Regering-Trump naar rechter om publicatie boek Bolton te stoppen

Volgens het ministerie van Justitie dreigt de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur topgeheimen openbaar te maken. Een advocaat van Bolton ontkent dat.
De voormalige Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton in februari tijdens een evenement bij Duke University in North Carolina.
De voormalige Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton in februari tijdens een evenement bij Duke University in North Carolina. Foto Logan Cyrus / AFP

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen voormalig Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton, om hem ervan te weerhouden een langverwacht boek te publiceren over zijn periode in het Witte Huis. Dat melden Amerikaanse media.

Lees ook: Uitgelekte memoires van John Bolton verschaffen Democraten munitie in impeachment-proces

Volgens het ministerie van Justitie dreigt Bolton met zijn boek, The Room Where It Happened: A White House Memoir, topgeheimen openbaar te maken en zo de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te schaden. Bolton gaat naar verwachting onder meer in op de Oekraïne-affaire die heeft geleid tot een afzettingsproces tegen Trump in het Amerikaanse Congres. Het meer dan 500 pagina’s tellende boek moet op 23 juni verschijnen.

Trump zei maandag dat Bolton de wet zou overtreden als hij publicatie van het boek doorzet. De Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis „heeft vastgesteld dat het manuscript in zijn huidige vorm passages bevat - sommigen meerdere alinea’s lang - die geheime nationale veiligheidsinformatie bevatten”, wordt gesteld bij de rechtszaak.

Volgens de regering heeft Bolton, die in september door Trump werd ontslagen na 17 maanden als Nationale Veiligheidsadviseur, niet voldaan aan een evaluatie om ervoor te zorgen dat het geen geheime informatie bevat. Het ministerie van Justitie eist dat publicatie van het boek wordt uitgesteld, zodat die alsnog kan worden voltooid.

Inlichtingenexperts

Een advocaat van Bolton heeft verklaard dat hij heeft samengewerkt met inlichtingenexperts om ervoor te zorgen dat geen geheime informatie vrijkomt. De advocaat beschuldigt het Witte Huis ervan nationale veiligheid te gebruiken als een excuus om Bolton te beletten belastende informatie over Trump naar buiten te brengen. De publicatiedatum is al twee maal uitgesteld.

Bolton, een conservatieve Republikein die ook werkte voor oud-president George W. Bush, ligt onder vuur omdat hij begin dit jaar tijdens het afzettingsproces over de Oekraïne-affaire als kroongetuige had kunnen verschijnen voor het Congres. In plaats daarvan koos hij ervoor zijn kennis over de affaire - waarin Trump zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky vroeg een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal en oud-vicepresident Joe Biden in ruil voor Amerikaanse hulp - te bewaren voor zijn boek.