Thuiskok.

Lichtpuntje

Terwijl er wereldwijd nog dagelijks tienduizenden coronabesmettingen bijkomen en we getuige lijken te zijn van de implosie van de VS, zie ik tussen al het slechte nieuws ook lichtpuntjes. De antiracismeprotesten wereldwijd stemmen hoopvol dat we nu echt gaan veranderen hoe we met elkaar omgaan, het normale leven begint in Nederland corona weg te duwen en de belofte van een vakantie in het buitenland lonkt weer.

Ik verheug me op het juliweekje in een oud vakantiehuisje aan de Franse westkust dat ik vóór de coronacrisis had geboekt, en de afgelopen weken toch maar niet had afgezegd. Normaal begint de voorpret al bij het boeken, maar corona stelde die periode vol gefantaseer en gegoogel dit jaar uit. Pas de laatste weken begint het weer te borrelen en dat viel toevallig samen met de verschijning van Joie de Vivre, een kookboek met ondertitel ‘ode aan de Franse keuken’.

Het boek is van vriendinnen Sacha de Boer (voorheen van het NOS Journaal), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist). Ze vroegen tien chefs elk twee hedendaagse menu’s te maken geïnspireerd op een Frans kookboek uit 1873, genaamd La cuisinière de la campagne et de la ville, ou la nouvelle cuisine économique, de keuken van het platteland en de stad, oftewel de nieuwe eenvoudige keuken.

De chefs, onder wie Ron Blaauw, Erik van Loo, Jonnie Boer en Jacob Jan Boerma, leveren met hun recepten onbezoldigd de belangrijkste inhoudelijke bijdrage aan dit boek. Ze vertellen ook waarom de Franse keuken zo’n grote rol in hun culinaire leven speelt. Zo is het boek eigenlijk hún ode aan de Franse keuken, van de auteurs lees je helaas weinig. De Boer heeft prachtige foto’s gemaakt, maar waarom deze een eerbetoon aan Frankrijk zijn, is niet duidelijk.

Het draait dus om de gerechten en die zijn gelukkig fantastisch. Alle recepten zijn súper-Frans; denk aan een soufflé van aardappel, macarons met bananenkaramel, kalfsentrecote en truffelragout. De chefs hebben ooit leren koken op zijn Frans en hun nostalgie en voorliefde hebben ze in hun recepten gestopt. Lang niet alles is eenvoudig, maar voor wie de tijd heeft en de aanwijzingen goed volgt, zijn het leuke culinaire uitdagingen. Van al dat lekkers krijg ik zin in een spontaan bezoek aan Frankrijk. Een groter plezier kun je mij niet doen, en zo levert dit kookboek instant-joie-de-vivre.