Recensie

Recensie

Rovers van de Noordzee: speel een viking die de Noordzee afschuimt

In de aanloop naar de zomer test spelletjes. Afl. 1 : Lekker plunderen

Wie met de begerige blik van een viking naar de kustlijn tuurt, ziet overal kansen. Het vee in de velden, het ijzer in de havens en het goud in de kloosters, het ligt er voor het oprapen! En met de opbrengst van deze plundertocht financieren we de volgende.

In bordspel Rovers van de Noordzee speel je een viking die de Noordzee afschuimt. Een bruut spel dus? Welnee. Roofpartijen zijn hier ingewikkelde logistieke operaties. Meer plannen, minder moorden. Ideaal voor de strategisch ingestelde leunstoelviking.

Eerst zul je een geschikte bemanning moeten samenstellen en voldoende proviand inslaan. Eenmaal op sterkte, moet je nadenken over het doelwit: welke buit valt er te halen? Hoe sterk is de weerstand? En: hoe graag willen medespelers deze haven of buitenpost eigenlijk overvallen? Haast kan geboden zijn.

Rovers van de Noordzee zit bomvol sympathieke ideeën. Elke beurt voer je twee acties uit in het vikingdorp, bij verschillende gebouwen. De zilversmid levert bijvoorbeeld zilverlingen op voor extra bemanningsleden, bij de molen krijg je proviand. De eerste actie voer je uit door een viking bij een vrij gebouw te plaatsen. Maar bij de tweede actie moet je een door een ander al geplaatste viking terug pakken. Zo wordt je speelruimte beperkt door keuzes die de spelers voor je hebben gemaakt.

Buit sleep je binnen door ‘plundervelden’ te overvallen. En door die buit te offeren aan de hoofdman van het dorp scoor je punten. Maar je krijgt ook punten door vestingen met overmacht te overvallen én door bemanningsleden te laten sterven in de strijd.

Die veelheid aan strategieën geeft handelingsruimte. Bij mij thuis won een sluwe viking vanuit achterstand door een klooster te overvallen waarbij haar complete bemanning omkwam. Normaal een slechte zet, maar door haar krijgers te offeren voer deze viking iedereen voorbij op het scorebord.

Voor een bordspel waarin er zo veel te doen is, zit Rovers van de Noordzee slim in elkaar. Dode spelmomenten ontbreken, elke beurt gebeurt er wat. Hier een overval, daar een offer. Volkomen terecht dat dit spel vorig jaar de Nederlandse Spellenprijs kreeg.

En kijk eens naar die prachtige kaarten! Wilde woestelingen die zo uit een stripverhaal zijn gestapt, met hun littekens, bijlen, baarden, tatoeages en vlechten.

Inmiddels is ook een uitbreiding verschenen. Daar moet je ook bier verdelen over je bemanningsleden en kunnen vikingen gewond raken. Alsof Rovers van de Noordzee nog niet viking genoeg was!

Rovers van de Noordzee, 45 euro, 2-4 spelers,

●●●●●