In beeld

Europese grenzen weer open

Veel Europese landen versoepelden maandag hun reisadviezen en gooiden grenzen open. Onder andere binnen het Schengengebied kan weer vrij gereisd worden. Bij allerlei Europese grenzen werden hekken doorgezaagd, blokkades weggehaald en linten doorgeknipt. De eerste toeristen gaan weer op pad.
Veel Europese landen heropenden maandag hun grenzen voor een aantal landen. Zo ook Denemarken. Een groot aantal Duitse dagtoeristen maakte gelijk van de gelegenheid gebruik.
Foto Claus Fisker / AFP
Ook de grens tussen Spanje en Portugal heropende maandag. Dit om het forenzen tussen de twee landen te vergemakkelijken. In Portugal zijn toeristen uit andere landen in het Schengengebied ook welkom, in Spanje geldt dat pas vanaf 21 juni.
Foto Salvador Sas / EPA
In Zwitserland moesten betonnen blokken de afgelopen maanden reizigers uit Frankrijk tegenhouden. Nu mogen reizigers uit alle EU-landen het land weer in.
Foto Martial Trezzini / EPA
Denemarken is niet alleen open voor Duitse toeristen, ook mensen uit IJsland en Noorwegen zijn welkom. De grens met buurland Zweden blijft voorlopig dicht, het virus is daar nog niet onder controle.
Foto Carsten Rehder / AP
Nu de grens tussen België en Frankrijk open is, kan er ook weer over de grens worden gewinkeld. Goed nieuws voor Franse rokers: zij kunnen goedkopere Belgische sigaretten inslaan.
Foto Pascal Rossignol / Reuters
Denemarken is een populaire vakantiebestemming in Duitsland. Het heropenen van de grens tussen de buurlanden is goed nieuws voor vakantiegangers.
Foto Henning Bagger / EPA
In mei opende Slovenië haar grenzen voor zeventien landen, maandag kwamen daar Montenegro en Italië bij.
Foto Jure Makovec / AFP
Ook Polen heropent de grenzen maandag voor bijna alle Europese landen, waaronder Oekraïne. Het land ging al eerder open voor buurlanden Litouwen, Duitsland, Tsjechië en Slowakije.
Foto Darek Delmanowicz / EPA
In maart ging Slovenië in lockdown, sinds eind april versoepelt het land de maatregelen stapsgewijs. Nederlanders mogen er ook nu nog niet naar binnen.
Foto Borut Zivolovic / REUTERS
Reizigers uit landen waar de situatie rondom het coronavirus de afgelopen weken verslechterde, moeten twee weken in quarantaine als ze Slovenië betreden. Dat geldt niet voor deze Italianen, wel voor reizigers uit Zweden, Rusland, de Verenigde Staten en Brazilië.
Foto Jure Makovec