Laatste nieuws Covid-19

Macron viert ‘eerste overwinning’ op coronavirus

Sinds vorige week zijn restaurants en cafés weer geopend. Nederlandse kinderen kunnen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op zondag 14 juni de belangrijkste ontwikkelingen bij in binnen- en buitenland rondom het coronavirus. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Op de Nederlandse IC’s lagen zondag 79 coronapatiënten. Dat waren er twee meer dan zaterdag, zo bleek uit de gegevens van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. „Dat is geen reden tot zorg, het aantal opnames blijft laag”, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Van zaterdag op zondag kwamen bij het RIVM twee meldingen van sterfgevallen door Covid-19 binnen.
 • De veiligheidsregio's zijn bezorgd over de gebrekkige naleving van coronamaatregelen in Nederlandse horeca. De anderhalve meter zou vaak niet gerespecteerd worden en gasten gaan tegen de regels in toch staan in plaats van zitten. Daarvoor waarschuwde de burgemeester van Nijmegen en tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zondag volgens ANP.
 • Op het Chinese vasteland zijn zaterdag 57 meldingen gedaan van besmettingen met het coronavirus. Dat maakte de Chinese Nationale Gezondheidscommissie bekend. Dat is het hoogste aantal nieuwe bevestigde besmettingen in het land sinds 13 april.
 • Spanje opent al vanaf 21 juni zijn grenzen voor toeristen uit de Schengenzone, waar de meeste Europese landen onder vallen. De heropeningsdatum van 1 juli is vervroegd. Ook maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez zondag bekend dat voor de Spaanse de auto-industrie een noodpakket van 3,75 miljard euro komt. Later komt het land nog met een steunfonds voor het toerisme.

Lees hier het coronablog van maandag 15 juni

Corona-ontwikkelingen in het buitenland

 • De Duitse traceerapp voor contactonderzoek is af en staat klaar om komende week gelanceerd te worden. Dat zei de Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, zondag. Duitse media melden dat de app dinsdag in gebruik genomen gaat worden, maar de minister bevestigde dit niet. De app meet met bluetooth hoeveel mensen dichtbij een gebruiker zijn geweest, zodat dit te herleiden is wanneer een van hen het virus blijkt te hebben.
 • Egypte heropent alle vliegvelden op 1 juli. In maart heeft het land alle reguliere internationale vluchten opgeschort. Toeristen zijn binnenkort ook weer welkom, maar kunnen in eerste instantie alleen terecht op resorts in drie kustprovincies. Naar schatting 15 procent van de Egyptenaren werkt in de toerismesector, die zwaar getroffen is door de coronacrisis.
 • De Kazachstaanse minister van Gezondheid is geïnfecteerd geraakt met het coronavirus. „Helaas is het niet de variant zonder symptomen, dus ik ben opgenomen in een ziekenhuis voor infectieziekten”, schrijft minister Jelzjan Birtanov op zijn Facebook, meldt persbureau Interfax. Birtanov zegt voorzichtig te zijn geweest maar „er zijn altijd risico's”. Het aantal virusbesmettingen is de afgelopen dagen in verschillende regio's in Kazachstan toegenomen. De minister vroeg de bevolking voorzorgsmaatregelen te nemen en in zelfquarantaine te gaan.
 • In het noorden van Engeland hebben duizenden mensen de coronaregels genegeerd door naar illegale dansfeesten te gaan. Op de feesten vonden volgens lokale media drie steekincidenten plaats en overleed een twintigjarige man, vermoedelijk als gevolg van drugsgebruik. Politieagenten die op de feesten af waren gekomen, werden belaagd en met spullen bekogeld. Een politievoertuig werd vernield. „Deze raves waren illegaal en ik veroordeel het feit dat ze gehouden zijn”, reageerde een hoge politiefunctionaris.
 • In Saoedi-Arabië en Iran waarschuwen de overheden voor een tweede besmettingsgolf. In beide landen zijn de maatregelen na de 'eerste golf' versoepeld maar lijkt het aantal coronagevallen weer toe te nemen. Afgelopen etmaal werd in Saoedi-Arabië bij meer dan 4.000 mensen het virus vastgesteld. Iran rapporteerde sinds zaterdag meer dan honderd nieuwe sterfgevallen, het hoogste aantal in twee maanden.

Veiligheidsregio's bezorgd over niet naleven coronamaatregelen in horeca

De veiligheidsregio's zijn bezorgd over de gebrekkige naleving van coronamaatregelen in Nederlandse horeca. De anderhalve meter zou vaak niet gerespecteerd worden en gasten gaan tegen de regels in toch staan in plaats van zitten. Daarvoor waarschuwt volgens persbureau ANP zondagavond de burgemeester van Nijmegen en tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, Hubert Bruls.

Op meerdere plekken hebben horecagelegenheden dit weekend boetes gekregen. Ook zou op een plek etablissementen zijn gesloten. „Binnen in de horecagelegenheden vinden mensen het steeds moeilijker om onderling 1,5 meter afstand te bewaren en de verplichting om te zitten en niet te staan of rond te lopen, na te komen”, concludeert Bruls. „Op vrijdag- en zaterdagavond was het met name in de uitgaansgebieden van een aantal steden te vol en werd de onderlinge afstand van 1,5 meter zeker niet gehaald.”

In Maastricht moest volgens De Limburger onder meer een kroeg sluiten omdat gasten op het terras niet de anderhalve meter respecteerden, en de eigenaren daar niet genoeg tegen zouden doen.

Het Veiligheidsberaad roept mensen op om de coronamaatregelen de respecteren. Bruls: „Zolang we nog niet van het coronavirus af zijn, is het essentieel dat we ons allemaal aan de coronamaatregelen blijven houden: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand.”

Macron viert 'eerste overwinning' op coronavirus

De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag een „eerste overwinning” op het coronavirus gevierd. Tijdens een toespraak maakte hij bekend dat Frankrijk de maatregelen verder kan gaan versoepelen. Zo mogen kroegen en cafés in de regio Parijs weer volledig open.

Lees ook: Macron probeert zijn presidentschap uit de midlifecrisis te halen

„De oorlog tegen de epidemie is nog niet voorbij, maar ik ben blij met deze eerste overwinning”, zei Macron. Alle scholen en en universiteiten mogen vanaf 22 juni weer open.

Vanaf maandag zal volgens Macron heel Frankrijk beschouwd worden als een 'groene zone', wat betekent dat de kans op besmetting klein is.

Foto Benoit Tessier/Reuters

3,75 miljard steun voor Spaanse auto-industrie

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft zondag voor de auto-industrie een noodpakket van 3,75 miljard euro aangekondigd. Ook komt Spanje deze maand nog met een steunfonds voor het toerisme, meldt persbureau Reuters.

De auto-industrie en het toerisme zijn goed voor 22 procent van het bbp van Spanje. Auto's vertegenwoordigen een kwart van alle export. De Spaanse regering komt komende week met de steunmaatregelen voor de toerismesector.

Allebei de sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Spanje besloot maandenlang vergaande maatregelen te treffen om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. De Spaanse economie kan dit jaar volgens de Bank van Spanje tot 15 procent krimpen.

Inmiddels is Spanje de maatregelen aan het versoepelen. Het land wil vanaf 21 juni de grenzen voor Schengen-landen openstellen.

196.000 mensen weggestuurd bij Duitse grens

De afgelopen maanden zijn zo’n 196.000 mensen weggestuurd bij de Duitse grens. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, zondag gezegd tegen de Duitse krant Bild.

Het land had zo’n zesduizend agenten ingezet bij de grenscontroles die begonnen op 16 maart. Seehofer noemt het een van de „lastigste operaties” die de politie ooit heeft gedaan. „Alle agenten verdienen de dank en erkenning van de federale regering voor hun adequate handelen”, zei Seehofer.

Duitsland weerde uit de meeste buurlanden met behulp van grenscontroles bezoekers uit vrees voor verspreiding van het coronavirus. Nederland en België vormen op dit beleid een uitzondering. De grenscontroles worden in de nacht van zondag op maandag opgeschort.

Het coronavirus is momenteel ook in Duitsland op zijn retour: in de afgelopen 24 uur zijn daar 247 nieuwe besmettingen vastgesteld en 6 sterfgevallen gemeld. In totaal is van 8.787 mensen bevestigd dat ze in Duitsland zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19.

De Nederlands-Duitse grens bleef open, hoewel er wel soms extra controles werden uitgevoerd. Foto Marcel van Hoordn/ANP

IC-bezetting coronapatiënten met 2 toegenomen, 'geen reden tot zorg'

Op de Nederlandse IC’s liggen zondag 79 coronapatiënten. Dat zijn er twee meer dan zaterdag, zo blijkt uit de gegevens van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Buiten de IC's is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis met 11 afgenomen naar 278. „De Covid-IC-bezetting is voor de tweede dag op rij licht gestegen. Dat is geen reden tot zorg, het aantal opnames blijft laag”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het aantal COVID-19-opnames buiten de IC bedraagt 278. Dat zijn er 11 minder dan gisteren.

De totale bezetting van de intensive cares is ook afgenomen. Er liggen 553 niet-Covid-patiënten op de IC, wat er negentien minder zijn dan een etmaal geleden.

Twee nieuwe coronadoden sinds zaterdag

Bij het RIVM zijn van zaterdag op zondag twee nieuwe meldingen binnengekomen van personen die aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden. Ook zijn er 143 nieuwe besmettingen met Covid-19 vastgesteld, waarmee het totaal van in Nederland bekende besmettingen op 48.783 komt. Er zijn zes meldingen binnengekomen van mensen die opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis.

Spanje opent grenzen voor Schengenzone al vanaf 21 juni

Spanje opent al vanaf 21 juni zijn grenzen voor toeristen uit de Schengenzone, waar de meeste Europese landen onder vallen. De Spaanse regering heeft de heropeningsdatum zondag vervroegd van 1 juli, meldt dagblad El País.

De grens met Portugal blijft nog wel dicht tot 1 juli. Waarom is niet direct duidelijk. Op 1 juli stond een openingsceremonie gepland van de Portugees-Spaanse grens waarbij de staatshoofden van beide landen en de koning van Spanje aanwezig zouden zijn.

Ieder jaar bezoeken rond de tachtig miljoen toeristen Spanje. De toerismesector maakt in het land 12 procent uit van het bbp.

Een selfie in Cordoba. Foto Salas/EPA

China meldt hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds twee maanden

Op het Chinese vasteland zijn zaterdag 57 meldingen gedaan van besmettingen met het coronavirus. Dat heeft de Chinese Nationale Gezondheidscommissie zondagnacht bekendgemaakt. Volgens internationale persbureaus is dat het hoogste aantal nieuwe bevestigde besmettingen dat het land sinds 13 april meldt.

19 mensen bij wie het virus was vastgesteld, hadden het opgelopen in het buitenland. De meerderheid van de nieuwe gevallen, 36, zouden in Beijing zijn vastgesteld. Eerder op zaterdag gingen elf wijken in de hoofdstad op slot, nadat was gebleken dat tientallen mensen dat tientallen mensen het virus hadden opgelopen op een markt. Op vrijdag werd bekend dat daar zes Covid-19-patiënten waren geweest.

Burgemeester São Paulo positief getest op coronavirus

De burgemeester van de Braziliaanse stad São Paulo, Bruno Covas, is positief getest op het coronavirus. Dat heeft Covas, die sinds vorig jaar kanker heeft, zaterdag verklaard, meldt AFP. Hij blijft aan als burgemeester van de grootste stad van Brazilië.

Burgemeester Bruno Covas van São Paulo in mei op het stadhuis van de Braziliaanse stad. Foto Nelson Almeida / AFP

„Vandaag ben ik positief getest op het coronavirus”, liet Covas weten via Instagram. „Het gaat goed met me, geen symptomen.” Het ging om een screeningtest, zei hij. Covas liet weten vier maal eerder negatief te zijn getest.

Artsen hebben hem aangeraden thuis te blijven, voegde de 40-jarige burgemeester toe. Hij is van plan tien dagen in thuisisolatie te gaan, en ziet geen reden om zijn werk neer te leggen. In oktober werd bij Covas kanker vastgesteld in zijn darmkanaal. Na chemotherapie is hij in februari begonnen aan immunotherapie.

São Paulo, waarvan de gelijknamige miljoenenstad de hoofdstad is, is de rijkste staat van Brazilië en qua inwonersaantal de grootste. Ook is het de zwaarst getroffen staat door het coronavirus, met ongeveer 173.000 bevestigde gevallen. Ruim 10.500 mensen zijn er aan Covid-19 overleden, ongeveer een kwart van het totale aantal sterfgevallen in het land. Niettemin zijn winkels de afgelopen week weer opengegaan.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de belangrijkste nieuwsontwikkelingen rond de coronacrisis bij. Dit waren de hoofdpunten van zaterdag:

 • Het aantal patiënten dat met het coronavirus op de intensive care ligt, is sinds vrijdag met 4 toegenomen tot 77. De lichte stijging is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LPCS) geen reden tot zorg.
 • Nederland krijgt mogelijk al voor het eind van het jaar honderdduizenden doses van een vaccin tegen het coronavirus, dat wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en de Brits-Zweedse medicijnfabrikant AstraZeneca. Samen met Duitsland, Frankrijk en Italië koopt Nederland 300 miljoen doses van het middel, heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zaterdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een vaccin dat nog in de ontwikkelingsfase is en nog niet volledig is getest.
 • Elf wijken in Beijing zijn door de autoriteiten afgesloten omdat er op een markt tientallen mensen besmet bleken met het coronavirus. Het stadsdeel Fengtai in de Chinese hoofdstad is in „oorlogscrisisstand", zei overheidsfunctionaris Chu Junwei zaterdag.
 • Frankrijk gaat vanaf 1 juli in stappen zijn grenzen weer openen voor reizigers uit niet-Schengenlanden, hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De Europese Unie had vrijdag al aangekondigd dat het inreisverbod voor mensen van buiten de EU in juli geleidelijk zou worden opgeheven.
 • De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij het aanpakken van de uitbraak van het coronavirus. Het aantal besmettingen is er de afgelopen week snel opgelopen, er zijn inmiddels zeker 175 actieve gevallen. Drie mensen zijn aan Covid-19 overleden.
Covid-19 Lees hier het blog van zaterdag terug