Nelson Mandela Park van zeven hectare met ligweides en hoogteverschillen. In de Rijnhaven moet een park komen van acht hectare met 8.500 woningen en een strandje. Bij het beoogde nieuwe Feyenoord-stadion moet in de bocht van de Nieuwe Maas een zogenoemd ‘getijdenpark’ komen.

De stadsprojecten staan in de Voorjaarsbrief van het college, die in het teken staat van crisisherstel. Investeringen in de openbare ruimte zullen leiden tot meer investeringen vanuit de markt, is het idee.

„Het zijn projecten die jarenlang werk verschaffen voor veel mensen”, zegt wethouder Bert Wijbenga van buitenruimte (VVD). „Ze dragen bij aan onze mobiliteitsstrategie, het maakt de bouw van meer woningen mogelijk en het brengt meer groen en duurzaamheid in de stad.”

Schade van coronacrisis

De voorlopige ‘schade’ van de coronacrisis voor de gemeente is berekend op 53 miljoen euro, staat in de Voorjaarsbrief. Het gaat om tegenvallers zoals het uitstel van het Eurovisie Songfestival, minder inkomsten van logiesbelasting en parkeren, en besluiten zoals een noodfonds voor cultuur en sport van 15 miljoen euro.

Hoe groot de financiële schade wordt, is nu nog niet te zeggen, volgens Arjan van Gils, wethouder van financiën (D66). „Dat hangt heel erg af van of er wel of niet een tweede coronagolf komt, en hoe snel de maatregelen wel of niet worden verlicht. Als de horeca en het openbaar vervoer weer volop kunnen draaien, dan zou het zomaar mee kunnen vallen. Maar als het langer gaat duren, wordt het een taaie crisis waarin meer mensen omvallen.”

De gemeente verwacht dat het aantal bijstandsgerechtigden volgend jaar groeit met 27 procent naar 43.000 mensen. Om de klap op te vangen, werkt het college aan een herstelplan dat na de zomer af is.

Voor de korte termijn heeft het college tien initiatieven rond de coronacrisis op een rijtje gezet – ook deels lopende projecten. Het gaat onder meer om een zomercampagne, vooral om meer toeristen uit eigen land naar Rotterdam te trekken. Ondernemers kunnen houten vlonders bij de gemeente aanvragen om hun zaak buiten uit te breiden. Startups met vernieuwende plannen voor investeringen in de stad worden gesteund met vouchers.