In beeld

De robot is een onverwachte vriend in coronatijd

Robots zijn de afgelopen maanden wereldwijd ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Van hulp op intensive cares tot de desinfectie van straten: een fotoreportage van de verschillende functies die deze slimme apparaten de afgelopen maanden uitvoerden.
Een cafébezoeker in het Spaanse Pamplona lacht naar de caférobot Alexia.
Foto Alvaro Barrientos / AP
Een hardloper rent langs robot Spot, die patrouilleert in het Bishan-Ang Moh Kio Park in Singapore. Spot roept een opgenomen boodschap om, die mensen eraan herinnert om een veilige afstand van elkaar te houden en hygiënemaatregelen na te leven.
Foto Roslan Rahman/AFP
Weggebruikers in de Colombiaanse stad Medellín kijken in april naar twee robots die de weg oversteken. Deze apparaten leveren voedsel af aan coronapatiënten in quarantaine, om zo menselijk contact te beperken en de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Foto Joaquin Sarmiento/AFP
Robot Amy helpt bij het uitdelen van bekers water tijdens een training in het Pertamina Jaya ziekenuis in Jakarta, waarbij medische teams leren te helpen bij het verzorgen van Covid-19-patiënten.
Foto Adek Berry/AFP
Een robot op de intensive care in het Circolo ziekenhuis in het Italiaanse Varese. In de meest acute fase van de coronacrisis kwam een groep robots naar dit ziekenhuis om te helpen bij de verzorging van patiënten, om zo het gebruik van beschermende middelen door menselijke verplegers te beperken. De robots hebben een camera, waarmee een arts de patiënt en naastgelegen monitor op afstand kan bekijken.
Foto Miquel Medina/AFP
De Indiase ingenieur Karthik Velayutham gebruikt een zelfgemaakte robot om in de rij te staan voor een winkel in Coimbatore, Zuid-India. Met de robot probeert Velayutham zijn contact met andere mensen zoveel mogelijk te beperken.
Foto AFP
Een vrijwilliger bestuurt een robot in de straten van de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar de virusuitbraak eind vorig jaar begon. Met de robot desinfecteert deze man een woonwijk in de stad.
Foto AFP
Robot Mitra inspecteert een ziekenhuismedewerker in een ziekenhuis in Bangalore, Zuid-India. Mitra is uitgerust met een warmtecamera en doet een eerste screening om te bepalen of patiënten naar een specialistische corona-afdeling doorverwezen moeten worden.
Foto Manjunath Kiran/AFP
Robot Pepper houdt de wacht bij een kassa van een filiaal van een Duitse supermarktketen in Lindlar, West-Duitsland. Pepper herinnert winkelbezoekers aan coronamaatregelen.
Foto Ina Fassbender/AFP
Een robot op vier poten loopt rond en deelt handgel uit in een winkelcentrum in de Thaise hoofdstad Bangkok.
Foto Mladen Antonov/AFP
Robot Alexia bedient terrasgasten van een kroeg in het Plaza del Castillo in Pamplona, Spanje. Horecagasten kunnen bestellingen opnemen bij Alexia, en zij kan deze ook uitserveren.
Foto Alvaro Barrientos/AP
Een Chinees restaurant in Maastricht hanteert eenzelfde methode om afstandsmaatregelen in acht te nemen. Ook hier serveert een robot bestellingen uit.
Foto Piroschka van de Wouw/Reuters
Een robot in coronavirus-thema wordt in Madras, in het zuiden van India, ingezet voor desinfectie van straten. Bestuurd door lokale autoriteiten spuit deze robot desinfectiespray over de straten.
Foto Arun Sankar/Reuters