Rusland zet twee Tsjechische diplomaten land uit

Diplomatieke rel In een reactie op de uitzetting van twee Russische diplomaten uit Praag moeten nu twee Tsjechische diplomaten Rusland verlaten.
De Russische ambassade in Praag.
De Russische ambassade in Praag. Foto Martin Divisek/EPA

De Russische regering heeft twee Tsjechische diplomaten tot persona non grata verklaard. Dat melden de internationale persbureaus maandagochtend. Het gaat om een represaillemaatregel nadat Tsjechië eerder deze maand twee Russische ambassadepersoneelsleden het land uitzette, aldus het Russische persbureau RIA Novosti. Aanleiding van de diplomatieke rel zijn mogelijke dreigementen van Russische diplomaten tegenover lokale Tsjechische politici.

Lees ook: Tsjechië is in de ban van een ‘Russisch gifplot’

De ruzie tussen beide landen speelt sinds begin mei. Toen onthulde het Tsjechische nieuwsweekblad Respekt dat twee Russische diplomaten betrokken waren bij bedreigingen van drie lokale Tsjechische politici, onder wie de Praagse burgemeester Zdenek Hrib. Zij zouden zijn bedreigd vanwege hun besluit om — tot ongenoegen van Rusland — een standbeeld van de Russische maarschalk Ivan Konev neer te halen.

De dreigementen waren dermate ernstig dat de politici onder bewaking werden gesteld en een van hen moest onderduiken. Volgens bronnen van Respekt zou een Russische spion op een diplomatiek paspoort naar Praag zijn gereisd met in zijn bagage het dodelijke gif ricine. Een betrokkene zei eerder tegen NRC dat dit vooral ter intimidatie zou zijn. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de zaak afgedaan als „verzinsels”.

Gevraagd naar de uitzetting van de twee Tsjechische diplomaten liet het Kremlin maandag weten dat het „geen onvriendelijke gebaren tolereert”. Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, zei dat Rusland in dergelijke diplomatieke zaken „adequaat” zal blijven reageren, en voegde hier nog aan toe dat het land goede betrekkingen met alle landen blijft nastreven.