20 militairen India dood bij grens China

Grensconflict

Na weken van schermutselingen zijn maandag zeker twintig Indiase militairen gedood bij gevechten met Chinese strijdkrachten in een betwist grensgebied in de Himalaya. Volgens India zijn ook aan Chinese kant slachtoffers gevallen, maar dat is onbevestigd. Het is de eerste keer in tientallen jaren dat het sluimerende conflict levens kost.

Volgens India is er geen schot gelost bij de confrontatie. Volgens Indiase media gingen de partijen elkaar met stenen en ijzeren staven te lijf. Drie Indiase militairen zouden ter plekke zijn omgekomen, zeventien bezweken later aan hun verwondingen.

De gevechten vonden plaats in de Galwan-vallei in de regio Ladakh, op wat de facto de grens is. Beide landen beschuldigen de ander van het overschrijden van de grens. India zegt dat China aanviel en een commandant verwondde, waarna de strijd escaleerde. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken begon India de gevechten.

Al weken staan duizenden militairen tegenover elkaar langs de demarcatielijn. Directe aanleiding is een weg die India in de Galwan-vallei heeft aangelegd, waardoor het makkelijker is om troepen en materieel naar het grensgebied te verplaatsen. De scheidslijn geldt sinds 1962, toen China en India in een korte oorlog verwikkeld raakten.