Coronavirus

570.000 nertsen geruimd in Noord-Brabant en Limburg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft deze week ruim 570.000 nertsen geruimd wegens het aantreffen van het coronavirus bij dieren op dertien bedrijven. Onder de geruimde dieren waren ruim 480.000 pups. De geruimde bedrijven staan in Noord-Brabant en Noord-Limburg, aldus de NVWA.

Het kabinet besloot vorige week dat besmette bedrijven geruimd moesten worden, omdat bleek dat nertsen het virus kunnen overdragen op mensen. Zeker twee nertsenverzorgers zijn ziek geworden door besmetting via een dier. Ook sommige katten op nertsenhouderijen zijn ziek. Het virus kan volgens deskundigen ook lang blijven circuleren op het bedrijf en dat levert gevaar op voor de volksgezondheid. De pelsdierfokkerij wordt in Nederland vanaf 2024 verboden. (ANP)