Thuiskok

Ansjovis op toast

We gaan deze week net als in Joie de Vivre een menu maken, en we beginnen met dit hapje/voorgerecht van Jean Beddington. Zij bestierde lang restaurant Beddington’s in Amsterdam. Ansjovis uit een blikje is lekker, verse ansjovis van de visboer zo op een toastje is nog lekkerder!

Vraag de visboer of hij de vis wil fileren. Wilt u het zelf doen? Neem de ansjovis in de rechterhand (buikkant naar buiten) en pak de kop vast met de linkerhand. Draai de kop los, maar breek de ruggengraat niet. Trek nu kop en ruggengraat naar de staart – dus door de kant van de buikwand en trek los. Haal de kleine vin weg van de rug en spoel licht in ijskoud water. Dep droog.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Pel de eieren. Prak het wit en het geel van de eieren apart van elkaar. Snijd het witbrood in de gewenste toastvorm en besmeer licht met de gesmolten boter. Leg het brood op een bakplaat en zet 8-10 minuten in de oven totdat de toast licht krokant is. Haal de toast uit de oven en laat afkoelen. Pak een liniaal; leg hierlangs het eigeel strak op één helft van de toast en vervolgens het eiwit op de andere helft. Leg de ansjovis erop; besprenkel met citroensap, een paar druppels olie, zeezout en wat citroenrasp.