Laatste nieuws Covid-19

Verkouden kinderen mogen weer naar de opvang

In Nederland zijn de cafés weer geopend en de kinderen zijn weer naar school. Deze week komt het toerisme in Europa weer op gang. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 16 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Brazilië meldt bijna 35.000 nieuwe gevallen Covid-19

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Dat betekent dat kinderen die verkouden zijn maar geen koorts hebben weer naar het kinderdagverblijf of de kleuterklas mogen.
 • Er komt alsnog zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse aanpak van de coronacrisis.
 • Behandeling met het goedkope middel dexamethason zou sterfte aan Covid-19 bij ernstig zieke patiënten verminderen, beweren Britse onderzoekers.
 • Sinds 1 juni hebben 113.800 Nederlanders zich laten testen op Covid-19 in de speciale teststraten van de GGD'en. Van de ruim 103.400 testuitslagen die tot nog toe binnen zijn, bleek 1,7 procent positief.
 • Door de coronacrisis hebben zo'n 54.000 studenten meer dan in 2018 een studieachterstand opgelopen.

Verkouden kinderen mogen weer naar de opvang

Kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. Dat betekent dat kinderen die verkouden zijn maar geen koorts hebben weer naar het kinderdagverblijf of de kleuterklas mogen. Het RIVM heeft in overleg met het Outbreak Management Team de richtlijnen aangepast, meldt het ministerie van Sociale Zaken dinsdag.

Dit geldt overigens niet voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. Het ministerie heeft dinsdagavond de kinderdagverblijven en scholen geïnformeerd.

Tennistoernooi US Open eind augustus zonder publiek

Tennistoernooi US Open wordt eind augustus in de Amerikaanse stad New York gespeeld zonder publiek. Dat heeft Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York, via Twitter bekendgemaakt. Het grandslamtoernooi vindt plaats van 31 augustus tot en met 13 september.

Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo The @usopen will be held in Queens, NY, without fans from August 31 to September 13. The USTA will take extraordinary precautions to protect players and staff, including robust testing, additional cleaning, extra locker room space, and dedicated housing & transportation.

Volgens Cuomo neemt de organisatie maatregelen om de spelers en medewerkers te beschermen. Zo wordt er getest, extra schoongemaakt en is er meer kleedruimte beschikbaar. Sinds maart ligt het tennis stil. Wimbledon (in Londen) werd geschrapt en Roland Garros (in Parijs) naar eind september verplaatst.

Lees ook: Het mondiale tennis zit gevangen – in elk land zijn de coronaregels anders

Toch onafhankelijk onderzoek naar aanpak coronacrisis

Er komt alsnog zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. Dat blijkt dinsdag na een hoofdelijke stemming van de Tweede Kamer. Vorige week liep het voorstel nog vast met 75 tegen 75 stemmen, waarbij alle regeringspartijen tegen stemden en alle oppositiepartijen voor. Dinsdag stemden alle 141 aanwezige Kamerleden voor een motie van de PvdA en de SP.

De motie, ingediend door fractieleiders Lodewijk Asscher (PvdA) en Lilian Marijnissen (SP), stelt dat het onderzoek voor 1 september moet worden uitgevoerd. De onderzoekers gaan kijken naar de maatregelen die zijn genomen om het virus te bestrijden. Het doel van het onderzoek is om lessen trekken in geval van een nieuwe besmettingsgolf van Covid-19. Over de uitvoering en omvang van het onderzoek is echter nog niets bekend.

Tot dusver lieten de VVD en CDA weten dat zij weinig voelden voor een dergelijk onderzoek op dit moment. „Een crisis evalueren midden in de crisis ligt niet voor de hand”, zei premier Mark Rutte afgelopen vrijdag nog.

Begin vorige maand gaf het kabinet wel steun aan het nog lopende onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de aanpak van de coronacrisis door de Nederlandse overheid en andere betrokken partijen, alsmede de indirecte gevolgen van het overheidsingrijpen voor kwetsbare groepen. Dat omvangrijke onderzoek is bedoeld om lessen te trekken voor eventuele toekomstige epidemieën. Het is niet bekend wanneer het OVV-onderzoek klaar is. „Omdat partijen nog volop bezig zijn met het bestrijden van de crisis, doet de Raad nog geen uitvoerend onderzoek bij de betrokken partijen zelf”, schreef minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandag in een brief aan de Kamer.

Twitter avatar MarijnissenL Lilian Marijnissen Goed nieuws. Het kabinet voelde er niets voor, maar de Tweede Kamer heeft vandaag toch het voorstel van ⁦@LodewijkA⁩ en mij aangenomen: Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de corona aanpak. Belangrijk om nu lessen te trekken. https://t.co/ybxKp4WZ8k

Onruststokers gooien met stenen tijdens protest zorgmedewerkers Parijs, politie zet traangas in

Een vreedzame demonstratie van zorgpersoneel in Parijs is dinsdag gekaapt door onruststokers. Zij gooiden met stenen en wierpen een auto omver. De politie zette traangas in tegen de groep, meldt persbureau Reuters dinsdag.

„Gewelddadige groepen proberen een vreedzaam protest van zorgmedewerkers te verstoren”, verklaarde de politie via Twitter. Zeker 32 mensen zijn opgepakt en negentien agenten raakten gewond.

Op meerdere plekken in Frankrijk, waaronder Metz en Montpellier, gingen betogers de straat op om een systematische hervorming van de Franse gezondheidszorg af te dwingen bij het Élysée. De nationale staking was georganiseerd door vakbonden. Zij eisen beter arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel. De nieuwszender France24 meldt dat er meer dan 220 acties waren aangekondigd.

„De geruststellende woorden van de regering, de chocolademedailles en de beloftes van willekeurige en hypothetische bonussen zijn niet voldoende”, zei vakbond CGT, meldt France24. „Wat nodig is voor vooruitgang, is meer personeel en financiële middelen voor de volksgezondheid.”

Op beelden op Twitter is te zien dat een groep betogers een auto omver duwt en met stenen gooit. De gezichten van de demonstranten zijn bedekt.

Twitter avatar prefpolice Préfecture de Police #Manifestation | Des groupes violents tentent de faire dégénérer la manifestation pacifique des #soignants.
@prefpolice en appelle au calme et à la responsabilité des individus virulents. https://t.co/xMrWw7uYM7

Une voiture retournée et utilisée comme protection pour les affrontements avec la police #soignants #HopitalPublic #blackbloc pic.twitter.com/WJe76nkczI

— Jonathan Moadab (@MoadabJ) June 16, 2020

Aantal IC-patiënten met corona daalt weer

Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen is na drie dagen van lichte stijging de afgelopen 24 uur weer afgenomen. Er liggen nu 78 mensen met Covid-19 op een IC, dat zijn er 9 minder dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dinsdagmiddag.

Een gunstige ontwikkeling, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens hem is de afname het gevolg van een laag aantal nieuwe besmettingen, los van lokale kleine uitbraken. „Verder is de overall IC-bezetting gestegen naar 648, maar blijft onveranderd laag", aldus Kuipers.

Intussen is de totale bezetting van de intensive care in Nederland weer opgelopen. Er liggen nu 570 patiënten met een andere aandoening dan Covid-19 op de IC, 50 meer dan de voorgaande dag. De totale IC-bezetting komt zo op 648, een toename van 41 vergeleken met gisteren.

Britse onderzoekers vinden mogelijk eerste levensreddende medicijn tegen Covid-19

Britse experts hebben mogelijk een relatief goedkoop en ruim beschikbaar medicijn tegen Covid-19 ontdekt. Uit een nog niet gepubliceerde studie blijkt dat een behandeling met lage dosering van de steroïde dexamethason de levens van ernstig zieke coronapatiënten kan redden. Dat meldt de Britse nieuwszender BBC dinsdag.

Onderzoekers van de universiteit van Oxford behandelden tweeduizend patiënten met dexamethason die zij vergeleken met ruim vierduizend patiënten die het middel niet kregen. Van de patiënten die aan de beademing lagen, nam het overlijdensrisico bij het gebruik van het medicijn af van 40 procent tot 28 procent. Voor patiënten die zuurstof toegediend kregen en dexamethason kregen, daalde het sterfterisico met een vijfde tot 20 procent.

Hoofdonderzoeker Peter Horby spreekt van „een grote doorbraak”. De behandeling duurt maximaal tien dagen, kost in totaal 35 pond (ongeveer 40 euro) en is wereldwijd verkrijgbaar. Voor coronapatiënten met mildere symptomen die geen ademhalingsondersteuning nodig hadden, lijkt het medicijn overigens minder effectief.

De test met dexamethason is onderdeel van een wereldwijd onderzoek naar het gebruik van bestaande medicijnen bij de behandeling van patiënten met het coronavirus. Eerder werden ook testen gedaan met het antimalariamiddel hydroxychloroquine, waaruit bleek dat dit middel niet effectief is bij Covid-19-patiënten.

Foto Hollandse Hoogte

Noodtoestand Hongarije door parlement beëindigd

Het Hongaarse parlement heeft dinsdag ingestemd met het opheffen van de noodtoestand waarmee het zichzelf in maart buitenspel had gezet. Destijds besloot premier Viktor Orbán per decreet te regeren vanwege de coronapandemie. Maar hoewel de formele noodtoestand rond het virus nu is beëindigd, kan Orbán deze zonder tussenkomst van het parlement op elk moment weer opnieuw instellen.

Het door de partij van Orbán gedomineerde parlement had tot de noodwet besloten vanwege de coronacrisis. De oppositie had destijds nog verzocht een tijdslimiet aan de noodwet te verbinden, maar dat werd afgewezen.

Journalisten en burgers die desinformatie zouden verspreiden (over onder meer het coronavirus) konden een celstraf opgelegd krijgen van vijf jaar. Die wet blijft gehandhaafd.

Viktor Orban vrijdag, tijdens een persconferentie in Boedapest. Foto Bernadett Szabo / Reuters

RIVM meldt vijf doden door Covid-19

Het aantal doden als gevolg van Covid-19 in Nederland is sinds maandag met 5 opgelopen tot 6.070. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Verder nam het aantal meldingen van coronabesmettingen toe met 140 tot 49.087.

Van 11.834 patiënten is nu bekend dat zij met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen of opgenomen zijn geweest. Dat zijn er vier meer dan maandag.

Op de Nederlandse intensivecareafdelingen lagen maandag 87 patiënten, acht meer dan een dag daarvoor. Het was de derde dag op rij dat er meer mensen met Covid-19 zijn bijgekomen op de IC's, dan er zijn weggegaan. Hoeveel coronapatiënten nu op de intensive care liggen, wordt in de loop van dinsdag bekendgemaakt.

RIVM: 1,7 procent uitslagen bezoekers teststraat positief

Sinds 1 juni hebben 113.800 Nederlanders zich laten testen op Covid-19 in de speciale teststraten van de GGD'en. Van de ruim 103.400 testuitslagen die tot nog toe binnen zijn, bleek 1,7 procent positief. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.

Iedereen met milde coronaklachten, zoals verkoudheid of keelpijn, kan zich sinds twee weken laten testen. In de teststraten rijden mensen met hun auto langs GGD-medewerkers in beschermende kleding, die met een wattenstaafje slijm uit de keel of neus afnemen. De uitslag van de test is doorgaans binnen 48 uur bekend.

De meeste positieve testuitslagen waren bij mensen die een test deden omdat ze in contact waren geweest met iemand bij wie het coronavirus al was vastgesteld. Van de 1.700 testen in het kader van het contactonderzoek, had 15,8 procent een positieve uitslag.

Kinderen testten relatief minder vaak positief. In de leeftijdscategorie 0 tot 12 jaar oud testte 0,5 procent van de 6.000 kinderen positief op het longvirus. In de leeftijd 12 tot 18 jaar oud werd van de 2.000 geteste kinderen bij 1,8 procent Covid-19 vastgesteld.

Verder zijn er regionale verschillen. In de omgeving Den Haag zijn de testuitslagen procentueel het vaakst positief: tussen de 3 en 4 procent. In de kop van Noord-Holland, Zeeland, Flevoland en Groningen zijn de uitslagen in 0 tot 0,9 procent van de gevallen positief.

Een teststraat in Dordrecht. Foto John van Hamond

Vijftien burgemeesters vragen 1,25 miljard euro steun voor kwetsbare wijken

Om bewoners van kwetsbare wijken die geraakt zijn door de coronacrisis te helpen, vragen vijftien burgemeesters het kabinet om 1,25 miljard euro. In een manifest stellen ze dat snel ingrijpen nodig is nu onderwijsachterstanden „schrikbarend” oplopen, het lerarentekort „nog schrijnender” is, de werkloosheid stijgt, en schulden en armoede toenemen.

Burgemeester van Zaanstad Jan Hamming heeft het document aangeboden aan minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66), Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie).

Volgens de burgemeesters - van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en elf andere gemeenten - neemt het aantal problemen in kwetsbare wijken „exponentieel” toe. „Er wordt hier maatschappelijke schade aangericht die nog heel erg lang zal doorwerken”, aldus de burgemeesters. Er zijn vooral zorgen over kwetsbare jongeren. Door nu te investeren willen de burgemeesters voorkomen dat er „een verloren generatie opgroeit, dat criminaliteit toeneemt en de tweedeling in onze samenleving groter wordt”.

Twitter avatar KajsaOllongren Kajsa Ollongren Een kraakhelder signaal van de burgemeesters. Spanningen op straat, mensen die hun baan verliezen, toenemende schulden en kinderen die niet meer naar school gaan: gevolgen van corona komen in extra hard aan in kwetsbare gebieden. Een roep om snel samen aan de slag te gaan. https://t.co/x7dHUo7X1Y

Corona heeft extra gevolgen voor mensen die toch al zorgen hadden over werk of school, hun huis of hun geld.

Burgemeesters spreken hun zorg hierover uit. Ook in het kabinet wordt hard gewerkt aan het ondersteunen van mensen in kwetsbare gebieden.#gelijkekansen #alleensamen pic.twitter.com/0EarNXA1aF

— Ministerie van BZK (@MinBZK) June 16, 2020

CPB: economie krimpt met 6 procent door coronavirus

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat de Nederlandse economie dit jaar met 6,4 procent zal krimpen als gevolg van de coronamaatregelen. Dat blijkt dinsdagochtend uit de jongste economische ramingen van het CPB. Ook voorziet het bureau een verdubbeling van de werkloosheid: van 3,4 procent in 2019, tot 7 procent in 2021.

Lees het nieuwsbericht: CPB: economie krimpt met 6 procent door coronavirus

Duitsland lanceert waarschuwingsapp, Beijing beperkt reizen uit de stad

 • Onder het motto 'Samen corona bestrijden' heeft de Duitse overheid dinsdag een waarschuwingsapp tegen het virus gelanceerd. De app detecteert middels bluetooth of een gebruiker in de buurt van een virusdrager is geweest en geeft een waarschuwing als dat het geval is. Gebruik van de applicatie is niet verplicht gesteld in Duitsland. Ook werkgevers mogen dat niet afdwingen bij werknemers.
 • Soortgelijke traceerapps in Koeweit en Bahrein hebben tot kritiek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International geleid. De apps zouden gps-coördinaten van gebruikers zo nauwkeurig opmeten, dat deze live of bijna live te volgen waren. Deze data zouden bovendien naar een centrale database in handen van de overheid gestuurd worden. Na vergelijkbare kritiek besloot ook de Noorse overheid maandag te stoppen met het gebruik van een corona-app.
 • Autoriteiten in de Chinese hoofdstad Beijing hebben nieuwe reisbeperkingen ingesteld, zo melden internationale persbureaus. Mensen die een hoog risico vormen om het coronavirus te verspreiden, zoals mensen die nauwe contacten met Covid-19-patiënten onderhouden, mogen de stad niet meer uitreizen. Ook alle uitgaande ritten van taxi's, taxi-apps en buslijnen op lange afstand zijn opgeschort. Vorige week werd bekend dat zeker zes virusdragers een markt in de Chinese hoofdstad hadden bezocht. Daarop werden elf wijken in lockdown geplaatst. Volgens officiële cijfers van Chinese autoriteiten zouden de afgelopen dagen zeker 106 mensen in de hoofdstad besmet zijn geraakt met het virus. Voor deze uitbraak had Beijing vijftig dagen geen nieuwe besmettingen vastgesteld.
 • In Frankrijk is vandaag een staking door zorgpersoneel afgekondigd. In Parijs wordt onder meer gedemonstreerd in de buurt van het ministerie van Volksgezondheid. Landelijk zijn er ook stakingen voor ziekenhuizen, regionale gezondheidsinstanties en gemeentehuizen. De stakers, eerder in de crisis geprezen als „helden in witte jassen”, eisen hervormingen van de Franse gezondheidszorg, met onder meer investeringen in ziekenhuizen en hogere salarissen voor zorgpersoneel. Organisatoren van de staking, verschillende vakbonden en zorgcollectieven, hebben opgeroepen tot corona-bestendig demonstreren: met gezichtsmaskers en op afstand van elkaar.

Een telefoon met de Duitse corona-app op het scherm. Foto Hannibal Hanschke/Reuters

Uitreiking Oscars twee maanden uitgesteld door coronavirus

De jaarlijkse uitreiking van de Amerikaanse Academy Awards, beter bekend als de Oscars, is met twee maanden uitgesteld. De filmprijsuitreiking wordt in verband met het coronavirus verplaatst van 28 februari naar 25 april. Dat heeft de organisatie, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, maandagavond bekendgemaakt. Ook de termijn waarin films verkiesbaar gesteld kunnen worden, is dit jaar verlengd tot eind februari. De Academy maakt op 15 maart bekend welke films en acteurs genomineerd zijn voor een prijs.

Normaal gesproken kunnen alleen films die het voorgaande kalenderjaar uitkwamen, genomineerd worden voor een Oscar. Door het sluiten van filmsets als gevolg van de coronacrisis, vreesden veel filmmakers dat hun producties niet op tijd klaar zouden zijn om nog voor de prestigieuze prijs genomineerd te kunnen worden. Producenten in Los Angeles kregen vorige week toestemming om, met richtlijnen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, weer films te maken.

De Oscars zijn driemaal eerder uitgesteld. In 1938 door een overstroming in thuisstad Los Angeles, in 1968 als gevolg van de moord op Martin Luther King en in 1981 door de gepoogde moordaanslag op president Ronald Reagan. Ook de belangrijkste Britse filmprijs, de British Academy Film Awards (Bafta's), zijn met twee maanden verplaatst. Deze worden op 11 april uitgereikt.

Fotografen wachten bij de rode loper tijdens de Oscar-uitreiking in maart 2018. Foto Robyn Beck / AFP

Tienduizenden studenten meer lopen achterstand op door coronacrisis

Door de coronacrisis hebben zo'n 54.000 studenten meer dan in 2018 een studieachterstand opgelopen. Dat meldt het Interstedelijk Student Overleg (ISO) dinsdag op basis van een onderzoek van ResearchNed. Studenten noemen volgens het ISO het wegvallen van lessen, het gebrek aan eigen faciliteiten thuis en het ontbreken van stages onder meer als oorzaken voor de opgelopen achterstand.

Studenten binnen het hoger beroepsonderwijs (hbo) hebben vaker studieachterstand opgelopen dan studenten in het wetenschappelijk onderwijs. Volgens voorzitter Kees Gillesse van het ISO zit in "elk klaslokaal op de universiteit wel iemand met extra studieachterstand". Op hogescholen zou het gaan om bijna drie studenten per klaslokaal. Volgens het ISO moet er zo snel mogelijk weer meer fysiek les worden gegeven, om verdere achterstanden te voorkomen.

Zo'n 60 procent van de studenten is positief over de manier waarop hun onderwijsinstantie met de coronacrisis is omgegaan. Driekwart van de ondervraagden zegt wel dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit is gegaan. In Nederland staan zo'n 700.000 mensen ingeschreven bij een hbo- of wo-instelling.

Lees ook: Kabinet: 500 miljoen extra voor studenten en zomerscholen

Het coronavirus in het buitenland

 • In Suriname is een vijfde persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens de overheid is de piek wel voorbij in het land. Sinds een week is er in Suriname een totale lockdown van kracht nadat het aantal besmettingen ineens hard begon te stijgen. Er zijn in totaal 229 besmettingen vastgesteld in het land.
 • Voor het eerst in 24 dagen zijn er nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland geregistreerd. Het gaat om twee mensen die onlangs in het Verenigd Koninkrijk waren. Premier Ardern van Nieuw-Zeeland had al eerder gezegd nieuwe besmettingen te verwachten door mensen die vanuit het buitenland het land binnenkomen. Mensen die het land binnenkomen moeten daarom twee weken in quarantaine. De meeste andere beperkingen in Nieuw-Zeeland zijn opgeheven.
 • Er zijn in Beijing 27 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Binnen een week tijd zijn er in de Chinese hoofdstad bijna 150 nieuwe gevallen geteld. De nieuwe uitbraak zou teruggeleid kunnen worden naar een veemarkt. Inmiddels zijn tienduizenden mensen in Peking getest op het virus, waaronder duizenden mensen die op de veemarkt in kwestie werken. Verder zijn eerder opgeheven beperkingen weer van kracht.
 •  

  Lees ook: Massale koortsdetectie was niet genoeg om corona weg te houden uit Beijing

  Belgisch zorgpersoneel dagvaardt Belgische staat vanwege nalatigheid

  Twee zorgvakbonden in België dagvaarden de Belgische staat en de minister van Volksgezondheid vanwege nalatigheid tijdens de coronacrisis. Volgens de twee vakbonden kregen zorgmedewerkers tijdens de uitbraak van het coronavirus onvoldoende medisch beschermingsmateriaal, te weinig psychologische ondersteuning en werd er niet naar ze geluisterd.

  Minister van Volksgezondheid Maggie de Block werd volgens de initiatiefnemers diverse keren benaderd door zorginstanties om „moeilijke en gevaarlijke situaties” in de zorg aan te kaarten, maar deze pogingen worden als tevergeefs bestempeld door de vakbonden. Bij het initiatief hebben zich tientallen verplegers aangesloten die geen lid zijn van de vakbonden.

  De twee vakbonden hebben in een officiële brief aan de Belgische minister van Pensioenen daarnaast geëist dat het beroep van verpleegkundige erkend wordt als zwaar beroep. Tijdens de uitbraak van het coronavirus in België zijn tot nu toe meer dan 9.600 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Er werden meer dan 60.000 besmettingen geregistreerd. Na het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk en Spanje is België het zwaarst getroffen land in Europa.

  Lees ook: Met het virus verdwijnt de harmonie uit België

  Coronacrisis heeft nog altijd weinig gevolgen voor huizenmarkt

  De huizenmarkt in Nederland merkt nog steeds amper de gevolgen van de corona-uitbraak. Er werden afgelopen maand meer woningen verkocht en te koop gezet dan in de weken voor de eerste besmetting werd vastgesteld. De huizenprijzen stegen intussen door, laat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dinsdag weten.

  Het aantal verkochte woningen bereikte vorige week het hoogste niveau van dit jaar: het waren er 3.700, terwijl er tijdens de coronacrisis gemiddeld iets minder dan drieduizend verkoopdeals per week gesloten werden. De gemiddelde verkoopprijs steeg in een maand tijd van 335.000 euro naar 345.000 euro. Wekelijks werden er sinds halverwege mei ongeveer tussen de 3.400 en 4.500 woningen te koop gezet. Dergelijke cijfers zijn al sinds eind maart te zien.

  Lees meer over aankoopmakelaars, die het ook tijdens de coronacrisis vaak nog druk hebben: Assistenten in een tijd van snelle kopers

  De cijfers stemmen NVM-voorzitter Onno Hoes optimistisch. „Op basis van deze feiten nemen we nadrukkelijk afstand van negatieve voorspellingen. Bij de aan- en verkoop van een woning denkt de consument niet in korte maar in langere termijn. En die biedt houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is.”

  Dat de woningmarkt voorlopig nog geen grote klap zal krijgen van de coronacrisis, verwacht ook De Nederlandsche Bank (DNB). Die liet vorige week weten dat de huizenprijzen waarschijnlijk over heel 2020 gemeten met circa 4,3 procent zullen stijgen. De krapte op de huizenmarkt voorkomt een prijsval. Volgend jaar en in 2022 volgt de ommekeer, aldus DNB. Dan zal de huizenmarkt vanwege dalend vertrouwen en economische malaise met achtereenvolgens 2,1 en 3,7 procent krimpen.

  Het laatste nieuws

  Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van maandag 15 juni:

  • Burgemeesters in België wordt gevraagd strenger te zijn in het toestaan van demonstraties in verband met het risico op verspreiding van het coronavirus. Die oproep deed de Belgische minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter de Crem.
  • Noorwegen stopt na twee maanden met een corona-app en verwijdert alle gegevens na kritiek van de Noorse gegevensbeschermingsautoriteit. Het nut van de app voor contactonderzoek zou niet langer opwegen tegen de bezwaren tegen privacyschendingen
  • Het aantal Covid-19-patiënten op de intensive cares is voor de derde dag op rij toegenomen. Momenteel worden 87 Covid-19-patiënten op een IC verzorgd, 8 meer dan zondag. Bij het RIVM zijn maandag zes nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van de longziekte. Het officiële dodental in Nederland steeg daarmee naar 6.065.
  • De gezamenlijke order van een vaccin tegen het coronavirus die Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië heeft geplaatst, gaat 750 miljoen euro kosten. Hoeveel Nederland bijdraagt is nog niet bekend. Zaterdag werd duidelijk dat de vier landen samen 300 miljoen doses hebben besteld van het vaccin dat is ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnfabrikant AstraZeneca.
  • Een derde van de Belgische coronapatiënten blijkt te zijn behandeld met antimalariamiddelen. Het gaat om zeker vijfduizend mensen. Over de effectiviteit van het geneesmiddel bij de behandeling van Covid-19 is de afgelopen weken veel te doen geweest.
  Lees hier het coronablog van maandag 15 juni terug