Recensie

Recensie Film

‘Big Trip’ kan zich niet meten met de animatieconcurrentie

Animatie De Russische animatiefilm ‘Big Trip’ is voor de allerkleinsten misschien nog te pruimen, maar het lijkt vooral een opzichtige poging de Chinese markt te veroveren.

Brombeer Mic-Mic moet vrienden worden met haas Oscar, in ‘Big Trip’.
Brombeer Mic-Mic moet vrienden worden met haas Oscar, in ‘Big Trip’.

Brombeer Mic-Mic wil absoluut geen vriendschap met de wat zonderlinge haas Oscar. Zeker niet als Oscars poging in een krakkemikkig ruimteschip naar de maan te vliegen faalt en de brokstukken in de tuin van de naar rust verlangende Mic-Mic belanden. Maar mopperkont Mic-Mic heeft lastpak Oscar nodig om het door een verwarde ooievaar verkeerd bezorgde pandabeertje te bezorgen bij zijn ouders. Want Oscar weet hoe je een huilbaby – waar Mic-Mic helemaal gek van wordt – weer stil krijgt. Op een boot gaan ze op weg naar China en onderweg krijgen ze gezelschap van een ergerlijke, constant verhalen vertellende pelikaan, een angstige wolf en een tijger die graag verwijst naar beroemde dichters en gedichten. De immer mopperende Mic-Mic heeft ze liever niet aan boord, maar ze weten ieder op hun manier de schattige huilbaby stil te krijgen.

Big Trip is een Russische animatiefilm die in het Nederlands is nagesynchroniseerd. Aan allerlei details is te zien dat Big Trip zich op technisch vlak niet kan meten met de moordende Amerikaanse concurrentie, ook al leent het elementen van bijvoorbeeld de Madagascar-films en de Kung Fu Panda-reeks. De makers zijn bovendien zo trots dat ze het effect van een door de zon overstraalde lens kunnen animeren dat het shot tot vervelens toe terugkeert.

Voor de allerkleinsten is Big Trip waarschijnlijk nog wel te pruimen, al is het de vraag wat zij moeten met verwijzingen naar Shakespeare en Byron. Ook de boodschap is niet zo heel geïnspireerd. Big Trip past in een lange rij (animatie)films die het belang van samenwerken benadrukt. En het spreekt voor zich dat ieder personage iets leert tijdens de reis. De wolf overwint zijn angst en Mic-Mic begrijpt het belang van vriendschap. Dat enkele dieren dolgraag in China willen blijven, lijkt vooral een opzichtige poging de Chinese bioscoopmarkt te veroveren.