Coalitieakkoord in Ierland na vier maanden moeizaam onderhandelen

Nieuwe regering De centrum-rechtse partijen Fine Gael en Fianna Fáil en de Groenen hebben een akkoord bereikt voor het vormen van een nieuwe regering. Grote verkiezingswinnaar Sinn Féin staat daarmee buitenspel.
Fianna Fáil-leider Micheál Martin na het uitbrengen van zijn stem met zijn familie.
Fianna Fáil-leider Micheál Martin na het uitbrengen van zijn stem met zijn familie. Foto Gerard McCarthy/EPA

De Ierse partijen Fianna Fáil, Fine Gael en de Groenen hebben maandag een akkoord gesloten voor het vormen van een nieuwe regering. Dat kondigde Fianna Fáil-leider Micheál Martin zondagavond al aan tegenover journalisten: „We hebben goede vorderingen gemaakt, dus we tekenen het akkoord morgen”. Het akkoord moet nog wel in de komende tien dagen door leden van alle partijen worden goedgekeurd.

Met het coalitieakkoord moet de ruim vier maanden durende patstelling na de verkiezingen van februari worden doorbroken. De linkse nationalisten van Sinn Féin, de voormalige politieke tak van de gewelddadige afscheidingsbeweging IRA, boekten verrassend grote winst bij die verkiezingen, maar andere partijen zijn huiverig om met hen samen te werken.

Lees ook: Sinn Féin breekt in bij het aloude Ierse machtsblok

De centrum-rechtse partijen Fianna Fáil en Fine Gael behaalden samen niet genoeg zetels voor een meerderheid en hadden de Groenen nodig als moeilijk te paaien derde partij. De achterban van de Groenen is sterk verdeeld over de samenwerking. Zij hopen de uitbraak van het coronavirus aan te grijpen om maatregelen tegen milieuvervuiling te nemen en uitstoot terug te dringen.

Coronasteun

In het akkoord is onder meer een stimuleringspakket afgesproken voor zwaar door de coronalockdown getroffen sectoren, meldt Reuters. Ook zou er een speciale regeringsafdeling komen die zich bezig gaat houden met de samenwerking met Noord-Ierland na de Brexit.

Verwacht wordt dat partijleider Micheál Martin van Fianna Fáil het premierschap over gaat nemen van Fine Gael-leider Leo Varadkar en dat ze die rol daarna afwisselend zullen gaan vervullen tijdens de vijf jaar durende regeertermijn. De partijen willen dat de nieuwe regering voor het einde van juni van start kan gaan. Momenteel kunnen er geen nieuwe wetten doorgevoerd worden, waardoor ook coronasteun op zich liet wachten.