Journalistiek boek

Brusseprijs voor Shoahboek Pieter van Os

Journalist Pieter van Os heeft met zijn boek Liever dier dan mens de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek gewonnen. Hij krijgt tienduizend euro.

In zijn boek vertelt Van Os (NRC, De Groene) het overlevingsverhaal van de 94-jarige Mala Rivka Kizel. Geboren als chassidisch-joods meisje in Warschau overleefde ze de Tweede Wereldoorlog door zich voor te doen als katholiek Poolse en als Volksduitser. Zo werd ze liefdevol opgenomen door een Duits nazi-gezin. Het boek vertelt ook over de zoektocht van de schrijver naar aanknopingspunten in Polen, Duitsland en Israël, en de geschiedenis van de vele Poolse Joden die door hun landgenoten zijn opgejaagd en vermoord, ook na de oorlog.

De jury bestond uit rechtbankverslaggever Saskia Belleman (De Telegraaf), schrijver Özcan Akyol en journalist Thomas Rueb (NRC). Zij roemen Van Os’ meeslepende stijl, zijn oog voor detail, en de gelaagdheid van zijn boek: „De eerste pagina’s zuigen je meteen het verhaal in, en dat laat je niet meer los. Het is ijzersterk gedocumenteerd, heeft distantie tot het onderwerp, maar is nooit kil, integendeel, het roept een stroom aan gevoelens op. Een journalistiek boek van dit verhalend- literaire niveau zie je zelden.”

Pieter van Os (Granwerd, 1971) is vrijgevestigd journalist in Albanië. Eerder werkte hij als redacteur voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad.

Van Os schreef verder de boeken Johan Cruijff, de Amerikaanse jaren (2007) en We begrijpen elkaar uitstekend (2013), over de afhankelijke relatie tussen pers en politiek.