Zeilschip Bark Europa na tachtig dagen eindelijk ‘thuis’

Overtocht Na een onafgebroken zeilreis van meer dan tachtig dagen liep het historische zeilschip Bark Europa dinsdag thuishaven Scheveningen binnen.

Zeilschip Bark Europa.
Zeilschip Bark Europa. Foto Jordi Plana

Het expeditieschip Bark Europa liep dinsdag iets voor 12.00 uur de thuishaven van Scheveningen binnen. Daarmee is een historisch lange zeiltocht van meer dan tachtig dagen ten einde gekomen. Nog nooit was het enorme zeilschip langer dan veertig dagen onafgebroken op zee, tot corona.

Het schip lag voor anker in Argentinië, na terugkomst van een expeditie met gasten naar Antarctica, toen het virus om zich heen begon te slaan en het Zuid-Amerikaanse land plotseling op slot ging. Dat gaf de Nederlandse kapitein Eric Kesteloo twee opties: met de negentienkoppige bemanning, onder wie vier Nederlanders, in quarantaine voor de kust, of in één streep terug naar huis. De keuze viel op de meer dan 17.500 kilometer lange zeiltocht van de zuidelijkste stad ter wereld, Ushuaia, naar huis, met honderden kilo’s lang houdbaar eten.

Lees hier een reportage vanaf de Bark Eruopa: Een onbedoelde monstertocht: zonder stops van Argentinië naar Scheveningen

Bark Europa is niet het enige historische zeilschip dat door corona onverhoopt koers moest wijzigen naar de thuishaven. Eerder zeilde onder andere de Tecla terug naar Nederland nadat het vast kwam te liggen in Zuid-Afrika. De Wylde Swan zeilde met Nederlandse scholieren en docenten, in het kader van het schoolprogramma ‘Masterskip’, en stak noodgedwongen vanuit het Caraïbisch gebied de oceaan over, terug naar Nederland. Het wachten was op het moment dat de Bark Europa Scheveningen zou binnenvaren, daarmee kwam dinsdag het laatste schip veilig ‘thuis’.

Voor een massaal en feestelijk onthaal van de Europa was vanwege het besmettingsgevaar geen plaats. Alleen familieleden van de bemanning mochten bij het schip in de buurt komen, om hun geliefden te verwelkomen. Liefhebbers konden de intocht via een livestream op Facebook volgen. Voor de bemanningsleden, die samen meer dan twee maanden op zee zaten en zich daardoor niet druk hoefden te maken over onderling besmettingsgevaar, begint pas nu het leven dat in het teken staat van corona.

Correctie (23 juni 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Wylde Swan met het schoolprogramma 'School at Sea' de oceaan overstak. Dat was het programma 'Masterskip', dit is aangepast.