Recensie

‘The Prometheus Project’ mist artistiek vuur

Recensie De bijdrage van Het Nationale Ballet aan het Holland Festival bestaat uit drie danssolo’s. De filmpjes zijn gelikt, maar de bijdrage is karig, voor het grootste gezelschap van het land.

Prometheus in de choreografie van Wubkje Kuindersma, Holland Festival juni 2020
Prometheus in de choreografie van Wubkje Kuindersma, Holland Festival juni 2020 Foto Hans Gerritsen

Het leek zo veelbelovend: drie wereldpremières maar liefst, onder de titel The Prometheus Project. En mooi zijn ze, dansers Sem Sjouke, Erica Horwood en Timothy van Poucke, die op Beethovens Pianovariaties in c mineur optreden in dit digitale programma. De solo’s vervangen de oorspronkelijk geplande Holland Festival-bijdrage van Het Nationale Ballet, een Beethoven-programma.

Choreograaf Ernst Meisner verbeeldt met een gevleugelde Sjouke de adelaar die elke dag de lever van Prometheus, de rover van het goddelijke vuur, oppeuzelt. Zonder zout. In zijn creatie thematiseert Remi Wörtmeyer het vuur van liefde en haat, twee krachten waartussen Horwood kundig manoevreert op een met kaarsen bezet toneel. Wubkje Kuindersma houdt het gelukkig iets abstracter. Zij zoekt naar het vuur in het bloed dat de mens, Van Poucke, voortdrijft.

Cameraman Altin Kaftira heeft er gelikte filmpjes van gemaakt. Maar toch: is dit de inbreng van het grootste gezelschap van het land met de dikste portemonnee? Mag het misschien een onsje meer zijn? Want 7’42’’ zou, met een knipoog naar John Cage, een toepasselijker titel zijn. Zo lang duren de drie solo’s bij elkaar, inclusief aftiteling. De choreografieën missen artistiek vuur en wie even verbluft in de ogen wrijft, heeft de helft al gemist.

De laatste tijd blaast het gezelschap vaker kleinigheden op tot globale proporties. Onlangs nog werd een reclameclipje (1’40’’) voor een spijkerbroekenmerk opgepompt tot een unieke gebeurtenis. Maar velen zijn intussen wel uitgekeken op dans op het scherm. Andere kleine en middelgrote dansgroepen presenteren al bescheiden live-presentaties voor dertig man, wat publiek én dansers die unieke ervaring biedt van een echte voorstelling. The Prometheus Project is een blindganger.