Extra politie-inzet moet einde maken aan nachtelijke gevechten in Dijon

Midden-Frankrijk Vorige week raakte een zestienjarige Tsjetsjeense jongen in Dijon zwaargewond bij een aanval van een Noord-Afrikaanse drugsbende. In Frankrijk woonachtige Tsjetsjenen riepen daarna op tot vergelding.
Op verschillende plekken in Dijon zijn auto's in brand gestoken.
Op verschillende plekken in Dijon zijn auto's in brand gestoken. Foto Phillipe Desmazes/AFP

De Franse regering heeft dinsdag extra politie-eenheden naar Dijon gestuurd in de hoop een einde te maken aan onrust in de stad. Sinds afgelopen week laaien spanningen op tussen een groep Tsjetsjenen en een Noord-Afrikaanse bende die in drugs zou handelen, nadat een Tsjetsjeense jongen zwaargewond raakte bij een aanval door bendeleden. In sommige wijken van de Oost-Franse stad zijn auto’s in brand gestoken. Op beelden die op sociale media rondgaan is te zien hoe een groep mannen met wapens in een wijk de straat op gingen.

Afgelopen weekend kwam het met name in het centrum van de stad en in een wijk in het noordoosten tot een confrontatie tussen beide groepen. Daarbij zouden minstens tien mensen gewond zijn geraakt. Een van hen zou bij de gevechten zijn neergeschoten. Afgelopen nacht bleef het na drie nachten rustig in de stad.

De Franse openbaar aanklager sprak in lokale media eerder al van een afrekening van „de Tsjetsjeense gemeenschap in Frankrijk”. In Frankrijk woonachtige Tsjetsjenen riepen na de aanval op de zestienjarige jongen via sociale media op tot geweld. In de nacht van vrijdag op zaterdag verzamelden zich tientallen Tsjetsjenen uit Dijon op een stadsplein. Volgens de openbaar klager waren velen van hen bewapend met messen en ijzeren staven. Zij vielen onder meer een waterpijpbar aan en werden met traangas uiteen gedreven.

Om de ingreep van politie kracht bij te zetten, reist volgens Franse media dinsdag ook een hooggeplaatste ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar Dijon af.