Reportage

Gaat in de Groningse wijk Selwerd iedereen van het gas af, behalve huiseigenaren?

Van het gas af In Groningen gaan scholen, zwembaden en flats van het gas af. Maar particuliere huiseigenaren zijn niet overtuigd. „Als we dat bedrag in één keer moeten betalen, doet niemand mee.”

De 26 bungalows aan De Larix in de Groningse wijk Selwerd.
De 26 bungalows aan De Larix in de Groningse wijk Selwerd. Kees van de Veen

De school, het zwembad en alle flats in de omgeving gaan van het aardgas af. Maar de 26 bungalows die ertussen liggen in de Groningse wijk Selwerd niet. Althans, dat was het idee. Nu wil de gemeente toch die 26 koopwoningen ook aansluiten op het warmtenet, als eerste aardgasvrije buurt met particuliere koopwoningen. Maar wie gaat dat betalen?

„Het is een soort hofje”, zegt Gera Stuurwold, bewoner van De Larix, de straat waarin de 26 bungalows staan. Gera Stuurwold (50) en Arnold Veenkamp (51) behoren tot de jongste straatbewoners. Een straat die weinig Groningers kennen. „Je komt hier niet als je hier niet hoeft te zijn”, zegt Stuurwold.

Maar het warmtenet – dat een groot deel van Groningen van het aardgas af moet halen – komt er wel. Dwars voor de huizen langs, onder de parkeerplaatsen. De smalle straat ligt deze zomer zeker twee tot drie maanden open, verwacht de gemeente.

De bungalows aansluiten op het warmtenet is mogelijk. Maar simpel is het niet, zegt Martin Klooster, projectleider energie bij de gemeente Groningen. „Het warmtenet bestaat uit twee dikke buizen onder de grond. Op één plek moet een aftakking komen naar een schuurtje met een warmtestation. Vanaf daar lopen aftakkingen naar de kruipruimtes van de woningen en wordt het warmtenet aangesloten op een installatie, die de cv-ketel vervangt.”

Bewoners beslissen zelf

Bungalows hebben één groot voordeel: de cv-ketel staat op de begane grond. Buizen naar zolders zijn dus niet nodig. Maar de bungalows aan De Larix hebben ook een nadeel: het zijn particuliere koopwoningen. De bewoners beslissen zelf of ze mee willen doen aan het warmtenet. En moeten daar zelf voor betalen.

De kosten? „Ongeveer 9.000 euro per bungalow voor de aanleg”, zegt Klooster. En hoe minder bewoners meedoen, hoe duurder het wordt.

„Als we dat bedrag in één keer moeten betalen, doet niemand mee”, zegt Stuurwold, die samen met Veenkamp heel graag van het gas af wil. „We zijn Groningers en weten hoeveel schade de gaswinning bij vrienden en familie heeft veroorzaakt.”

De gemeente zoekt naar creatieve oplossingen. „We willen de investering uitsmeren over bijvoorbeeld vijftig jaar”, zegt Klooster. „Dan betalen de bewoners ongeveer 200 euro per jaar.”

Alleen moet het dan wel mogelijk zijn dat die betaling gebonden blijft aan de woning en geen problemen oplevert als de eigenaar wil verhuizen. „Hoe de betaling gaat lopen, is nog de vraag”, zegt Klooster. „Via de energierekening? De ozb-belasting? Een woninggebonden lening bij een warmtefonds? We hebben als de bliksem hulp nodig van de overheid.”

Alle gebouwen van het gas – is dat in 2050 gelukt?