Twintig Indiase militairen gedood bij grensconflict China

Grensdispuut Het Indiase en Chinese leger staan al weken tegenover elkaar in een vallei vlakbij de grens tussen beide landen. Voor het eerst in dertig jaar zijn slachtoffers gemeld bij het geschil tussen India en China.
Een Indiaas konvooi op een snelweg in het Kashmir-district, dat grenst aan China.
Een Indiaas konvooi op een snelweg in het Kashmir-district, dat grenst aan China. Foto Danish Ismail/Reuters

Bij een confrontatie aan de grens tussen India en China zijn twintig Indiase militairen om het leven gekomen. Dat meldt het Indiase leger dinsdag, meldt persbureau Reuters. Eerder op de dag maakte het Indiase leger nog bekend dat het om drie doden ging bij een schotenwisseling.

Het is voor het eerst sinds 1975 dat er doden vallen bij een gewelddadige confrontatie tussen de twee militaire grootmachten, in het grensgebied bij het Himalayagebergte. Legereenheden staan er al weken tegenover elkaar in de Galwanvallei; beide landen maken al decennialang aanspraak op het gebied in de grensregio Ladakh.

Volgens het Indiase leger vond maandag een incident plaats waarbij aan beide kanten slachtoffers zouden zijn gevallen. Het Chinese ministerie van Binnenlandse Zaken zei dinsdag eerder dat het niet op de hoogte was van een incident bij de grens met India.

Ruim vijftig jaar geleden vochten India en China een oorlog uit om het grensgebied. Sindsdien hebben de autoriteiten van beide landen meermaals gesprekken gevoerd over wie er de macht heeft, maar tot een oplossing waar beide partijen vrede mee hebben is het nooit gekomen.

De Galwanvallei, op het grensgebied tussen China en India