Geen akkoord tussen Boekhoorn en schuldeisers HEMA

Warenhuisketen Eigenaar Marcel Boekhoorn is er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen, HEMA lijkt nu in handen te komen van zijn schuldeisers.
Een vestiging van de HEMA in Eindhoven.
Een vestiging van de HEMA in Eindhoven. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Warenhuisketen HEMA lijkt in handen te komen van zijn schuldeisers. Eigenaar Marcel Boekhoorn is er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen over het verlagen van de schulden. Zo kondigt zijn investeringsmaatschappij Ramphastos aan in een persbericht zondag.

Boekhoorn is teleurgesteld en spreekt in een reactie dat ze een „fantastisch bod” van 523 miljoen euro hadden gedaan. De tegenpartij zou het bod „niet serieus in overweging” genomen hebben. „We zullen zien wat de uitkomst is, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat wij als grootaandeelhouder een hele goede, toekomstgerichte strategie hebben voor HEMA.”

Hema zelf laat zondag weten dat het los van Boekhoorn in de „afrondende fase” is van de onderhandelingen voor een „significante reductie van de schulden en een verruiming van haar financiële flexibiliteit”. Een deel van de schulden zou worden omgezet in aandelen. De schuldeisers zouden volgens de warenhuisketen de bestaande strategie van HEMA steunen. HEMA verwacht dat de onderhandelingen binnen enkele dagen worden afgerond.

De winkelketen verkeert in zwaar weer. Door de coronacrisis komt er veel minder geld binnen dan normaal. Bovendien heeft HEMA een schuld van 800 miljoen euro. Omdat de omzet momenteel een stuk lager is, is het voor HEMA moeilijker de schulden af te betalen. Maandag zou de winkelketen 50 miljoen euro aan leningen in moeten lossen bij zijn schuldeisers, en probeert daar nu een oplossing voor te vinden.

Lees ook: Schuldeisers HEMA niet onder de indruk van tegenzet Boekhoorn

Het moederbedrijf van Blokker, Mirage Retail Group, heeft laten weten dat het HEMA wil overnemen. Dat bevestigt een woordvoerder van Mirage zondagmiddag naar aanleiding van berichtgeving van de Telegraaf. Het bod is donderdag uitgebracht. Om hoeveel geld het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen. HEMA heeft nog niet gereageerd.

Mirage, dat sinds vorig jaar in handen is van Michiel Witteveen, wil de schuld van HEMA verkleinen van de huidige 800 miljoen euro naar ergens tussen de 400 miljoen en 500 miljoen euro. Dat wil het doen met het afbetalen van schulden en het doen van nieuwe investeringen. Witteveen, tegen de Telegraaf: „Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken.” Witteveen was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Met medewerking van Joost Pijpker.