Noord-Korea vernietigt grenskantoor met Zuid-Korea na spanningen

Pamfletten Het liaisonkantoor zou zijn opgeblazen. De spanningen tussen de twee Korea’s lopen sinds enige tijd weer op. Aanleiding voor Pyongyang zijn een reeks kritische pamfletten van Zuid-Koreaanse activisten.
Een rookpluim is zichtbaar op de plek waar het grenskantoor zou staan.
Een rookpluim is zichtbaar op de plek waar het grenskantoor zou staan. Foto Reuters

Noord-Korea heeft een gezamenlijk liasonkantoor met Zuid-Korea vernietigd. Volgens Zuid-Korea is het kantoor opgeblazen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag. Het gaat om een kantoor in de Noord-Koreaanse grensstad Kaesong waarin op ieder moment van de dag over allerlei kwesties overlegd kon worden.

Het kantoor zou rond 15.00 uur (lokale tijd) zijn verwoest. Het ministerie van Eenwording in Zuid-Korea heeft dit aan persbureau Reuters bevestigd, evenals bronnen aan de Noord-Koreaanse kant. Militaire bronnen melden tevens aan het persbureau dat er rond de omgeving van het grenskantoor rook te zien was. Eerder trok Pyongyang zich al terug uit het liasonkantoor en dreigde het te willen slopen.

De spanningen tussen de twee Korea’s lopen sinds een paar weken weer op. Eerder deze maand verbrak Noord-Korea alle communicatielijnen met het zuiden. Aanleiding daartoe was voor Pyongyang een aantal pamfletten die ‘anti-Noord-Koreaanse propaganda’ zouden verkondigen.

Pamfletten aan ballonnen

Op de flyers, verspreid door activisten uit het zuiden, staan boodschappen over onder meer mensenrechtenschendingen door het regime van Kim Jong-un. De flyers werden met ballonnen naar het noorden gestuurd. De zus en adviseur van de Noord-Koreaanse leider, Kim Yo-jong, had daarop gewaarschuwd dat binnenkort „een tragische aanblik” te zien zou zijn van „het volledig ingestorte grenskantoor”. Pyongyang dreigde bovendien militairen naar de gedemilitariseerde zone te sturen.

Het grenskantoor werd in 2018 gebouwd, juist om de banden tussen de buurlanden aan te halen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het sinds januari gesloten.