Iran

Teheran wil geen sterilisaties meer: bevolkingsgroei daalt

De Iraanse overheid staat Iraanse mannen niet langer toe zich in staatsziekenhuizen te laten steriliseren en vrouwen kunnen van staatswege nog alleen voorbehoedmiddelen ontvangen in geval van medische noodzaak. Dit meldde de Britse staatsomroep BBC maandag. De sterilisatie-maatregelen zijn ingegeven door een snelle daling van het geboortecijfer in Iran. Nog maar een paar jaar geleden groeide de Iraanse bevolking met 1,4 procent op jaarbasis, inmiddels is die bevolkingsgroei gezakt tot 1,0 procent per jaar. Ook het aantal huwelijken daalt snel in Iran. Veel Iraniërs stellen zulke besluiten uit wegens de slechte economische situatie, mede als gevolg van Amerikaanse sancties onder president Trump. Die trok zich in 2018 terug uit de zogenoemde Iran-deal. (NRC)