Kritische Filippijnse journaliste veroordeeld

Maria Ressa De Filippijnse journaliste, die in 2018 door Time Magazine werd uitgeroepen tot persoon van het jaar, is veroordeeld tot zes jaar celstraf. Hoger beroep is nog mogelijk.
Maria Ressa spreekt met de pers nadat ze door de rechtbank schuldig is bevonden.
Maria Ressa spreekt met de pers nadat ze door de rechtbank schuldig is bevonden. Foto Eloisa Lopez/Reuters

Een Filippijnse rechtbank heeft journaliste Maria Ressa schuldig bevonden aan smaad en veroordeeld tot zes jaar celstraf. De journaliste, die door Time Magazine in 2018 werd uitgeroepen tot persoon van het jaar, runde nieuwssite Rappler, waarop veel kritische berichtgeving over onder anderen de Filippijnse president Rodrigo Duterte verscheen. Een andere journalist, Reynaldo Santos Jr. die voor Rappler schreef, is veroordeeld tot eenzelfde celstraf.

Lees ook: Als de president trollen betaalt en nepnieuws verspreidt

Ressa en Santos werden aangeklaagd vanwege een artikel op Rappler in 2012 met aantijgingen betreffende zakenman Wilfredo Keng, waarin hij in verband werd gebracht met moord, drugshandel en mensensmokkel. De aanklacht van ‘cybersmaad’ is gebaseerd op een wet die vier maanden na het verschijnen van het artikel in gebruik werd genomen. Omdat er later nog een spelfout in het artikel is verbeterd, zou de wet volgens de rechter toch geldig zijn.

De veroordeling is nog aan te vechten in hoger beroep. In afwachting daarvan zijn beide journalisten op borgtocht vrij. Het Committee to Protect Journalists spreekt van een misdaad tegen de persvrijheid. „Ressa’s onterechte veroordeling geeft een signaal af aan alle journalisten dat jij de volgende kan zijn als je kritisch schrijft over de regering van president Rodrigo Duterte.” Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde de aanklacht vorig jaar „nep”.

Nepnieuws

De Filippijnse president Duterte staat bekend om zijn uitspraken tegen kritische berichtgeving. Hij noemde journalisten „schaamteloze hoerenzonen” en de nieuwssite Rappler een organisatie voor „nepnieuws”. De Filippijnse overheid ontkent dat de zaak van Ressa politiek gemotiveerd is, volgens een woordvoerder van Duterte heeft het „niets met persvrijheid te maken”.

In een reactie op de veroordeling tegenover de pers zei Ressa te vrezen voor de manier waarop deze regering zich verhoudt tot de grondwet. „We staan aan de rand van een afgrond. Als we vallen, zijn we geen democratie meer.”