CPB: krimp van 6 procent, verdubbeling werkloosheid

Economische ramingen Het Centraal Planbureau waarschuwt voor economische onzekerheid door het coronavirus en de maatregelen ertegen.

Werkloosheid verdubbelt
Werkloosheid verdubbelt

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 6,4 procent zal krimpen als gevolg van de coronamaatregelen.

Dat blijkt dinsdagochtend uit de jongste economische ramingen van het CPB. Ook voorziet het bureau een verdubbeling van de werkloosheid: van 3,4 procent in 2019, tot 7 procent in 2021. Deze voorspelling ligt op hetzelfde niveau als die van De Nederlandsche Bank eerder deze maand.

De krimp is het gevolg van een „uitzonderlijke terugval” van economische activiteit van tussen de 10 en 15 procent in Nederland, aldus het CPB. De berekeningen zijn onderdeel van de zogenoemde basisraming, die uitgaat van versoepeling van de coronamaatregelen. Daardoor kan gematigd herstel van de economie optreden; volgend jaar al met ruim 3 procent.

Eind maart kwam het planbureau al met vier scenario’s om de effecten van de coronacrisis op de economie in te schatten. De zogeheten ‘juniraming’ van dinsdag is aanzienlijk concreter en voor het kabinet een uitgangspunt voor de begrotingsbesprekingen voor komend jaar.

Het CPB waarschuwt voor onzekerheid in de huidige situatie. Als er een nieuwe golf aan besmettingen komt die ook tot contactbeperking leidt, is het mogelijk dat de economie verder achteruitgaat: voor deze situatie voorspelt het CPB ook in 2021 economische krimp. Mogelijk loopt de werkloosheid dan op tot 10 procent.

Ook berekende het CPB een rooskleuriger scenario, waarin consumenten optimistisch zijn over het opheffen van de maatregelen. Bij een „inhaal van bestedingen” door consumenten en toenemende investeringen van bedrijven, loopt de werkloosheid volgens het CPB op tot 6 procent.

Opvallend is dat het CPB positief is over de doorsnee koopkrachtontwikkeling, zowel voor dit jaar (2,3 procent) als voor volgend jaar (0,5 procent). Dat heeft vooral betrekking op mensen in loondienst die profiteren van al bestaande CAO-afspraken. (NRC)