Brieven

Brieven 15/6/2020

Beeldenstorm (1)

Werk aan de winkel

De beeldenstorm is begonnen (Beeldenstorm tegen ‘foute’ historische figuren, 9/6). Laten we ook al het cultureel erfgoed uit de Griekse en Romeinse tijd vernietigen, toen was er ook slavernij. Laten we Karel de Grote uitwissen wegens zijn militaire expansiedrift. Laten we het Tapijt van Bayeux vernietigen wegens de Normandische overheersing in Engeland. Laten we de ruiterstandbeelden in Venetië en Padua vernietigen, het waren tenslotte huurmoordenaars. Laten we de Sixtijnse Kapel witten wegens de uitwassen van de Rooms-Katholieke Kerk. Er is nog veel te doen: laat de horden maar komen.

Beeldenstorm (2)

Een standbeeldenpark

Hongarije, een land met een tumultueus verleden, had na de val van het communistische regime veel ‘ongewenste’ beeldhouwwerken. In plaats van deze te vernietigen heeft men ze met sokkel en al verwijderd en in een omheind park, buiten Boedapest, opgesteld: Memento Park. Voor ons land zou dit ook — preventief ter voorkoming van vernielingen – een fraaie oplossing kunnen zijn voor onze zogeheten ‘besmette’ beelden. Op de nieuwe locatie, ergens in de provincie, kan dan een uitgebreide tekst uitleg geven bij elk beeldhouwwerk. Zodoende blijft de geschiedenis in deze kunstvorm zichtbaar.

Marktwerking in zorg

Betalen voor luxe

De artsen maken een zeer belangrijk punt in hun manifest over het zorgstelsel (Artsen: maak zorg fors eenvoudiger, 11/6). Een gedeelte van de zorg zou kunnen worden beschouwd als een basisbehoefte, maar een groot gedeelte is een luxe goed. Het is goed om deze dingen van elkaar te scheiden en dit ook in het beleid terug te laten komen: regel basisvoorzieningen buiten de markt om en de rest via de markt. Eens kijken of Mark Rutte net zo goed naar deze medisch specialisten luistert als naar de virologen tijdens de coronacrisis.

Achterstand strafzaken

Een draai om de oren

Een onsmakelijk idee van advocaat Peter Plasman om de achterstand bij het Openbaar Ministerie op te lossen door bekentenissen te belonen met lagere straffen (Als bekennen loont, helpt dat de rechtspraak, 9/6). Beken nu maar, als je dat niet doet zit je straks één jaar vast, maar als je bekent blijft het bij zeven maanden. Plasman praat erover alsof het om een bonuskorting bij de Albert Heijn gaat. Nee, we zijn niet de VS, maar daar komen valse bekentenissen veel vaker voor, daar moeten we niet naartoe. Zeker niet op instigatie van de advocatuur. De ‘schuld’ van het stuwmeer wordt gezocht bij tegenstribbelende verdachten, in plaats van de structurele misstanden in de organisatie en werkwijze van het apparaat, het OM, en de te lage budgetten om de rechtsstaat ordentelijk te laten voortbestaan. Het budget voor rechtspleging en rechtsbijstand is minder dan 2 miljard, voor de gezondheidszorg is er bijna 90 miljard begroot. Het is zorgelijk dat een advocaat als Plasman dan de verdachte voor die tekorten en wachttijden op wil laten draaien, in plaats van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) een draai om de oren te geven.

Thuiswerken

Is het ooit stil genoeg?

Japke-d. Bouma schrijft dat thuiswerkers knettergek worden van hun buren (Hallo buren, mag het wat rustiger in de tuin?, 10/6). Mijn conclusie: de zeikerds waarvoor het op kantoor nooit stil genoeg was, komen erachter dat het thuis nog veel slechter geregeld is. Zal wel aan de baas, de buren, de kinderen, de honden of de overheid liggen. Zeker niet aan henzelf. Hutje op de hei? Goede plek voor ze. Maar laat ze er dan permanent blijven. Is het voor de rest van ons een stuk gezelliger.