Nederland, Landgraaf, 05-06-2017. Sfeer op de derde dag van het Pinkpop festival in Landgraaf.

Foto Andreas Terlaak

Pinkpop: van Geleens feestje tot recordhoudende festivalreus

Pinkpop 2020 gaat niet door. Geen Twenty One Pilots, Red Hot Chili Peppers of Danny Vera dit weekeinde in Landgraaf, maar pas volgend jaar. Ook Nederlands oudste en bekendste popfestival moet een jaar overslaan door de Covid-19-crisis, terwijl het festival sinds 1970 nog nooit een jaar heeft gemist. Het begon dat jaar op pinkstermaandag 18 mei in Geleen. De naam ‘Pinkpop’ komt natuurlijk van ‘Pop met Pinksteren’ en het festival wordt doorgaans in het Pinksterweekend georganiseerd, met uitzondering van de edities in 2008, 2010, 2013, 2015 en 2016 – en dat was ook dit weekend de bedoeling. Een terugblik op 50 jaar Pinkpop.
1970
Eerste editie, één dag in Geleen. De eerste Pinkpop-editie kent een budget van bijna 10.000 gulden (4.538 euro), met een ticketprijs van 2,50 gulden (iets meer dan 1 euro). Het programma bestaat voornamelijk uit nationale popgroepen met Golden Earring als headliner, daar kwamen 10.000 mensen op af.
De eerste editie van Pinkpop in 1970
Foto Buro Pinkpop
De eerste editie van Pinkpop in 1970
Foto Buro Pinkpop
De eerste editie van Pinkpop in 1970
Foto Buro Pinkpop
De eerste editie van Pinkpop in 1970
Foto Buro Pinkpop
1979
In 1979 is Rolling Stones-zanger Mick Jagger aanwezig voor een gastoptreden bij Peter Tosh. Maar omdat er opnames gemaakt worden gaat hij het podium niet op, ondanks aandringen van directeur Jan Smeets. Het verpest het tienjarige verjaardagsfeestje van het festival.

Mick Jagger backstage, Pinkpop 1979 Foto Buro Pinkpop

1983
Tijdens het optreden van de Nederlandse band Doe Maar in 1983 op Pinkpop worden er kilo’s appels naar het podium gegooid. Zanger-bassist Henny Vrienten krijgt een appel in zijn nek en vraagt gooiend publiek ‘op te rotten’ als ze de muziek niet leuk vinden. De band gaat een jaar later uit elkaar.
Fans tijdens het concet van Doe Maar op Pinkpop 1983
Foto Jan Bogaerts/TL/HH
Fans tijdens het concet van Doe Maar op Pinkpop 1983
Foto Jan Bogaerts/TL/HH
Fans tijdens het concert van Doe Maar op Pinkpop 1983
Foto Jan Bogaerts/TL/HH
1985
De zestiende editie wordt een ramp. Een slechte opkomst: Pinkpop trekt met onder andere Steel Pulse, Yngwie Malmsteen en Chris Rea nauwelijks 15.000 bezoekers. Artistiek en financieel was 1985 de bodem. Daarna begon de professionalisering. Het weinige publiek houdt zich in 1985 vooral bezig met zonnebaden. Bij het optreden van The Stranglers slaat de stemming om. De geluidsinstallatie laat het afweten, zodat gebrom en gepiep door liedjes als ‘Golden Brown’ en ‘No Mercy’ heen klinken. Na zeven nummers verlaten de muzikanten het podium. Ze komen niet terug voor een toegift. Het publiek is boos en bekogelt het podium met bier, appels en sinaasappels

Pinkpop 1985 Foto Buro Pinkpop

1987
Toen de gemeente Geleen een schaatsbaan wilde moest het festival verhuizen. Na een kleine, winterse Pinkpop mét Lou Reed in Baarlo verhuisde Pinkpop naar de noodlijdende Draf- en Renbaan Limburg (DRL) in Landgraaf. Daar kan het festival flink groeien: meer podia en een heel pinkersterweekeinde lang, met 70.000 bezoekers per dag.

Het concert van Lou Reed tijdens Pinkpop 1987 Foto Buro Pinkpop

1989
Elvis Costello weet moederziel alleen met zijn gitaar te overtuigen. De Brit is de 150ste artiest op de twintigste editie van Pinkpop.

Elvis Costello, Pinkpop 1989Foto Buro Pinkpop

Pinkpop 1989
Foto Buro Pinkpop
Pinkpop 1989
Foto Buro Pinkpop
Pinkpop 1989
Foto’s Buro Pinkpop
1990
Pinkpop wordt opgenomen in het Guinness Book of Records, als het oudste en enige ononderbroken jaarlijkse openluchtpopfestival van Nederland.

Mano Negra, Pinkpop 1990 Foto Buro Pinkpop

1992
Het programma van de 23ste Pinkpop was nog overzichtelijk, met tien acts op de twee naast elkaar gelegen podia en The Cult als hoofdact. Het optreden van de Amerikaanse rockband Pearl Jam op Pinkpop 1992, waarbij zanger Eddie Vedder vanaf een camerakraan in het publiek duikt, is een hoogtepunt in de geschiedenis van Pinkpop. In 2018 draagt de zanger hetzelfde shirt als in 1992 en komt hij uitgebreid terug op de sprong van destijds.

Pearl Jam-zanger Eddie Vedder duikt vanaf de cameralift van Rob van Rijn (rechts) het publiek in.Foto Buro Pinkpop

1994
Als de renbaan failliet gaat koopt Pinkpop-baas Jan Smeets in 1994 de 27 hectare, bijna veertig voetbalvelden, zelf. Mede-eigenaren van het nieuw gedoopte evenemententerrein Megaland zijn concertpromotor Mojo, Smeets’ juridisch adviseur en, symbolisch voor 1 procent, de Belgische comedian Urbanus. Het 25-jarig jubileum wordt groots gevierd met onder andere de band Rage Against the Machine. Het festival is meer dan uitverkocht met ruim 70.000 bezoekers, waaronder 25.000 kampeerders.

Urbanus, Pinkpop 2015 Foto Andreas Terlaak

2007
De 38ste editie met The Smashing Pumpkins, Linkin Park, Arctic Monkeys, Muse en de woeste rock-’n-roll van Iggy Pop. Ook in 2007: de eerste Pinkpop Classic, een eendaags festival met artiesten die in het verleden op het gewone Pinkpop-festival hebben gespeeld.
2009-08-15 18:11:22 LANDGRAAF - Bezoekers genieten van muziek en van de zon tijdens Pinkpop Classic 2009 in Landgraaf. Het evenement draait om bands die in het verleden een keer op het grote Pinkpop stonden. ANP MARCEL VAN HOORN
2010-08-14 19:31:36 LANDGRAAF - Festivalbezoekers wonen zaterdag een optreden bij tijdens de vierde editie van muziekevenement Pinkpop Classic in Landgraaf. ANP MARTEN VAN DIJL
Festivalbezoekers op Pinkpop Classic 2009 & 2010
Foto’s Marcel van Hoorn & Marten van Dijl / ANP
2009
Bruce Springsteen is met zijn E-Street Band de speciale gast op de 40ste jubileumeditie en geeft een show van een kleine drie uur. Nooit eerder speelde The Boss op een Europees festival. De 40ste editie van Pinkpop viel de NRC-recensent verder tegen dit weekend: „Het festival trok vooral oudere bezoekers en het muziekaanbod was weinig gedurfd.”

Bruce Springsteen en The E-street Band op Pinkpop 2009 in Landgraaf Foto Valerie Kuypers/ANP

2011
Na een weekend met optredens van Coldplay, Elbow, Kings of Leon, Kaiser Chiefs op de 42ste Pinkpop is de band Foo Fighters met Dave Grohl de slotact. Tijdens de song ‘Learn to Fly’ ontstaat een fraaie regenboog. In 2018 is er tijdens het optreden van de Foo Fighters weer een bijzonder fenomeen te zien: een vuurbal.

Foo Fighters op Pinkpop 2018. Foto Andreas Terlaak

2014
Met een buitengewoon aantrekkelijk programma richt de oude rockreus op evenemententerrein Megaland in Landgraaf zich kreunend op als dé eyecatcher van dit festivalseizoen. Hoe dat komt? Allereerst natuurlijk door de komst van The Rolling Stones. Een headliner op zo’n hoge sokkel: niets bracht zoveel rumoer teweeg als de aankondiging ervan op 12 maart. Met het aantrekken van vier oude rockhelden beheerst Pinkpop even het nieuws. Zwaar onweer maakt nog bijna voortijdig een einde aan het festival, maar trekt weg zodat Metallica gewoon kan spelen.

Mick Jagger tijdens het concert van the Rolling Stones op de eerste dag van het Pinkpop festival in Landgraaf. Foto Andreas Terlaak

2015
Dj Joost van Bellen geeft het 1000ste optreden op Pinkpop. Een jaar eerder was zijn optreden nog op het laatste moment afgelast in verband met de storm. Zaterdagmiddag vangt de zanger David Achter de Molen van punkrockband John Coffey tijdens het crowdsurfen zonder te morsen een beker bier, neemt een slok en gooit de beker weer weg. De beelden gaan viral.
2016
Dit is de editie dat Beatles-legende Paul McCartney op Pinkpop speelt. Nadat andere bands al met citaten vooruitgewezen hadden (de New Yorkse alternatieve rockers van Parquet Courts met een paar maten ‘Day Tripper’; het intro van ‘Hey Bulldog’ bij The Red Hot Chili Peppers) was het zover – met een sprongetje en een roze roos in zijn knoopsgat verscheen Paul McCartney op het podium. Daar speelde hij twee uur lang de nummers die niet zelden de inspiratie waren voor veel van wat de voorgaande drie dagen te horen was geweest.

Paul McCartney op de derde dag van Pinkpop 2016. Foto Andreas Terlaak

2018
De band Pearl Jam is terug op Pinkpop en geeft een gloedvol optreden. De terugkomst van de band uit Seattle met zanger Eddie Vedder was al jaren een droomwens van het festival. Daarnaast is ook het optreden van Bruno Mars sterk op een verder eenvorming festival. Pinkpop 2018 eindigt met een ernstig ongeval. Het festival is enkele uren afgelopen als een bestelbusje nabij de camping vier festivalgangers aanrijdt. Eén man overleeft de aanrijding niet, drie anderen raakten ernstig gewond.

Het Rotterdamse De Likt ging er vol vuur in met een pompende show op Pinkpop 2018. Foto Andreas Terlaak

2019
Het Limburgse popfestival Pinkpop jubileert. Directeur Jan Smeets (74) krijgt een standbeeld en houdt nog altijd grip. Altijd. Op alles. Het programma. De inrichting van het terrein. De catering. Veiligheid. Op de vijftigste editie nemen de Britse new wavers van The Cure het publiek mee het donker in. De mystieke rocksfeer vormde een groot contrast met wat erna kwam. Vuurballen. Vuurwerk vanaf drie hoogwerkers. Lasers, metershoge visuals en confetti. Net na middernacht spreidde top-dj Armin van Buuren zijn armen op het hoofdpodium, als waren het vleugels.

De Britse band The Cure met leadzanger Robert Smith treedt op tijdens de tweede dag van het muziekfestival Pinkpop in 2019. Foto Paul Bergen / ANP

Dj Armin van Buuren tijdens zijn optreden op de tweede dag van het muziekfestival Pinkpop in 2019. Foto Paul Bergen / ANP

Roze petjes
De kleur roze is voor Pinkpop iconisch. Veel bezoekers dragen het officiële roze Pinkpop-petje, roze kledingstukken of geheel roze outfits. De petjes worden in samenwerking met Amnesty International verkocht op het Megalandterrein.
Nederland, Landgraaf, 15-06-2018. Sfeer op Pinkpop 2018
Foto Andreas Terlaak
Nederland, Landgraaf, 11?06-2016. Sfeer op de tweede dag van Pinkpop 2016. Foto: Andreas Terlaakd=
Nederland, Landgraaf, 11?06-2016. Sfeer op de tweede dag van Pinkpop 2016. Foto: Andreas Terlaak??
Nederland, Landgraaf, 05-06-2017. Sfeer op de derde dag van het Pinkpop festival in Landgraaf.
Foto Andreas Terlaak
Pinkpop merchandise
Foto’s Andreas Terlaak
Recordhouder Anouk
Bij haar eerste show op Pinkpop in 1998 werd Anouk nog bekogeld met eieren: wat deed zo’n popzangeres op ons bonkige gitaarfeestje? Onverstoorbaar trok ze haar shirt uit en vervolgde haar concert in een rode bh. Een middelvinger in ondergoed. Ze moest zich binnenvechten. 21 jaar later is ze met haar zeven Pinkpopoptredens recordhouder en wordt ze onthaald door een publiek dat praktisch is opgegroeid met haar stuiterende poprock.
Anouk op pinkpop in 1998

Foto Buro Pinkpop
2009-06-01 19:51:00 LANDGRAAF - Anouk treedt maandagavond op tijdens Pinkpop 2009 in Landgraaf. ANP VALERIE KUYPERS ***ALLEEN VOOR GEBRUIK IN NEDERLAND***
Foto Valerie Kuypers/ANP
2012-05-26 00:00:00 LANDGRAAF - De Nederlandse rockzangeres Anouk tijdens haar optreden op het hoofdpodium tijdens de eerste dag van het Limburgse muziekfestival Pinkpop. ANP KIPPA PAUL BERGEN
Foto Paul Bergen/ANP Kippa
2015-06-13 00:00:00 LANDGRAAF - Anouk tijdens de tweede dag van popfestival Pinkpop.
Foto Marcel van Hoorn/ANP Kippa
2019-06-08 17:47:24 LANDGRAAF - Anouk treedt op tijdens de eerste dag van het muziekfestival Pinkpop.
Foto Paul Bergen/ANP Kippa
Anouk op Pinkpop in 1998, 2009, 2012, 2015 en 2019
Foto’s Buro Pinkpop & ANP