Geen overheidssteun bij redding HEMA

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Winkelketen HEMA heeft bij zijn reddingsplan geen hulp nodig van de overheid. Eerder bleek dat de schuldeisers die het bedrijf nu overnemen bij de staat wilden aankloppen voor garanties op leningen, net zoals eerder bijvoorbeeld gebeurde bij scheepsbouwer IHC. Maar uiteindelijk is ervoor gekozen om geen verzoek tot staatssteun te doen, laat topman Tjeerd Jegen in een interview met NRC weten.

Het door schulden geplaagde HEMA maakte maandagochtend bekend dat het een akkoord heeft bereikt met schuldeisers over een herstructurering. Een grote groep crediteuren neemt het bedrijf over van eigenaar en miljardair Marcel Boekhoorn. Zij verlagen de schuld van HEMA fors, van 800 miljoen naar 300 miljoen euro.

De lening waarvoor de schuldeisers overheidsgarantie wilden aanvragen, is een krediet dat HEMA extra kapitaal moet verschaffen. Die is uitgezet op de financiële markten en levert de warenhuisketen een eenmalige kapitaalinjectie van 42 miljoen euro op. HEMA betaalt daarover een torenhoge rente van 10 procent. Logisch volgens Jegen, gezien het hoge „risicoprofiel” van zijn bedrijf.

Over alle landen gemeten zag HEMA zijn omzet tussen medio maart en eind april met ongeveer 80 procent teruglopen, aldus Jegen. Toen in de loop van mei de winkels weer open gingen, verbeterden de prestaties, maar nog altijd ligt de omzet zo’n 15 procent lager dan in dezelfde maanden van vorig jaar. HEMA rekent ook voor heel 2020 op een flinke financiële tegenvaller.

Interview topman, pagina E2-3