Laatste nieuws Covid-19

Aantal IC-patiënten voor derde dag op rij gestegen, acht nieuwe opnames

In Nederland zijn de cafés weer geopend en de kinderen zijn weer naar school. Deze week komt het toerisme in Europa weer op gang. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 15 juni de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van dinsdag 16 juni

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Burgemeesters in België wordt gevraagd strenger te zijn in het toestaan van demonstraties in verband met het risico op verspreiding van het coronavirus. Die oproep deed de Belgische minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter de Crem.
 • Noorwegen stopt na twee maanden met een corona-app en verwijdert alle gegevens na kritiek van de Noorse gegevensbeschermingsautoriteit. Het nut van de app voor contactonderzoek zou niet langer opwegen tegen de bezwaren tegen privacyschendingen
 • Het aantal Covid-19-patiënten op de intensive cares is voor de derde dag op rij toegenomen. Momenteel worden 87 Covid-19-patiënten op een IC verzorgd, 8 meer dan zondag. Bij het RIVM zijn maandag zes nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van de longziekte. Het officiële dodental in Nederland steeg daarmee naar 6.065.
 • De gezamenlijke order van een vaccin tegen het coronavirus die Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië heeft geplaatst, gaat 750 miljoen euro kosten. Hoeveel Nederland bijdraagt is nog niet bekend. Zaterdag werd duidelijk dat de vier landen samen 300 miljoen doses hebben besteld van het vaccin dat is ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnfabrikant AstraZeneca.
 • Een derde van de Belgische coronapatiënten blijkt te zijn behandeld met antimalariamiddelen. Het gaat om zeker vijfduizend mensen. Over de effectiviteit van het geneesmiddel bij de behandeling van Covid-19 is de afgelopen weken veel te doen geweest.
 • Coronavirus bij nog twee Brabantse nertsenbedrijven vastgesteld

  Bij nog twee Brabantse nertsenbedrijven is het coronavirus vastgesteld. De plekken zijn inmiddels geruimd. Dat laten minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA), en minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) maandag weten in een Kamerbrief.

  Momenteel worden bij alle nertsenbedrijven bloedmonsters afgenomen. Dit zogeheten early warning onderzoek is wettelijk verplicht. De twee bedrijven in de gemeentes Gemert-Bakel en Sint Anthonis kwamen afgelopen vrijdag in beeld.

  Eerder werden al zeker vijftien nertsenbedrijven geruimd in Noord-Brabant en Limburg, ondanks protest van dierenorganisaties. Daartoe werd besloten nadat duidelijk was geworden dat een medewerker van een nertsenbedrijf het coronavirus opliep via een dier.

  Bijeenkomsten tot 25 personen toegestaan New York, voorlopig geen bezoek Zweedse verzorgingstehuizen

  • In delen van New York worden bijeenkomsten met maximaal 25 mensen weer toegestaan. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo maandag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters, omdat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in de staat verder afneemt.
  • Ouderen in Zweedse verzorgingstehuizen mogen voorlopig nog geen bezoek ontvangen. De Zweedse regering heeft maandag bekend gemaakt dat het bezoekverbod, dat sinds 30 maart geldt, wordt verlengd tot 31 augustus. Dat betekent dat Zweedse ouderen vijf maanden lang hun familie niet mogen ontvangen.
  • Het dodental als gevolg van Covid-19 liep in een etmaal in Frankrijk op met 29 tot 29.436. Dat melden de Franse gezondheidsautoriteiten. Het is de zesde dag op rij dat een dodenaantal onder de dertig wordt gemeld. Het aantal patiënten op de IC's nam met 23 af tot 846.
  • In Suriname is maandag vastgesteld dat een vierde persoon is overleden aan het coronavirus. Dat meldt de Suriname Herald. Het zou gaan om een man uit buurland Brazilië die illegaal in het land verbleef.

  Belgische minister vraagt burgemeesters demonstraties te beperken

  Burgemeesters in België wordt gevraagd strenger te zijn in het toestaan van demonstraties in verband met het risico op verspreiding van het coronavirus. Die oproep deed de Belgische minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter de Crem, melden Belgische media maandag.

  „Ik vraag uitdrukkelijk om het recht om te betogen in uw gemeente te beperken of - indien echt noodzakelijk - te verbieden”, aldus De Crem. De minister schrijft dat het recht om te demonstreren niet zwaarder weegt dan de volksgezondheid, en dat er nog steeds „noodzakelijke maatregelen” tegen Covid-19 gelden. Zo worden samenscholingen van meer dan 20 mensen niet toegestaan, en moeten Belgen anderhalve meter afstand van elkaar houden.

  Ook in België waren afgelopen week antiracismeprotesten naar aanleiding van de dood van de Amerikaanse George Floyd. In Brussel gingen zondag naar schatting 10.000 betogers de straat op. De burgemeester van de stad Philippe Close had de demonstratie toegestaan, wat hem vanuit verschillende kanten kritiek opleverde.

  De Belgische minister Pieter De Crem tijdens een persconferentie vorige maand. Foto Eric Lalmand/EPA

  Noorwegen stopt corona-app na kritiek privacywaakhond

  Noorwegen stopt na twee maanden met een corona-app en verwijdert alle gegevens na kritiek van de Noorse gegevensbeschermingsautoriteit. Dat heeft het Noorse Instituut voor Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. Het nut van de app voor contactonderzoek zou niet langer opwegen tegen de bezwaren tegen privacyschendingen, nu er weinig nieuwe besmettingen in het land worden gemeld.

  „We zijn het er niet mee eens, maar voelen ons genoodzaakt te stoppen en alle data te wissen”, reageerde het instituut. Met het oog op een mogelijke tweede golf, betreurt het instituut dat er niet verder kan worden getest. „We verliezen nu tijd voor het ontwikkelen en testen van de app.”

  Lees ook: De nieuwe corona-app, een balanceeract tussen ‘te streng’ en ‘te soft’

  De Noorse regering had de app in recordsnelheid laten ontwikkelen, maar het actief houden ervan bleek lastiger. De app was sinds 16 april ruim 1,6 miljoen keer gedownload, maar werd begin deze maand nog door 600.000 mensen actief gebruikt. Noorwegen heeft 5,4 miljoen inwoners. In totaal zijn er zover bekend 242 Noren aan Covid-19 bezweken en 8.639 mensen testten er positief op het coronavirus.

  De Noorse app voor contactonderzoek. Foto AFP

  Het nieuws van vandaag

  • Het aantal Covid-19-patiënten op de intensive cares is voor de derde dag op rij toegenomen. Momenteel worden 87 Covid-19-patiënten op een IC verzorgd, 8 meer dan zondag. Bij het RIVM zijn maandag zes nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van de longziekte. Het officiële dodental in Nederland steeg daarmee naar 6.065.
  • De gezamenlijke order van een vaccin tegen het coronavirus die Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië heeft geplaatst, gaat 750 miljoen euro kosten. Hoeveel Nederland bijdraagt is nog niet bekend. Zaterdag werd duidelijk dat de vier landen samen 300 miljoen doses hebben besteld van het vaccin dat is ontwikkeld door de universiteit van Oxford en medicijnfabrikant AstraZeneca.
  • Een derde van de Belgische coronapatiënten blijkt te zijn behandeld met antimalariamiddelen. Het gaat om zeker vijfduizend mensen. Over de effectiviteit van het geneesmiddel bij de behandeling van Covid-19 is de afgelopen weken veel te doen geweest.

  Aantal IC-patiënten met corona opnieuw gestegen: acht nieuwe opnames

  Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensivecareafdelingen is met acht opgelopen naar 87. Het is de derde dag op rij dat er meer mensen met Covid-19 zijn bijgekomen op de IC dan er zijn weggegaan. Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maandag heeft gepresenteerd.

  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van een „lichte stijging”. „Het gaat om kleine aantallen, waarbij we niet zien dat één specifieke regio eruit springt. We hebben voldoende capaciteit om deze lichte stijging op te vangen.”

  Kuipers benadrukt ook dat de „overall IC-bezetting” nog altijd laag is. Hij doelt op het totaal aantal patiënten op de intensive care, inclusief mensen die niet in het ziekenhuis liggen vanwege een coronabesmetting. Dat aantal ligt maandag op 607, 25 minder dan een dag eerder.

  Drie basisscholen Enschede gesloten vanwege coronabesmetting docent

  Drie basisscholen in Enschede blijven uit voorzorg ten minste twee dagen gesloten, omdat een docent afgelopen weekend positief is getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat bevestigt bestuurder Andries Mulder van VCO Oost Nederland, de overkoepelende organisatie van een van de drie scholen, na berichtgeving door RTV Oost.

  De scholen - Ouverture, De Troubadour en Glanerbrug Zuid - delen een gebouw. Bij een docent van Ouverture werd zaterdag het coronavirus geconstateerd, zegt Mulder. Daarop volgde een inventarisatie onder alle leraren van de drie scholen. Tien tot vijftien docenten bleken verkoudheidsklachten te hebben. Zondag en maandag zijn zij getest op het coronavirus en voorlopig blijven zij thuis.

  De eerste testuitslagen zijn bekend en negatief, vertelt Mulder. Toch is uit voorzorg en vanwege het ontstane capaciteitsprobleem omdat meerdere docenten ziek thuis zitten, besloten de scholen te sluiten. Voor kinderen van ouders met vitale beroepen is er wel noodopvang geregeld, zegt Mulder. De bestuurder verwacht dinsdag alle testuitslagen te hebben. „We hopen de deuren vanaf woensdag weer te kunnen openen.”

  Coronastickers op een andere basisschool. Foto Sem van der Wal/ANP

  'Minder Nederlanders maken zich zorgen over recessie'

  Het aantal Nederlanders dat zich zorgen maakt over de financiële gevolgen van de coronacrisis is de afgelopen maanden afgenomen. De meeste Nederlanders verwachten vooralsnog niet dat ze in geldproblemen komen. Dat blijkt uit een peiling van het Nibud. Het onderzoeksinstituut waarschuwt dat huishoudens mogelijk straks niet voorbereid zijn op de aanstaande recessie.

  Slechts een vijfde van alle respondenten zegt bang te zijn dat hij of zij er financieel op achteruitgaat, of zelfs in de problemen zal komen. In maart was dat nog een kwart. Het aandeel Nederlandse volwassenen dat nu al een inkomstenterugval heeft ondervonden is ongeveer 19 procent. Dat is gelijk gebleven vergeleken met het percentage dat eind maart zei inkomen te hebben verloren. Vooral jonge huishoudens kregen hiermee te maken.

  „De eerste schrik is weg, maar dat betekent zeker niet dat we achterover kunnen leunen”, reageert Nibud-directeur Arjen Vliegenthart. „Alle experts zeggen dat we aan de vooravond van een recessie staan. Lang niet iedereen merkt dat al, maar juist nu moet er met meer kracht en creativiteit gedacht worden over structurele maatregelen om bijvoorbeeld de aankomende schuldengolf op te lossen.”

  Vooralsnog maken mensen zich meer zorgen over hun gezondheid en die van hun naasten, schrijft het Nibud. Meer dan de helft vreest dat een vriend of familielid ziek zal worden, ruim een derde is bang zelf het virus op te lopen. Het Nibud baseert zich op een peiling onder ruim duizend Nederlanders.

  Songfestival volgend jaar op 18, 20 en 22 mei

  Het Eurovisie Songfestival in Rotterdam vindt volgend jaar plaats op 18, 20 en 22 mei. Dat hebben de EBU en de organiserende omroepen NPO, NOS en AvroTros maandag bekendgemaakt. Vorige maand werd al duidelijk dat Rotterdam in 2021 een tweede kans zou krijgen het evenement te organiseren, nadat het liedjesfestijn dit jaar vanwege de coronacrisis was afgelast.

  De organisatoren bij de onthulling van de nieuwe datum voor het liedjesfestijn. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

  Zoals gebruikelijk zullen de halve finales op de eerste twee avonden worden gehouden. De 26 beste landen komen vervolgens op zaterdag 22 mei uit in de grote finale. Als winnaar van de laatste editie mag Nederland, vertegenwoordigd door Jeangu Macrooy, direct doorstromen naar de eindstrijd.

  Welke vorm het festival volgend jaar zal krijgen, is nog niet geheel duidelijk. „Veel zal afhangen van wat tegen die tijd mogelijk is”, zegt hoofdproducent van het Songfestival Sietse Bakker in een persbericht. Het podium dat dit jaar gebruikt had moeten worden, zal in elk geval ook volgend jaar worden ingezet. „Dat is al klaar”, aldus Bakker. „We hebben nu een jaar om alle scenario's in detail door te spreken met de betrokken partijen, zodat de shows onder alle omstandigheden kunnen plaatsvinden.”

  Lees ook: 64 Songfestivals en één dat niet doorging

  Aantal coronatests bij GGD in week tijd verdubbeld

  De Nederlandse GGD's hebben na drie weken 106.729 coronatests afgenomen, nagenoeg een verdubbeling vergeleken met een week geleden. Ook het aantal gemaakte afspraken voor een coronatest bij een GGD verdubbelde bijna, tot 122.441. Dat blijkt maandag uit een update van koepelorganisatie GGD GHOR.

  Bij de GGD kan iedereen met symptomen die passen bij Covid-19 sinds 1 juni getest worden op het coronavirus. Daarvoor werden alleen risicogroepen getest. De test is op grotere schaal beschikbaar gesteld om zicht te houden op hoe de uitbraak verloopt met de versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals het heropenen van terrassen, musea en bioscopen.

  In Nederland zijn tot nog toe 48.948 positief getest op Covid-19, bleek maandag uit gegevens van het RIVM. Niet al deze mensen zijn bij een GGD getest, ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen worden testen uitgevoerd. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger omdat voor 1 juni niet iedereen getest werd.

  Toerisme-experiment in Spanje en hernieuwde coronamaatregelen in China en India

  Een greep uit het nieuws van over de grens.

  • In Rusland is het dodental door het coronavirus de 7.000 gepasseerd. Russische autoriteiten hebben maandag melding gemaakt van 143 nieuwe sterfgevallen, waarmee het totale aantal geregistreerde doden op 7.091 komt. Dat meldt persbureau Reuters. In totaal zijn in het land meer dan een half miljoen mensen positief getest op het virus. Alleen de Verenigde Staten en Brazilië tellen meer besmettingen. Zondag zei president Vladimir Poetin dat Rusland de epidemie „superieur aanpakt”, met een „minimaal aantal sterfgevallen”.
  • De Franse minister van Gezondheid Olivier Véran heeft het Franse volk maandag gewaarschuwd waakzaam te blijven voor het coronavirus, meldt Reuters. „We hebben het ergste gehad,” zei de minister, „maar het virus is nog niet verslagen.” De Franse autoriteiten meldden zondag negen coronagerelateerde sterfgevallen. Daarmee was het dodental voor de vijfde dag op een rij onder de dertig.

   De afgelopen dagen is een aantal van de coronamaatregelen versoepeld. Zo mogen Parijse cafés en restaurants sinds maandag weer open — wat in de rest van het land eerder al mocht. Ook zijn de Franse grenzen gisteren heropend voor reizigers binnen de Europese Unie. Vanaf 22 juni heropenen alle Franse scholen zonder beperkingen. Alleen voor grote bijeenkomsten zullen dan nog restricties gelden.

  • Spanje laat maandag een groep van ruim 10.000 Duitse toeristen toe op eilandengroep De Balearen om te testen of het massatoerisme weer kan worden opgepakt. De toeristen vliegen naar Mallorca en worden ondergebracht in hotels verspreid over de eilanden. De hotels mogen draaien op 50 procent van hun capaciteit en zijn voorzien van infraroodcamera's om de lichaamstemperatuur van hun gasten te meten.

   Zonnende mensen op het strand van Palma, Mallorca. Foto Enrique Calvo/Reuters

   Sinds 14 maart ligt het toerisme in het land plat. Dat is een grote klap voor de bevolking, waarvan een achtste in de toeristische sector werkt. Zondag maakte de Spaanse overheid bekend dat de grenzen voor reizigers uit de Schengenzone op 21 juni heropenen, anderhalve week eerder dan aanvankelijk de bedoeling was.

  • De Zweedse premier Stefan Löfven vindt dat het te vroeg is om te concluderen dat de Zweedse aanpak van het coronavirus tekortgeschoten heeft. Dat meldt staatsomroep SVT zondagavond. Volgens Löfven is het sterftecijfer in het Scandinavische land inmiddels weer „normaal voor de tijd van het jaar”. Ook stelt hij dat nog niet met zekerheid geconcludeerd kan worden dat Zweden zwaarder getroffen is dan andere landen, omdat landen op verschillende manieren sterfte- en besmettingscijfers bijhouden.

   De laatste weken is kritiek ontstaan op de Zweedse corona-aanpak. In het land waar geen strenge coronamaatregelen zijn getroffen, zijn inmiddels meer dan 4.800 mensen overleden aan Covid-19 en loopt het aantal besmettingen nog steeds rap op. Dit heeft ertoe geleid dat buurlanden die hun grenzen heropenen, een uitzondering maken voor Zweden. Ook Nederland raadt reizigers voorlopig af het land te bezoeken.

  • In Beijing zijn alle sportgelegenheden en culturele instellingen per direct gesloten. Het besluit is genomen wegens de 57 meldingen van nieuwe besmettingen van afgelopen weekend. Dat maakte de burgemeester van de Chinese hoofdstad maandag bekend, meldt het Franse persbureau AFP. Ook wordt er opnieuw in woonwijken gecontroleerd op lichaamstemperatuur.
  • Vier districten van de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, waaronder een groot deel van hoofdstad Madras, gaan vrijdag terug in volledige lockdown. In het gebied wonen ruim 15 miljoen mensen. Zij moeten nog zeker tot eind deze maand binnen blijven omdat het virus zich blijft verspreiden, schrijft Times of India. Het besluit is op advies van medisch experts genomen. In Tamil Nadu zijn ondertussen bijna 45.000 besmettingen van Covid-19 vastgesteld. Er zijn ruim vierhonderd coronadoden.
  • De corona-app van de Noorse overheid is tot nader order niet beschikbaar na ophef om het bijhouden van locatiegegevens van burgers, meldt Reuters. De Noorse overheid belooft dat alle verzamelde data zullen worden verwijderd, maar is het oneens met de kritiek van de nationale gegevensbeschermingsautoriteit. Die stelde vrijdag dat het verzamelen van gegevens via de app niet langer nodig is wegens de geringe verspreiding van het coronavirus in Noorwegen. Volgens het Noorse Instituut voor Volksgezondheid wordt zo kostbare tijd verloren voor het ontwikkelen en testen van de app.

  RIVM: zes nieuwe coronadoden gemeld, drie ziekenhuisopnames

  Het RIVM heeft sinds zondag zes nieuwe meldingen ontvangen van sterfgevallen door het coronavirus. Deze mensen zijn niet per se allemaal in de afgelopen 24 uur overleden, want vaak zit er een vertraging in de meldingen. Covid-19 heeft nu aan 6.065 Nederlanders het leven gekost.

  Verder registreerde het RIVM drie ziekenhuisopnames. Ook hierbij geldt dat dikwijls sprake is van een vertraging. In totaal zijn 11.831 Nederlanders met een coronabesmetting opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het aantal positief geteste Nederlanders liep met 165 op tot 48.948. In werkelijkheid hebben meer mensen het virus gehad, want vooral in de eerste weken van de crisis werd lang niet iedereen met symptomen ook daadwerkelijk getest.

  Later op maandag komt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding met de meest recente cijfers over de bezettingsgraad van de intensive care. Zondag lagen er nog 79 coronapatiënten op Nederlandse IC's. Dat dit er twee meer waren dan een dag eerder, was volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg geen reden voor ongerustheid. „Het aantal opnames blijft laag”, zei hij.

  Grote vaccinorder kost Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië 750 miljoen euro

  De grote order van een vaccin tegen het coronavirus die Nederland samen met Duitsland, Frankrijk en Italië heeft geplaatst, zal de vier landen 750 miljoen euro kosten. Dat heeft een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid maandag gezegd tegen persbureau Reuters. Hoeveel Nederland bijdraagt, is onduidelijk. Zaterdag werd al bekend dat de landen in totaal 300 miljoen doses van het vaccin bestellen.

  De woordvoerder zei ook dat de landen een optie hebben op nog 100 miljoen doses van het vaccin. Italië betaalt 185 miljoen van de 750 miljoen euro. In ruil daarvoor krijgt het 75 miljoen doses, meer dan genoeg om de volledige bevolking in te enten.

  Het gaat om een vaccin dat wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en de Brits-Zweedse medicijnfabrikant AstraZeneca. De eerste tests op mensen zijn al gedaan. Het vaccin moet nu op grotere schaal getest worden. Volgens de onderzoekers is het op dit moment een van de meest kansrijke vaccins, hoewel nog veel onduidelijk is.

  Als het vaccin wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, zal het op basis van de bevolkingsomvang worden verdeeld over de lidstaten van de EU. Nederland kan volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) mogelijk eind dit jaar al een eerste levering van enkele honderdduizenden vaccins verwachten.

  Bierverkoop sterk gedaald door coronamaatregelen

  Op het terras, met vrienden, aan een glas bier. Daar hebben veel Nederlanders van gedroomd vanaf het moment dat half maart de coronamaatregelen ingingen, volgens het Nationaal Bieronderzoek van de Nederlandse Brouwers. De maatregelen hadden volgens de enquête onder ruim duizend bierdrinkers sterke gevolgen voor de bierverkoop.

  In maart, vanaf het moment dat de restricties werden ingevoerd, hebben de onderzoekers een vermindering van 36 procent van de bierverkoop gemeten. Ook in mei werd er nog steeds 7 procent minder bier gedronken in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De reden is voornamelijk de sluiting van horeca; het thuisdrinken was in die periode wel toegenomen, maar lang niet zo veel als de afname in de horeca. Eén op de vijf bierdrinkers geeft aan online met vrienden bier te hebben gedronken.

  Uit het onderzoek blijkt ook dat de export van bier fiks is afgenomen, in de maand mei met 40 procent. Naar verwachting herstelt de export voorlopig nog niet. In 2019 exporteerde Nederland in totaal 13,6 miljoen hectoliter bier.

  Directeur van de Nederlandse Bierbrouwers Lucie Wigboldus schrijft blij te zijn dat de Nederlandse horeca in ieder geval weer open zijn. „Helaas merken we in de praktijk dat consumenten nog vaak wegblijven en dat een versoepeling van de maatregelen noodzakelijk is om een grote sluiting van horecazaken tegen te gaan.”

  Na KLM besluit ook TUI reizigers geld terug te geven bij geannuleerde vluchten

  Reizigers die een vliegticket hebben geboekt bij TUI Nederland kunnen alsnog hun geld terugkrijgen als hun vlucht is uitgevallen als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt de reisorganisatie maandagochtend in een persbericht. De organisatie verwacht deze mogelijkheid „nog deze maand” met terugwerkende kracht aan te bieden aan haar reizigers.

  Klanten van TUI hadden tot dusver alleen de optie om een tegoedbon te krijgen. Dit druist in tegen Europese wetgeving, die voorschrijft dat klanten het recht hebben op een alternatieve vlucht of teruggave van hun geld als hun vlucht geen doorgang kan vinden.

  Het kabinet gedoogde lange tijd dat Nederlandse luchtvaartmaatschappijen alleen vouchers uitgaven voor geannuleerde vluchten. De vrees bestond dat de bedrijven failliet zouden gaan als consumenten massaal hun geld zouden terugvragen. Onder Europese druk werd het kabinet vervolgens teruggefloten, waarna minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) een draai moest maken en aankondigde te zullen handhaven. Kort daarop gingen KLM en diens dochterbedrijf Transavia overstag: ook hun passagiers kunnen met terugwerkende kracht kiezen tussen een voucher en terugbetaling.

  Ook TUI schrijft maandag dat de aankondiging van handhaving reden is om nu toch de mogelijkheid van terugbetaling aan te bieden. De reisorganisatie stelt dat de „reden om het beleid aan te passen het gewijzigde inzicht van de autoriteiten” is. Reizigers met een pakketreis van TUI ontvangen alleen een voucher die is gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden. „Deze marktpraktijk wordt ondersteund door de autoriteiten, om de reiswereld door deze uitzonderlijke crisis heen te helpen”, aldus TUI.

  Lees ook: Kabinet wilde KLM via vouchers beschermen, maar werd teruggefloten

  Ruim tweehonderd meldingen van fraude met coronasteun

  Bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn tot 5 juni 145 meldingen van fraude met coronasteunmaatregelen binnengekomen. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van het AD. Daarmee komt het totaal aantal meldingen over 'coronafraude' dat de overheid heeft ontvangen, op meer dan tweehonderd.

  Volgens een woordvoerder van de Inspectie SZW gaat het onder meer om zaken waarbij iemand steun heeft aangevraagd op de naam van een voormalige werkgever. De meldingen zijn veelal binnengekomen via Meld Misdaad Anoniem zegt zij. Het gaat hierbij om fraude met de verschillende steunmaatregelen, zoals de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), waarbij ondernemers eenmalig een bedrag van 4.000 euro konden aanvragen als hulp.

  Vorige week werd al bekend dat uitkeringsinstantie UWV 21 gevallen van fraude met coronasteunmaatregelen onderzoekt. Het meldpunt Financial Intelligence Unit (FIU) voor banken en accountants heeft in de afgelopen maanden 46 dossiers over dit onderwerp doorgezet naar opsporingsdienst FIOD.

  Tot dusver zijn er zeker 123.000 aanvragen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) voor bedrijven goedgekeurd. Voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOZO) is ongeveer 374.000 keer een aanvraag gedaan.

  Een derde Belgische coronapatiënten behandeld met antimalariamiddelen

  Zeker vijfduizend coronapatiënten in België hebben sinds het begin van de corona-uitbraak antimalariamiddelen chloroquine of hydroxychloroquine toegediend gekregen. Dat is bijna een derde van de in totaal zestienduizend Belgische patiënten die voor Covid-19 in het ziekenhuis zijn behandeld. Dat meldt de Belgische krant Le Soir maandag op basis van data van het Belgische instituut voor gezondheid Sciensano.

  Hoewel Sciensano nog geen data heeft vrijgegeven over de effecten van chloroquine op de groep patiënten, zou er geen sprake zijn van oversterfte. „De resultaten lijken gunstig”, zegt Emmanuel Bottieau van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, in een reactie tegen De Standaard. Het onderzoek moet wel nog worden gevalideerd door andere wetenschappers en is nog niet gepubliceerd, benadrukte Bottieau.

  In België heeft een onbekend aantal coronapatiënten zelf gevraagd behandeld te worden met (hydroxy)chloroquine en in sommige gevallen gedreigd om van ziekenhuis te veranderen als hen die behandeling werd geweigerd, vertelden Belgische artsen aan Le Soir. Tijdens de corona-uitbraak „waande iedereen zich expert” op het gebied van chloroquine, aldus een arts tegen de krant.

  Over de effectiviteit van het middel bij de behandeling van Covid-19 is de afgelopen tijd veel te doen geweest. Een omvangrijke studie toonde eind mei aan dat de baten van deze pillen bij Covid-19-patiënten niet opwegen tegen de risico’s. Het onderzoek moest niet veel later echter worden geschrapt omdat de onderliggende patiëntgegevens niet onafhankelijk gecontroleerd konden worden, een opmerkelijke miskleun van het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

  Lees ook: Vakgenoten voelden al nattigheid over studie antimalariamiddelen

  Sinds de uitbraak van de pandemie hebben onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro laten weten dat zij wel geloven in de werking van chloroquines als goedkope medicijnen tegen corona. Eerder kreeg de Franse infectiebioloog Didier Raoult internationale bekendheid met een kleine en nadien betwiste studie waarin hij concludeerde dat het middel in combinatie met antibioticum azithromycine een remmende werking had bij het coronavirus.

  In Nederland werd afgelopen woensdag een onderzoek naar het gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiënten vroegtijdig stopgezet omdat er nu nog maar weinig coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen liggen. De werking kan enkel worden vastgesteld op basis van onderzoek onder grote groepen patiënten. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht benadrukte toen dat de eerste Europese en Nederlandse studies geen positieve resultaten laten zien.

  Over het effect van antimalariamiddel chloroquine bij Covid-19 is controverse ontstaan. Foto Louisa Gouliamaki/AFP

  Bezoekregeling verpleeghuizen en reisadviezen aangepast

  Een aantal van de maatregelen die zijn getroffen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is vandaag versoepeld. De bezoekregeling voor verzorgingstehuizen is aangepast, het middelbaar en hoger onderwijs start weer in beperkte mate op en ook op vakantie gaan naar het buitenland is vanaf vandaag weer mogelijk.

  Verpleeghuizen waar geen coronabesmettingen zijn vastgesteld mogen vanaf vandaag meer dan één vaste bezoeker toelaten. Aanvankelijk was het plan dat dit pas vanaf half juli mocht, maar op aandringen van de verpleeghuizen is dit moment naar voren geschoven door het kabinet. De afgelopen tijd mocht slechts één vaste bezoeker per bewoner langskomen.

  Scholen in het mbo kunnen vanaf deze maandag weer praktijklessen en toetsen aanbieden. Examens afnemen was al toegestaan in het mbo. Ook in het hbo en wetenschappelijk onderwijs wordt weer begonnen met het afnemen van toetsen en tentamens op locatie. Ook praktijklessen worden opgestart.

  Reizen kan weer, maar minder zorgeloos
  Daarnaast kan vakantie naar het buitenland vanaf vandaag weer. Het kabinet wijzigt het reisadvies ten opzichte van zeventien landen van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (vakantiereizen toegestaan): België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland. Het reisadvies naar andere landen, zoals Griekenland en Spanje, wordt aangepast zodra deze landen hun grenzen heropenen.

  Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring: „Vakantie vieren in het buitenland, het kan weer. Maar het wordt niet zo zorgeloos als voor de coronacrisis, want er blijven risico’s. Het virus is nog onder ons en de situatie blijft onzeker.”

  Voor reizen buiten Europa blijft het reisadvies vooralsnog oranje. De verwachting is dat de richtlijnen voor sommige landen buiten Europa deze zomer ook worden versoepeld, schrijft het ministerie. „Dit zal zoveel mogelijk in samenspraak gebeuren met andere EU-landen.”

  Tot slot zijn wasgelegenheden en douches in binnen- en buitenzwembaden weer open. Dat geldt ook voor sportverenigingen, en toilet- en douchevoorzieningen op campings en in parken.

  Goederenexport met 11,2 procent gekrompen, grootste daling sinds 2009

  De goederenexport is in april met 11,2 procent gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Dat meldt het CBS maandag op basis van nieuwe maandelijkse cijfers. Het is de grootste krimp sinds juni 2009. De vooruitzichten voor mei zijn volgens het statistiekbureau nog minder gunstig.

  De goederenexport kromp in april met 11,2 procent, de grootste krimp na juni 2009. Meer op: https://t.co/SAPFkfzc3A pic.twitter.com/k4Z1x1wjmc

  — CBS (@statistiekcbs) June 15, 2020

  In april werden onder meer minder transportmiddelen en machines uitgevoerd. Dat komt volgens het CBS vooral doordat de krimp van de Duitse industriële productie veel groter was dan verwacht. De export van goederen maakt ongeveer driekwart uit van de totale export. De cijfers over de export van diensten brengt het CBS niet maandelijks uit.

  Verder hebben ondernemers in Nederland gemiddeld weinig vertrouwen in hun buitenlandse orderposities. Ook het ondernemersvertrouwen in Europa, in het bijzonder bij Duitse zelfstandigen, is sterk gedaald.

  Beijing plaatst nog eens tien woonwijken in quarantaine

  In de Chinese hoofdstad Beijing zijn nog eens tien woonwijken in quarantaine geplaatst vanwege het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus in de stad. Dat meldt staatsomroep CGTN maandag. In totaal zijn er nu zeker 21 woonwijken in de hoofdstad in lockdown.

  De afgelopen 24 uur werden 36 nieuwe besmettingsgevallen in de stad geregistreerd, net als een dag eerder. Het is het hoogste aantal dagelijkse besmettingen sinds eind maart. In vier dagen tijd is het virus nu vastgesteld bij 79 mensen.

  Ten communities around Yuquandong market in Beijing's Haidian District were shut down after some market staffers tested positive for #coronavirus, with all of them having links to Xinfadi wholesale market that is at the center of new cases, local official told a briefing Monday. pic.twitter.com/EwrAbkQLUd

  — CGTN (@CGTNOfficial) June 15, 2020

  De Chinese autoriteiten hebben nieuwe gevallen van besmetting ontdekt op een groothandelsmarkt in het noordwesten van Beijing. De markt en nabijgelegen scholen zijn gesloten en omwonenden worden getest op het virus, dat eind vorig jaar voor het eerst de kop opstak in Wuhan.

  Vorige week week was er een virusuitbraak bij de groothandelsmarkt Xinfadi in het zuiden van de stad, in het Fengtai-district. Het is de grootste markt in heel Azië, met een grootte van zo'n 160 voetbalvelden. In dit gebied zijn elf woonwijken in lockdown gegaan. Ook is de markt gesloten.

  Het coronavirus leek sinds eind maart grotendeels onder controle door de strenge lockdown die China begin dit jaar instelde. De laatste maanden zijn de regels echter versoepeld en neemt het aantal besmettingen op sommige plaatsen weer toe. In Beijing wordt nu massaal getest op het virus.

  'Groningen en Zuid-Limburg krijgen hardste economische klappen in coronacrisis'

  De grote steden in het westen van Nederland zullen de economische crisis als gevolg van alle coronamaatregelen beter doorstaan dan de regio's aan de randen van het land, stellen economen van de Rabobank in een maandag verschenen rapport. Het gebied rondom de stad Groningen en Zuid-Limburg wordt waarschijnlijk het zwaarst getroffen. Voor Groningen heeft dat vooral te maken met de sterke daling van de energievoorziening.

  Volgens Rabo-econoom Rogier Aalders zal er dit jaar in elke regio economische krimp zijn, maar zijn er grote verschillen tussen de verschillende delen van het land: „Regio’s met een oververtegenwoordiging van sterke krimpsectoren, zoals de horeca en de industrie, krijgen het waarschijnlijk zwaarder te verduren dan regio’s waarin die sectoren zijn ondervertegenwoordigd.”

  Bron RaboResearch

  Naast Groningen en Zuid-Limburg zullen ook de Zaanstreek, Gooi- en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en Zuidwest-Friesland grote klappen krijgen. De economische krimp in Den Haag en Utrecht zal juist relatief beperkt blijven, verwachten de economen van de Rabobank.

  De belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis van afgelopen zondag

  • Op de Nederlandse IC’s lagen zondag 79 coronapatiënten. Dat waren er twee meer dan zaterdag, zo bleek uit de gegevens van Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. „Dat is geen reden tot zorg, het aantal opnames blijft laag”, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Van zaterdag op zondag kwamen bij het RIVM twee meldingen van sterfgevallen door Covid-19 binnen.
  • De veiligheidsregio's zijn bezorgd over de gebrekkige naleving van coronamaatregelen in Nederlandse horeca. De anderhalve meter zou vaak niet gerespecteerd worden en gasten gaan tegen de regels in toch staan in plaats van zitten. Daarvoor waarschuwde de burgemeester van Nijmegen en tevens voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zondag volgens ANP.
  • Op het Chinese vasteland zijn zaterdag 57 meldingen gedaan van besmettingen met het coronavirus. Dat maakte de Chinese Nationale Gezondheidscommissie bekend. Dat is het hoogste aantal nieuwe bevestigde besmettingen in het land sinds 13 april.
  • Spanje opent al vanaf 21 juni zijn grenzen voor toeristen uit de Schengenzone, waar de meeste Europese landen onder vallen. De heropeningsdatum van 1 juli is vervroegd. Ook maakte de Spaanse premier Pedro Sánchez zondag bekend dat voor de Spaanse de auto-industrie een noodpakket van 3,75 miljard euro komt. Later komt het land nog met een steunfonds voor het toerisme.
  Lees hier het blog van zondag terug