Coronacrisis

Oostenrijkse regering komt met extra bedrijfssteun

De Oostenrijkse regering gaat het bedrijfsleven extra helpen om de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Minister Margarete Schramböck kondigde zondag onder meer aan dat bedrijven die de komende zes maanden gaan investeren een deel zullen terugkrijgen in de vorm van overheidssusbsidie. Daarbij gaat het om 14 procent, zo maakte zij tegenover de Oostenrijkse omroep ORF bekend.

Los van deze stimuleringsmaatregelen komen er ook belastingverlagingen voor bedrijven, bijvoorbeeld in het geval van investeringen in informatietechnlogie en gezondsheidszorg. Een stimuleringspakket met de omvang van in totaal zo’n 20 procent van de investeringen noemde de minister ideaal. Zij deed haar uitspraken aan het begin van een tweedaags kabinetsoverleg over de economische impasse van dit moment. In mei maakte de regering, die wordt gevormd door conservatieve en groene partijen, al een stimuleringspakket van 38 miljard euro bekend.

Afgelopen vrijdag kondigde de coalitie een belastingverlaging voor restaurants en de culturele sector aan. De btw gaat voor deze sectoren tot het eind van dit jaar naar 5 procent. In Oostenrijk zijn zeker 17.000 mensen door het coronavirus getroffen, waarbij 677 mensen zijn overleden. De economie krimpt dit jaar naar verwachting met 7,2 procent. (Reuters)