Rijksmuseum stoot collectie sabels en lansen af

Veiling Het Amsterdamse Rijksmuseum verkoopt een groot deel van zijn collectie sabels en lansen. Op 22 juni worden ze in Den Haag geveild.

Foto Venduehuis, Den Haag

Het Rijksmuseum Amsterdam verkoopt zeshonderd sabels en lansen uit zijn collectie. De vroeg negentiende-eeuwse cavaleriewapens, waarvan sommige mogelijk gebruikt zijn bij de Slag bij Waterloo, worden op 22 juni bij het Venduehuis in Den Haag geveild.

De verkoop hangt samen met de aanstaande verhuizing van het depot van het Rijksmuseum, van Lelystad naar Amersfoort. „Het moment om eens goed naar onze collectie te kijken”, zegt Harm Stevens, conservator bij de afdeling geschiedenis.

De wapens komen uit een artilleriedepot in Brielle, onderdeel van het voormalige ministerie van Oorlog. In 1881 kreeg het Rijksmuseum ze geschonken. De afgelopen decennia werden ze vaak in bruikleen gegeven, onder meer aan het Legermuseum. Het zijn vijf soorten wapens „in een eindeloze reeks van doubletten”, aldus Stevens.

De collectie sabels die op 22 juni wordt geveild Foto Venduehuis, Den Haag

Conform de Leidraad Afstoting Museale Objecten (LAMO) zijn de wapens, net als de karabijnkisten waarin ze waren opgeslagen, eerst aangeboden op de Afstotingsdatabase van de Nederlandse Museumvereniging. Dat leidde ertoe dat het Stedelijk Museum Coevorden, het Cavaleriemuseum Amersfoort en de Historische Verzameling KMA in Breda in totaal 98 sabels en 34 lansen hebben overgenomen. Ook is er nog een groep sabels overgedragen aan het Regiment Huzaren van Boreel, een cavalerie regiment van de Nederlandse Koninklijke Landmacht waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1813.

Het Rijks heeft zelf ook „enige tientallen” wapens in de collectie gehouden. (NRC)