Antiracismeprotesten

Politie onderzoekt camerabeelden van rellen in Hoorn van vrijdag

In binnen- en buitenland wordt gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. De protesten zijn een reactie op het overlijden van de Amerikaan George Floyd, die eind mei stierf nadat een agent minutenlang op zijn nek knielde. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de antiracismeprotesten in binnen- en buitenland is gesloten.

Lees het laatste nieuws in ons nieuwe blog: Zwarte Nascar-coureur Wallace vindt strop in pitbox op racecircuit

Politie onderzoekt beelden van rellen in Hoorn

De recherche onderzoekt camerabeelden van Hoorn van vrijdag op strafbare feiten. De politie heeft inmiddels veel beelden binnen gekregen van de onlusten. In Hoorn kwamen vrijdag tegenstanders van het monument van Jan Pieterszoon Coen samen. Ook was er een demonstratie vóór behoud van het beeld aangekondigd.

Nadat de demonstraties in Hoorn was afgelopen, werden twaalf arrestaties verricht. Vier van hen kregen een bekeuring, tegen acht arrestanten werd een proces-verbaal opgemaakt. Zij worden verdacht van opruiing, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Naast de twaalf zijn op de beelden volgens de politie meer mensen te zien die geweld pleegden. Zij gooiden onder meer met stenen, vuurwerk en terrasstoelen naar de politie. Een agent raakte daarbij lichtgewond, evenals een politiepaard. Het paard kwam ten val nadat een stoel in de richting van het dier en de agent werd gegooid. De politie roept aanwezigen die zich schuldig hebben gemaakt aan „openlijke geweldpleging” op zich te melden. Doen zij dit niet, dan worden de opsporingsbeelden vrijgegeven zodra het OM daar toestemming voor geeft.

De demonstraties om het Coen-monument zelf verliepen vrijdag rustig. Na de demonstraties trok echter een groep van honderd jongeren naar de binnenstad en begon daar te rellen. Die groep was waarschijnlijk niet betrokken bij de demonstraties, maar was naar de stad was gekomen om onlusten te veroorzaken, zei burgemeester Jan Nieuwenburg eerder. De ME werd ingezet om hen terug te dringen. Met de demonstranten van beide kanten waren vooraf „goede afspraken" gemaakt, zegt de politie.

De ME sluit het plein de Roode Steen bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen af. Foto Robin Utrecht/ANP

Amsterdam doet aangifte vanwege bekladding Indië-monument

De gemeente Amsterdam doet aangifte vanwege de bekladding van het Monument Indië-Nederland op het Olympiaplein, in het zuiden van Amsterdam. Dat meldt persbureau ANP. De burgemeester van Amsterdam Femke Halsema verklaart dat de gemeente voortaan altijd aangifte zal doen „bij bekladding of vernieling van gemeentelijk bezit”.

Eerder zondag werd bekend dat het monument was beklad met rode verf. Op het monument staat geschreven: „Van Heutsz leeft! Stop alle vormen van racisme! Next stop: Coentunnel”. Het monument is een herinnering aan Joannes van Heutsz, gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1904 tot en met 1909. Halsema noemt de monumenten, gebouwen en beelden onderdeel van de geschiedenis van Amsterdam. „Die geschiedenis verdient discussie en daar staan we voor open.”

Ook de Federatie Indische Nederlanders maakt zondag bekend aangifte te doen.

Amsterdamse politie onderzoekt bekladden van Monument Indië-Nederland

De politie doet onderzoek naar het bekladden van het Monument Indië-Nederland op het Olympiaplein in Amsterdam, dat oorspronkelijk gewijd was aan de omstreden gouverneur-generaal Joannes van Heutsz (1851-1924). Dat heeft de Amsterdamse politie zondagochtend bevestigd. Presentator Tom Egberts plaatste zondag een foto van het bekladde monument op Twitter. Daarop valt te lezen: „Van Heutsz leeft! Stop alle vormen van racisme! Next stop: Coentunnel”.

Momenteel is een politie-eenheid aanwezig bij het monument om te onderzoeken of er naast vernieling meer strafbare feiten zijn gepleegd. Mogelijk doet de recherche later op de dag ook onderzoek.

Joannes (Jo) van Heutsz sloeg aan het einde van de negentiende eeuw als gouverneur-generaal in Nederlands-Indië op bloedige wijze de gewapende opstand in Atjeh neer. Aan de aanvankelijk gevierde nationale held Van Heutsz werd in 1935 een monument gewijd. Later werd Van Heutsz een van de gezichten van koloniaal geweld. Het monument is sinds 2003 niet meer naar de gouverneur-generaal vernoemd, maar heet sindsdien het Monument Indië-Nederland.

Twitter avatar primadeluxe Tom Egbers Monument Indië-Nederland, voorheen Van Heutsz monument. Olympiaplein, Amsterdam, 21-6-20 https://t.co/xZiNyUQiZ3

Politie Seattle onderzoekt fatale schietpartij in 'autonome zone'

De politie in Seattle doet onderzoek naar een dodelijke schietpartij in de door demonstranten uitgeroepen autonome zone in de stad. Daarbij zou vrijdagnacht een 19-jarige man om het leven zijn gekomen. Een andere man wordt momenteel in het ziekenhuis behandeld en verkeert in levensgevaar.

De schietpartij vond rond 02.30 uur lokale tijd plaats. Wat de aanleiding was voor het geweld is onduidelijk, ook is niets bekend over de schutter of schutters. Vrijwilligers van de 'autonome regio', Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ) gedoopt, brachten de slachtoffers na de schietpartij naar het ziekenhuis, waar de 19-jarige man overleed.

Het moordonderzoek wordt bemoeilijkt door de aanwezige demonstranten, schrijft de politie. Zij zouden de autoriteiten toegang tot de zone beletten. Op haar website schrijft de politie dat de agenten die zaterdagnacht afkwamen op het bericht over de schietpartij, werden opgewacht door een „gewelddadige menigte”.

De demonstranten houden het gebied in de wijk Capitol Hill nu al bijna twee weken bezet. De politie had zich teruggetrokken na eerdere gewelddadige botsingen en is niet meer welkom. President Donald Trump riep de lokale autoriteiten vorige week op een einde te maken aan de bezetting. Trump zei toen zelf in te grijpen als de situatie niet opgelost wordt. Activisten in de zone hebben in overleg met het stadsbestuur van Seattle beloofd te proberen vrede in de zone te bewaren.

Een demonstrant in de Capitol Hill Autonomous Zone. Foto Goran Tomasevic/Reuters

Rustig verlopen antiracismedemonstraties in Den Haag en Heerlen, ook tegengeluiden

In Den Haag is zaterdag opnieuw gedemonstreerd tegen politiegeweld en racisme. Op de demonstratie kwamen enkele honderden demonstranten af, meldt persbureau ANP. Begin juni kwamen er nog ruim 1.500 betogers naar het Malieveld om zich uit te spreken voor de Black Lives Matter-beweging. De demonstratie is zaterdag rustig verlopen. De betogers hielden zich over het algemeen aan de anderhalvemeterafstandsregel en velen droegen mondkapjes, zo is op foto's te zien.

Elders in de hofstad hielden zo'n dertig demonstranten van de nationalistische actiegroep Voorpost een tegendemonstratie. Deze betogers willen volgens Omroep West een „krachtig tegengeluid” geven aan „idiote clubjes als Kick Out Zwarte Piet en Black Lives Matter”.

Twitter avatar voorpost Voorpost Trots op onze helden! Betogers tegen de gewelddadige en racistische Black Lives Matterbeweging verzamelen zich nabij het Malieveld in Den Haag.
#TrotsOpOnzeHelden https://t.co/EjaBeT3IpP

Ook in Heerlen is zaterdag geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Op de demonstratie bij het plaatselijke theater kwamen volgens ANP zo'n zestig mensen af. Net als in Den Haag verliep deze demonstratie zonder problemen. Vrijdagnacht was het onrustiger in de Limburgse stad. Toen hebben vermoedelijke tegenstanders van de antiracismebeweging een muurschildering met de tekst Black Lives Matter beklad met de woorden „All Lives Matter” en „Fuck Antifa”.

Demonstranten op het Malieveld in Den Haag. Foto Remko de Waal/EPA

'KOZP-voorman Afriyie en gezin bedreigd door Pegida'

Activist Jerry King Luther Afriyie, bekend als voorman van de actiegroep Kick-Out Zwarte Piet (KOZP), wordt naar eigen zeggen bedreigd. Op zijn Twitter-account heeft Afriyie een foto geplaatst van een brief waarin onder anderen staat dat Afriyie, zijn vrouw en zijn kind niet meer veilig zijn. De politie Amsterdam zegt op Twitter dat Afriyie aangifte heeft gedaan en dat zij „deze zaak zeer serieus neemt”.

Afriyie tijdens een demonstratie in Den Bosch vorige week. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Op Twitter schrijft Afriyie dat zijn gezin wordt bedreigd omdat hij samen met anderen tegen racisme strijdt. In de brief, die ondertekend is door een afdeling van Pegida, wordt Afriyie gewaarschuwd dat hij „overal bestreden gaat worden” rondom Sinterklaas. Ook wordt er gedreigd hem al voor die tijd „onverwacht te pakken”.

Het is niet de eerste keer dat Afriyie bedreigd wordt. In december vorig jaar vertelde hij op de radio dat hij Sinterklaasavond niet met zijn kinderen kon vieren vanwege de dreigementen aan zijn adres. Hij zei toen ook dat zijn kinderen bedreigd werden en dat hijzelf de trein niet meer nam. Afriyie noemde dat destijds „de price you pay als je vooruitgang wilt. Blijkbaar moet het zo.”

Twitter avatar TheRebelThePoet Jerry King Luther Afriyie We gaan de volgende fase in. Mijn gezin wordt bedreigd, omdat ik samen met anderen tegen racisme strijd. Er zijn gemeenten die pas over 10 jr zwarte piet-racisme willen gaan aanpakken. Dit betekent dat racisten tot 10 jr de kans krijgen om hun plan uit te voeren. Let it sink in! https://t.co/xCieBAhbie

Europees Parlement: stop met racistische tradities

Europese lidstaten moeten afstand nemen van „racistische tradities”. Die oproep doet het Europees Parlement in een vrijdag aangenomen resolutie, naar aanleiding van een debat over de dood van George Floyd door politiegeweld. Ook zegt de Europese instelling dat het gebruik van 'blackfacing', zoals Zwarte Piet, stereotypen in stand houdt en discriminatie kan verergeren.

Volgens de resolutie, die werd aangenomen met 493 stemmen voor, 104 stemmen tegen en 67 onthoudingen, moet elke vorm van white supremacy worden vermeden. Verder vindt het Europees parlement dat de inzet van de politie altijd „wetmatig, proportioneel, noodzakelijk en als een laatste redmiddel” gebruikt moet worden. Ook moet etnisch profileren worden voorkomen en diversiteit bij de politie aangemoedigd.

Het Europees Parlement benadrukt dat misbruik door de politie niet ongestraft mag blijven en dat burgers het recht hebben politiegeweld te filmen en dit als bewijsmateriaal te gebruiken. Verder vinden de Europese politici dat racistische en xenofobe uitlatingen niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Zwarte Piet in de Friese gemeente Grou. Foto Robin Utrecht/ANP

Burgemeester Hoorn: rellen zijn uitgelokt

De rellen vrijdagavond in Hoorn waren het werk van zo'n honderd jongeren die doelbewust naar de stad waren gekomen om te rellen. Dat heeft burgemeester Jan Nieuwenburg zaterdag gezegd in een verklaring. „Ronduit schandalig gedrag, dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.”

Nieuwenburg noemt de rellen tegenover de NOS geen reden om het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen weg te halen. „De demonstraties tonen aan waarom het juist goed is dat het er staat”, aldus de burgemeester. „Zo kunnen we de discussie voeren over goed en kwaad.” Volgens Nieuwenburg zijn er democratische middelen om het beeld weg te krijgen, zoals een raads- of burgerinitiatief. Hij wijst erop dat de gemeenteraad in 2011 heeft besloten om het standbeeld te laten staan. Het beeld van de voormalige generaal van de VOC is al jaren voorzien van een plakkaat waarop de historische context wordt weergeven, waarin over zowel Coens verdiensten als zijn gruweldaden wordt verteld.

In totaal waren vrijdag zo'n driehonderd mensen op de demonstratie tegen het beeld in Hoorn afgekomen. Aanvankelijk verliep het protest rustig, maar rond 20.30 uur trok een groep van zo'n honderd jongeren naar de binnenstad. Daar werd de confrontatie gezocht met de politie. De demonstranten gooiden stenen naar de politiepaarden en gooiden met terrasmeubilair. Burgemeester Nieuwenburg heeft toen de binnenstad laten ontruimen. In totaal werden twaalf arrestaties verricht. Acht van hen zitten volgens de politie nog steeds vast. Een politieagent en politiepaard werden geraakt door stenen en raakten licht gewond.

Twaalf aanhoudingen in Hoorn bij demonstratie tegen standbeeld J.P. Coen

In Hoorn zijn twaalf mensen aangehouden vanwege ongeregeldheden bij protesten tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Ze zitten vast voor opruiing en openlijke geweldpleging en verblijven op het politiebureau in de stad, meldt persbureau ANP.

De betogers moesten hun demonstratie buiten het centrum houden, maar het ging mis toen een deel van hen zich toch naar het centrum van Hoorn begaf. De ME omsingelde na de nodige confrontaties met demonstranten het beeld van J.P. Coen en de politie sommeerde iedereen het centrum te verlaten op basis van een noodverordening van de gemeente. Het plein waarop het beeld staat werd ontruimd.

Update 01.30 uur: Het aantal aanhoudingen is opgelopen van acht tot twaalf, dat is hierboven verwerkt.

De ME sluit het plein de Roode Steen bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen af. Foto Robin Utrecht/ANP

Politie grijpt in bij demonstratie tegen beeld Jan Pieterszoon Coen

Demonstranten die tegen het beeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn protesteerden zijn vrijdagavond in aanraking gekomen met de politie. Zo’n tien politiebusjes, politie te paard en de ME werden ingezet om de betogers op de demonstratieplek te houden. „Een groep demonstranten wilde naar de binnenstad trekken, maar dat kon niet”, zegt een woordvoerder van de politie. Bij schermutselingen zouden wat rake klappen zijn gevallen. Voorzover bekend werd niemand aangehouden.

Zo’n driehonderd mensen waren vrijdag afgekomen op een protest tegen het beeld van J.P. Coen op de Roode Steen, een plein in Hoorn. Protesteren bij het standbeeld in het oude deel van de binnenstad, waar veel cafés en terrassen omheen liggen, mocht niet van de gemeente vanwege corona.

De demonstranten mochten aan het begin van de demonstratie wel een kort statement geven bij het standbeeld. „Zo stellen wij hen in staat om hun standpunten op de gewenste plek uiten, zonder dat de openbare orde en veiligheid hierbij in het geding komt”, schreef burgemeester Jan Nieuwenburg (PvdA) deze week in een brief aan de gemeenteraad. De rest van het protest zou plaatsvinden buiten het stadscentrum op parkeerterreinen bij het treinstation van de stad, gemarkeerd met gele stippen zodat afstand bewaard kon worden. Daar waren uiteindelijk zo’n tweehonderd demonstranten. Op een tegenprotest – aangemeld onder naam Coen is oké – kwamen eerder op de dag zo’n zeventig man af.

Het beeld van Coen, al jaren voorzien van een plakkaat waarop de historische context wordt benadrukt, werd eerder al eens beklad. Ook voor de onthulling van het standbeeld in 1893, toen Coen gevierd werd als toonbeeld van de Nederlandse VOC-mentaliteit, klonk al kritiek op zijn wandaden op de Banda-eilanden in 1621, toen hij een strafexpeditie ondernam tegen de lokale bevolking waarbij duizenden het leven lieten.

Bij een demonstratie tegen een beeld van J.P. Coen moest de politie ingrijpen. Foto Olaf Kraak

Amerikaanse agent ontslagen voor doodschieten zwarte vrouw

Een Amerikaanse agent die twee maanden geleden in de staat Kentucky een zwarte vrouw doodschoot wordt ontslagen. Dat heeft de burgemeester van de stad Louisville vrijdag bekendgemaakt, melden Amerikaanse media. De betreffende politieman raakte Breonna Taylor, terwijl ze thuis was, acht keer. Haar dood werd de afgelopen weken vaak genoemd tijdens landelijke protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten.

De agent wilde op 13 maart met een zogeheten no-knock warrant het huis van Taylor (26) binnentreden voor een drugscontrole. De vriend van Taylor, die bij haar thuis was, belde 911 en zei dat hij vreesde dat de agent met twee collega's het huis binnen wilde stormen. Toen de vriend vervolgens het vuur opende en een van de agenten in zijn been raakte, loste de politieman „moedwillig en blindelings” tien schoten, concludeert het politiedepartement. Er zouden geen duidelijke aanwijzingen zijn dat de agent ook echt gevaar liep.

„Uw handelen shockeert het geweten”, stelt het politiedepartement in een brief aan de politieman. „Uw acties hebben uzelf en het departement in een kwaad daglicht gesteld.” De twee andere agenten die bij het incident aanwezig waren, zijn met verlof gestuurd maar worden vooralsnog niet ontslagen. Familieleden van Taylor zijn blij met het geplande ontslag van Hankinson. Zij zijn een rechtszaak begonnen en willen dat de agenten vervolgd worden voor doodslag.

De dood van Taylor, George Floyd en andere zwarte Amerikanen als gevolg van politiegeweld hebben de afgelopen weken geleid tot landelijke protesten.

Internationals Oranje boycotten Veronica Inside

De spelers van het Nederlands elftal boycotten het televisieprogramma Veronica Inside van Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. De Oranje-internationals laten zich voortaan niet meer interviewen door het programma. Dat hebben onder andere voetballers Virgil van Dijk en Merel van Dongen via sociale media bekendgemaakt. Zij noemen taalgebruik in het televisieprogramma „ver over de grens”.

De boycot volgt op opmerkingen van Johan Derksen bij Veronica Inside, die maandagavond de Black Lives Matter-protesten „alleen maar schreeuwende gekkies” noemde. Nadat Zwarte Piet in beeld verscheen vroeg de presentator zich af: „Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?”, verwijzend naar de rapper die Zwarte Piet uit Nederland wil verbannen.

Eerder vandaag werd al bekend dat festivalorganisator Mojo Concerts de samenwerking met Derksen voor het Holland International Blues Festival heroverweegt. Verschillende adverteerders lieten al weten geen reclametijd meer in te willen kopen tijdens het programma.

Farmagigant Johnson & Johnson stopt verkoop huidverlichters

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson stopt met de productie van huidbleekcrèmes. Dat heeft de farmagigant vrijdag bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. In het licht van de wereldwijde protesten tegen racisme, zijn deze crèmes die de huid witter moeten maken de afgelopen weken meermaals bekritiseerd omdat zij de boodschap zouden onderschrijven dat een lichte huidskleur beter is dan een donkere.

Uit „gesprekken” is volgens Johnson & Johnson gebleken dat sommige productnamen of de beloftes die op crèmes staan „wit representeren als beter dan uw eigen unieke huidskleur”. Dit was „nooit de bedoeling”, aldus de farmaceut, die de producten vooral in Azië en het Midden-Oosten verkoopt.

Vorig jaar is volgens marktonderzoeker Euromonitor International wereldwijd ongeveer 6.277 ton huidverlichter verkocht. Hieronder vallen ook producten die op de markt worden gebracht als anti-verouderingscrèmes, bedoeld om donkere vlekken of sproeten weg te werken.

Ook in Johannesburg, Zuid-Afrika maken mensen gebruik van de huidverlichter. Foto Gulshan Khan/AFP

Mojo Concerts in 'beraad' over organisatie festival met Johan Derksen

Festivalorganisator Mojo Concerts heroverweegt de betrokkenheid bij de organisatie van het Holland International Blues Festival, naar aanleiding van de uitspraken van bedenker Johan Derksen over racisme in Nederland. „We zijn ons aan het beraden over onze positie en we treden in overleg met de organisator van het festival”, aldus Mojo.

Derksen kreeg kritiek op uitspraken die hij maandagavond deed bij het televisieprogramma Veronica Inside. Hij noemde rapper Akwasi onder meer een „ontzettend vervelende raaskallende rapper”. Ook zag hij bij de Black Lives Matter-protesten op tv „alleen maar schreeuwende gekkies”. Toen tijdens het programma een Zwarte Piet in beeld kwam, zei Derksen: „Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?” Verschillende bedrijven, waaronder scheermesjesbedrijf Gillette en kiwiproducent Zespri, kondigden naar aanleiding van de uitspraken aan geen reclametijd rond Veronica Inside meer in te kopen.

Voor het Holland International Blues Festival doet Mojo de programmering en een deel van de productie. Aanvankelijk zou dit jaar de laatste editie van het festival in Grolloo plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis werd dit met een jaar verzet naar 10 tot en met 12 juni 2021. „Ook wij hebben kennis genomen van de uitspraken van Johan Derksen. Wij zijn tegen racisme en discriminatie. Dat waren we al, dat zijn we nu, en ook voor de toekomst accepteren we op geen enkele manier racisme en discriminatie”, aldus evenementenorganisator Mojo.

Twitter avatar mojoconcerts MOJO Ook wij hebben kennis genomen van de uitspraken van Johan Derksen. Voor de organisatie van Holland International Blues Festival doen wij de programmering en een deel van de productie. We zijn ons aan het beraden over onze positie en treden in overleg met de festivalorganisator. https://t.co/CLyVGBL50r

Amy Klobuchar trekt zich terug als mogelijke running mate Joe Biden

De Amerikaanse senator Amy Klobuchar is niet beschikbaar als ‘running-mate’ van Joe Biden. Klobuchar adviseert de Democratische presidentskandidaat om met een zwarte vrouw later dit jaar de verkiezingen in te gaan. Zij kwam tot haar besluit door de protesten van de laatste tijd in de Verenigde Staten naar aanleiding van de dood van George Floyd. „Ik geloof dat nu het moment is om een gekleurde vrouw die positie te geven”, zei Klobuchar in gesprek met de Amerikaanse tv-zender MSNBC. „Dat heb ik Joe Biden ook laten weten.”

Biden, die formeel nog in augustus op het partijcongres van de Democraten tot presidentskandidaat moet worden gekozen, heeft al aangegeven dat hij vrijwel zeker van plan is een vrouw als vicepresidentskandidaat te kiezen. In april ondertekenden meer dan tweehonderd zwarte vrouwelijke leiders en activisten een open brief aan Biden. Hierin riepen ze hem op een zwarte vrouw uit te kiezen, omdat “op de route naar het Witte Huis zwarte vrouwen de sleutel tot een Democratische overwinning in 2020” zouden zijn.

Klobuchar, die zich in maart terugtrok uit de Democratische voorverkiezingen, ging in het verleden als officier van justitie in de staat Minneapolis niet altijd over tot vervolging van agenten die ervan werden beschuldigd buitensporig geweld te gebruiken tegen zwarte verdachten. Floyd, een zwarte man, kwam op 25 mei in Minneapolis door politiegeweld om het leven.

Amy Klobuchar (achter het spreekgestoelte) en Joe Biden bij een campagnebijeenkomst in maart. Foto Richard W. Rodrigues/AP

San Francisco laat standbeeld Columbus verwijderen

Het stadsbestuur van San Francisco heeft een standbeeld van Christoffel Columbus laten verwijderen. Het beeld, dat meer dan tweeduizend kilo weegt, stond al meer dan zestig jaar in de stad. Volgens de kunstcommissie van de stad komt het beeld niet overeen met de waarden van San Francisco.

Volgens de San Francisco Chronicle gingen er op sociale media steeds mee oproepen rond om het beeld omver te gooien. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het beeld nu weggehaald. Het beeld van Columbus was in de afgelopen jaren al vaker het doelwit van vandalisme. Er zou in een jaar al meer dan 70.000 dollar zijn besteed aan het herstellen van het beeld.

Standbeelden van Columbus zijn de afgelopen dagen op meerdere plekken in de VS beklad of weggehaald. De ontdekkingsreiziger wordt in verband gebracht met slavernij en kolonisatie en moet volgens activisten niet vereerd worden. Een activist in San Francisco noemde de verwijdering van het beeld dan ook een verademing.

Twitter avatar FitzTheReporter Joe Fitzgerald Rodriguez BREAKING: Christopher Columbus statue at San Francisco's Coit Tower taken down early this morning. This is ahead of a planned protest that planned to throw it into the bay. https://t.co/Fr2xXBjeO1

Adverteerders trekken zich terug bij VI vanwege vermeend racisme Johan Derksen

Scheermesjesbedrijf Gillette en kiwimerk Zespri kopen geen reclametijd meer in rond het tv-programma Veronica Inside vanwege de ophef rond uitspraken van Johan Derksen en René van der Gijp. Gamma en SNS Bank geven aan met Veronica in gesprek te willen. Dat meldt persbureau ANP donderdag. De mannen van VI zeiden tijdens de uitzending een dag eerder zich niet voor te kunnen stellen dat het racismeprobleem in Nederland „zo erg is als ze zeggen”.

Ook wordt Derksen een racistische grap over rapper Akwasi verweten. Hij zei dat hij Akwasi „een ontzettende vervelende raaskallende rapper” vindt en dat hij bij de Black Lives Matter-protesten op tv „alleen maar schreeuwende gekkies” ziet. Een man die verkleed als Zwarte Piet naar een BLM-protest in Leeuwarden kwam, noemde hij „een held”. Volgens zei Derksen: „Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?”

Op sociale media ontstond veel woede over de opmerkingen van Derksen en Van der Gijp. Veronica heeft laten weten geen actie te ondernemen. Zespri zegt tegenover ANP de „verontwaardiging en woede” te begrijpen. „Wij distantiëren ons er nadrukkelijk van en willen niet meer adverteren rond dit programma. Deze uitspraken zijn verkeerd en in strijd met onze waarden.” Ook Gillette distantieert zich van de uitspraken.

Het is niet de eerste keer dat Johan Derksen en René van der Gijp racisme wordt verweten. Eerder noemde Derksen Sylvana Simons „een hysterisch juffrouwtje dat zo trots als een aapje door het land rent”. Twee jaar geleden kwam het programma ook al onder vuur, eerst vanwege homo-grappen en later vanwege transgendergrappen. Naar aanleiding van de Vlaamse journalist Bo Van Spilbeeck die naar buiten was gekomen als transgender, verscheen Van der Gijp met een pruik in het programma en stelde zich voor als Renate. Derksen zei transgenders „niet normaal” te vinden.

Inspectie Justitie onderzoekt politiehandelen bij demonstraties

De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft een onderzoek geopend naar de manier waarop de politie in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is omgegaan met de protesten tegen racisme. Bij dit onderzoek kijkt de inspectie wat de politie van tevoren wist over de demonstraties en wat de politie tijdens de demonstraties heeft gedaan of juist heeft nagelaten.

Tijdens de demonstratie op de Dam, waar duizenden mensen op af kwamen, heeft de politie gesteld dat het niet mogelijk was om anderhalve meter afstand te bewaren. Bij de demonstratie een paar dagen later in Rotterdam heeft de politie juist wel ingegrepen. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe de politie tot deze keuzes kwam en of dit volgende keer anders moet.

De Inspectie Justitie en Veiligheid wordt zelf momenteel onderzocht door een externe toezichthouder. Dit gebeurt naar aanleiding van berichtgeving over mogelijke beïnvloeding van inspectie-onderzoeken door ambtenaren van Justitie.

Jesse Jackson in brief aan Rutte: doe Zwarte Piet in de ban

De Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Jesse Jackson wil dat premier Mark Rutte Zwarte Piet in de ban doet. Dat schrijft de oud-leerling van Martin Luther King Jr. woensdag in een open brief aan de premier die is gepubliceerd op opiniewebsite De Kanttekening. „Zwarte Piet heeft een negatieve invloed op de onschuldige geest van kinderen,” staat in de brief.

Begin deze maand verklaarde Rutte in een Kamerdebat dat hij is teruggekomen op de gedachte dat „Zwarte Piet nou eenmaal zwart is.” Jackson schrijft dat hij door de Nederlandse activist Barryl Biekman op de hoogte werd gebracht van Ruttes veranderde standpunt over Zwarte Piet, maar dat dit nog niet genoeg is. „Ik vind het ongepast dat u desondanks zegt dat u Zwarte Piet niet als racistisch beschouwt.” De activist schrijft dat de premier zijn geweten moet raadplegen en wijst erop dat de wereld meekijkt.

Jackson stelt verder dat de traditie niet los gezien kan worden van de „houding van de Nederlands Hervormde Kerk ten aanzien van de apartheid in Zuid-Afrika”, noch van de „zeer kwetsende traditie van blackface in de Verenigde Staten”. Hij vindt dat Zwarte Piet niet als een gelijkwaardig persoon wordt beschouwd maar slechts als iemand om lol mee te hebben. „Het is een beledigend overblijfsel uit het koloniale verleden.”

De premier gaf in het debat aan „grote veranderingen te hebben doorgemaakt” door gesprekken te voeren met leden van minderheidsgroepen. Hij zei te verwachten dat er over een paar jaar bijna geen pieten meer zwart zullen zijn, maar dat dit niet door de overheid moet worden afgedwongen.

Standbeeld van imperialist Cecil Rhodes bij Oxford University gaat weg

Het standbeeld van kolonialist Cecil Rhodes bij de universiteit van Oxford zal worden weggehaald. Dat liet het Oriel College, waar Rhodes in de 19de eeuw studeerde en nu zijn beeld staat, woensdag weten. Het bestuur stelt een onafhankelijke commissie aan om zich te buigen over de kwestie.

De universiteit krijgt al jarenlang kritiek op het beeld van Rhodes. De stichter van Rhodesië, het huidige Zimbabwe, verdiende een groot deel van zijn fortuin met mijnen in Afrika. Ook voerde hij segregatiewetten in die ten grondslag lagen aan de apartheid in Zuid-Afrika. Black Lives Matter-demonstranten zien hem als symbool van Brits imperialisme en racisme.

Lees ook: ‘Dit is een overwinning voor ónze ideeën’, zegt de man die vijf jaar geleden het eerste beeld omduwde

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen dagen meerdere beelden van hun sokkel getrokken of beklad. Zo gooiden activisten al een beeld van de 17de eeuwse slavenhandelaar Edward Colston in de haven van Bristol. Ook bekladden antiracismedemonstranten een beeld van oud-premier Winston Churchill in Londen.

Het beeld van Rhodes op Oriel College, bij de Universiteit van Oxford. Foto Will Oliver/EPA

Trump pleit voor nieuwe kans NFL-speler Kaepernick

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Colin Kaepernick een nieuwe kans moet krijgen in de NFL, meldt CNN. De donkere quarterback zit sinds 2017 zonder club, omdat niemand hem meer wilde hebben omdat hij uit protest tegen politiegeweld knielde bij het Amerikaanse volkslied dat voor iedere wedstrijd wordt gespeeld. Dat gebaar werd door de NFL verboden, maar onlangs is dat verbod opgeheven.

Kaepernick

Colin Kaepernick (midden) met zijn beroemde knielgebaar tijdens een wedstrijd in 2016 van zijn toenmalige club San Francisco 49ers. Foto John G Mabanglo/EPA

Critici vonden dat Kaepernick door te weigeren te blijven staan het volkslied „onteerde” en Trump zei destijds dat de NFL hem moest schorsen en dat „iedere klootzak die knielt tijdens het volkslied van het veld gehaald moet worden.” En dit weekend liet Trump nog weten dat hij niet meer naar de Amerikaanse nationale voetbalteams en de NFL wil kijken, omdat knielen tijdens het volkslied niet meer verboden is. Maar woensdag zei de Amerikaanse president dat Kaepernick „als hij goed genoeg is” weer een kans verdient. „Hij begon goed, maar het eindigde niet zo goed voor hem als speler.”

Eerder deze week zei NFL-baas Roger Goodell al dat Kaepernick weer aan de bak zou moeten kunnen. „Als hij zijn carrière in de NFL wil hervatten, dan is er een team nodig om dat mogelijk te maken. Ik steun de club die dat doet, ik moedig ze ook aan”, zei Goodell tegen sportzender ESPN.

Bij de demonstraties van de afgelopen weken tegen racisme en geweld naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd gaan veel mensen net als Colin Kaepernick op een knie zitten. Ook de selectie van de Engelse voetbalclub Liverpool deed dat onlangs op de middencirkel tijdens een training op initiatief van de Nederlanders Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum.

Amerikaanse agent aangeklaagd voor moord op zwarte automobilist op parkeerplaats Atlanta

Een witte Amerikaanse politieagent is aangeklaagd voor de moord op de zwarte Amerikaan Rayshard Brooks. Hij werd vorige week doodgeschoten op de parkeerplaats van een fastfoodrestaurant in Atlanta. Dat meldt persbureau AFP woensdag.

De 27-jarige Brooks werd door de politieagenten gewekt omdat hij lag te slapen in zijn auto op de parkeerplaats. De agenten wilden hem vervolgens arresteren omdat hij met alcohol op achter het stuur zat. Bij de worsteling die daarop volgde pakte Brooks een van de tasers van de agenten af en rende hij weg. Daarna werd hij in zijn rug geschoten.

Uit de autopsie op zijn lichaam bleek dat Brooks is overleden door twee kogels in zijn rug. Volgens de aanklager was hij geen gevaar voor de agenten op het moment dat hij werd doodgeschoten. Een camera heeft het hele incident vastgelegd. Mocht de agent schuldig worden bevonden, dan kan hij een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf krijgen.

In de Verenigde Staten wordt al weken geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Aanleiding was de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bij een arrestatie om het leven kwam.

Openbaar aanklager Paul Howard tijdens een persconferentie over de schietpartij. Foto Byrnn Anderson/AP

Universiteit van Oxford gaat standbeeld kolonialist Cecil Rhodes verwijderen

De Universiteit van Oxford gaat het standbeeld van de negentiende-eeuwse imperialist Cecil Rhodes verwijderen. Dat schrijft de Daily Telegraph woensdag.

Een groep studenten zet zich onder de naam #RhodesMustFall al vijf jaar in voor het verwijderen van het standbeeld dat in de voorgevel van het gebouw van het Oriel College geplaatst is. Het Oxford-bestuur zou woensdag, „na een periode van debat en reflectie”, uiteindelijk hebben ingestemd met de verwijdering van het standbeeld. Volgens persbureau AP staat het besluit nog niet vast. Wereldwijd zijn op plekken standbeelden van voormalig imperialisten beklad of verwijderd.

Rhodes stichtte in de negentiende eeuw de kolonie Rhodesië, land dat nu toebehoort aan Zimbabwe en Zambia. Hij bouwde als diamantmagnaat een fortuin op in zuidelijk Afrika. In 1890 werd hij premier van de Britse Kaapkolonie.

Spelers en scheidsrechter maken kniebuiging bij hervatting Premier League

Bij de hervatting van de Engelse Premier League hebben de voetballers van Aston Villa en Sheffield United en de scheidsrechter woensdag voorafgaand aan de wedstrijd gezamenlijk een kniebuiging gemaakt. Ook waren de namen op de achterkant van de shirts vervangen door de tekst 'black lives matter'.

De actie in het stadion in Birmingham is een steunbetuiging aan de wereldwijde protesten tegen racisme. De kniebuiging werd gedaan is een verwijzing naar de zwarte American football-speler Colin Kaepernick, die in 2016 weigerde op te staan tijdens het volkslied uit protest tegen politiegeweld en racisme.

Na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bij een arrestatie om het leven kwam, is in veel landen gedemonstreerd tegen racisme. In de afgelopen week spraken meerdere bekende (Engelse) voetballers, waaronder Manchester City-speler Raheem Sterling zich uit over de kwestie. Ook in Duitsland, waar de competitie inmiddels weer een aantal weken is hervat, werd bij diverse wedstrijden vlak voor het duel stilgestaan bij racisme.

Spelers voorafgaand aan de wedstrijd woensdag. Foto Shaun Botterill/AP

Quaker Oats stopt met ontbijtmerk vanwege 'racistisch stereotype', ook Uncle Ben heroverwogen

De Amerikaanse voedselgigant Quaker Oats stopt met het merk van een dochterbedrijf omdat die een „racistisch stereotype” bevat. De 130 jaar oude ontbijtfabrikant Aunt Jemima heeft een zwarte vrouw op de verpakking staan met een racistische voorgeschiedenis.

De beeltenis van Aunt Jemima is gebaseerd op een liedje van een zogeheten minstrel show - een type vermaak uit de negentiende eeuw waarin witte mensen zichzelf zwart schminkten en de spot werd gedreven met zwarte mensen.

Al langer werd Quaker Oats beschimpt vanwege de achtergrond van Aunt Jemima. Deze kritiek is opnieuw onder de aandacht gebracht door de Amerikaanse zangeres Kirby. Haar TikTok-video genaamd 'how to make a non-racist breakfast' over het merk ging viral (meer dan 3 miljoen downloads). In de video kaart de artiest onder meer aan waar de naam oorspronkelijk vandaan komt. „Black lives matter, mensen. Zelfs tijdens ontbijt.”

„We moeten kritisch kijken naar ons aanbod van merken en zeker weten dat ze onze waarden vertegenwoordigen, evenals de verwachtingen van onze klanten”, zegt een vertegenwoordiger van Quaker Oats nu. Het is de bedoeling dat de producten van Aunt Jemima in het najaar een andere naam en logo krijgen.

Quaker Oats is niet het enige bedrijf dat zijn producten heroverweegt vanwege verwijten van racisme. Ook rijstmerk Uncle Ben is onderwerp van kritiek, omdat op de verpakkingen een zwarte man te zien is die volgens sommigen is afgebeeld als bediende. Ook het woord 'uncle' zou hiernaar verwijzen - in het zuiden van de Verenigde Staten werden oudere zwarte mensen vroeger 'oom en tante' genoemd in plaats van 'meneer en mevrouw'. Moederbedrijf Mars heeft woensdag bekendgemaakt het merk en de beeltenis te heroverwegen.

De TikTok-video van Kirby.

Broer Floyd roept Mensenrechtenraad op tot onderzoek naar racisme VS

De broer van George Floyd heeft woensdag de VN-Mensenrechtenraad opgeroepen tot onderzoek naar systemisch racisme en politiegeweld tegen zwarte mensen in de Verenigde Staten. Ook wil Philonise Floyd dat de internationale gemeenschap aandacht besteed aan het geweld dat politieagenten de afgelopen weken hebben ingezet tegen demonstranten.

„Ik ben mijn broeders hoeder”, zei Floyd tijdens een video-boodschap woensdag volgens persbureau AP. „Jullie van de VN zijn de hoeders van jullie broeders en zusters in Amerika - jullie hebben de kracht om ons te helpen zodat het recht zal zegeveren voor mijn broer George Floyd.”

George Floyd kwam vorige maand om het leven door politiegeweld. Zijn overlijden was aanleiding voor wereldwijde protesten tegen racisme. „Ik vraag jullie om hem te helpen. Ik vraag jullie om mij te helpen”, zei zijn broer tegen de internationale vertegenwoordigers. „Ik vraag jullie om ons te helpen - de zwarte mensen van Amerika.”

Floyd was uitgenodigd voor een zitting over racisme, waar ook de baas van de Mensenrechtenraad Michele Bachellet en diplomaten aanwezig waren. Tijdens de bijeenkomst stelden tientallen Afrikaanse landen dat er een onderzoekscommissie moet komen die moet gaan kijken naar racisme en politiegeweld tegen demonstranten in de VS. De regering van president Donald Trump besloot zelf om twee jaar geleden uit de organisatie met 47 lidstaten te stappen.

Philonise Floyd sprak vorige week in het Huis van Afgevaardigden over politiegeweld en het overlijden van zijn broer. Foto Mandel Ngan/AFP

Nekklem deels in de ban in de VS

Amerikaanse politieagenten mogen alleen nog een nekklem toepassen wanneer een agent in levensgevaar is. Dat staat in een presidentieel decreet dat de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag heeft ondertekend. Het geweldsmiddel stond in de Verenigde Staten al langer ter discussie, die alleen maar heviger werd na de fatale arrestatie van George Floyd in Minneapolis.

Trump gaf tijdens een toespraak in het Witte Huis te kennen dat hij samen met verschillende overheidsdepartementen geluisterd heeft naar die kritiek. „Iedereen zei dat het tijd is, we moeten het doen", aldus de president, die daarnaast met zijn regering op zoek is naar „minder dodelijk wapens om dodelijke interactie te voorkomen”. De kosten ervan zouden geen bezwaar vormen, voegde hij hieraan toe.

Eerder op dinsdag was al bekend dat Trump een decreet zou tekenen over de hervorming van de politie in de VS. Zo moet er onder meer een database komen waarin gevallen van politiegeweld worden geregistreerd. Ook wordt de inzet van maatschappelijk werkers aangemoedigd om geweldloze zaken van drugsverslaving en dakloosheid op te lossen. Verder wil de regering politieafdelingen die goed presteren bij de-escalatietraining en het gebruik van geweld belonen met extra subsidie.

Roep om grote hervormingen

Volgens critici gaat het decreet niet ver genoeg. Bij de grootschalige antiracismedemonstraties die uitbraken na de dood van Floyd is opnieuw gepleit voor grootschalige hervorming van de politie. Daarbij groeide de slogan ‘Defund the Police’ uit tot een breed gehoorde politieke eis, met als doel om zo geld vrij te maken voor onder meer investeringen in onderwijs, jeugdwerk en verslavingshulp.

Zo ver wil Trump echter niet gaan. „We moeten een gemeenschappelijke basis vinden. Maar ik ben sterk tegen de radicale en gevaarlijke pogingen om op onze politie te bezuinigen, hen te ontmantelen en te ontbinden, vooral nu we de laagste geregistreerde misdaadcijfers in de recente geschiedenis hebben bereikt”, zei hij dinsdag.

Lees ook: Geen cent voor de politie, als ze niet verandert

Trump tekent op dinsdag decreet over hervorming politie

De Amerikaanse president Donald Trump zal op dinsdag een decreet tekenen over de hervorming van de politie in de Verenigde Staten. Volgens Amerikaanse media zal het niet gaan om verregaande maatregelen. De politie in de VS staat onder zware druk vanwege de protesten tegen politiegeweld en racisme.

Een van de maatregelen die Trump gaat aankondigen zou de creatie van een database zijn waarin politiegeweld wordt geregistreerd, zodat de “rotte appels”, zoals Trump ze zelf noemde, makkelijker opgespoord kunnen worden. Met die database kunnen politiekorpsen in de VS ook federale subsidies krijgen als ze zich goed gedragen.

Verder zouden nieuw aangenomen agenten beter gecheckt moeten worden op hun achtergrond en zouden agenten aangemoedigd worden om de hulp van professionals uit de geestelijke gezondheidszorg in te schakelen bij kwesties met daklozen, verslaafden en geestelijk gestoorde mensen. Diepere hervormingen, bijvoorbeeld van het door demonstranten aangekaarte institutionele racisme bij de politie, zouden geen onderdeel uitmaken van de hervorming.

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis benadrukte Trump diverse malen dat het hem gaat om „recht en orde”, of law and order zoals hij de afgelopen dagen op zijn Twitteraccount schreef. „Het gaat om recht en orde. Maar het gaat ook om rechtvaardigheid en het gaat om veiligheid”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump LAW & ORDER!

'Amerikaanse ambassade Seoul verwijdert antiracismespandoek na kritiek Trump'

De Amerikaanse ambassade in Zuid-Korea heeft maandag een antiracismespandoek verwijderd omdat president Donald Trump en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo daarover kritiek hadden geuit. Dat meldt Bloomberg op basis van ingewijden.

Aan het gebouw in hoofdstad Seoul hing sinds zaterdag een groot doek met daarop de tekst 'Black Lives Matter'. Daarmee werd solidariteit getoond met „het Amerikaanse volk en de vreedzame protesten voor positieve verandering”, lichtte de ambassade toe in een tweet. „De vlag staat symbool voor het protest tegen racisme en politiegeweld”, schrijft de ambassade.

Ook ambassadeur Harry Harris deelde de foto van de vlag. Trump en Pompeo waren volgens Bloomberg niet te spreken over de actie. Ook werd maandag ook een regenboogvlag uit solidariteit met de lbhti-gemeenschap verwijderd. In plaats van de twee doeken hangt er nu een banner die verwijst naar de Koreaanse Oorlog, zeventig jaar geleden.

„Het was niet de bedoeling om specifieke organisaties te steunen”, lichtte een woordvoerder van de ambassade toe tegenover Washington Post. „Om de misvatting te voorkomen dat Amerikaans belastinggeld aan dergelijke organisaties wordt besteed, heeft de ambassadeur de vlaggen laten verwijderen.”

The U.S. Embassy stands in solidarity with fellow Americans grieving and peacefully protesting to demand positive change. Our #BlackLivesMatter banner shows our support for the fight against racial injustice and police brutality as we strive to be a more inclusive & just society. pic.twitter.com/Y4Thr2MRdw

— U.S. Embassy Seoul (@USEmbassySeoul) June 13, 2020

VN-Mensenrechtenraad gaat in debat over racisme en politiegeweld

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft een spoeddebat aangekondigd over institutioneel racisme, politiegeweld en geweld gericht tegen demonstranten. Dat heeft de VN maandag bekendgemaakt naar aanleiding van de wereldwijde protesten. Het debat is tot stand gekomen op verzoek van Afrikaanse leiders en zal woensdag plaatsvinden.

Een Black Lives Matter-demonstratie in Bern. Foto Peter Klaunzer/EPA

Naar aanleiding van de dood van George Floyd riepen verschillende VN-leiders van Afrikaanse komaf de VN op om stappen te ondernemen om „een einde te maken aan racisme”. Er zou volgens de Afrikaanse leiders meer gedaan moeten worden dan „alleen maar racisme veroordelen”. De trans-Atlantische slavenhandel heeft volgens hen een „diep trauma” achtergelaten, dat niet zomaar verdwenen is.

De Mensenrechtenraad van de VN is een orgaan waarbij 47 landen zijn aangesloten, waaronder Nederland. De raad is omstreden omdat er een aantal landen aan deelnemen die de mensenrechten niet hoog in het vaandel hebben, zoals Venezuela en Saoedi-Arabië. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) noemde de uitspraken van de raad bovendien „vaak niet gebalanceerd”. De Verenigde Staten hebben zich in 2018 uit de Mensenrechtenraad teruggetrokken.

Twitter avatar UN_HRC HRC SECRETARIAT #HRC43 has opened & starts w/ GD on item 5. It was decided that an urgent debate on the current racially inspired #HumanRights violations, systematic #racism, #PoliceBrutality & violence against peaceful protests to take place Wednesday, 17 June at 3 p.m. https://t.co/wUEEG9n2Bg https://t.co/8SYNTgRThD

Boris Johnson bekritiseert beeldenstorm en noemt Churchill een held

De Britse premier Boris Johnson zou het verwijderen van beelden een leugenachtige vervorming van de geschiedenis vinden. In een opiniestuk in The Telegraph stelt Johnson dat Groot-Brittannië zijn culturele landschap en complexe geschiedenis niet kan „fotoshoppen”.

Bij antiracismedemonstraties is in Bristol een beeld van slavenhandelaar Edward Colston neergehaald en in een rivier gegooid. In Londen is een beeld van de door Johnson bewonderde oud-premier Winston Churchill beklad: „Hij was een held. En ik verwacht dat ik niet de enige ben die zegt dat ik elke poging om dat beeld op Parliament Square te verwijderen met elke ademhaling in mijn lichaam zal weerstaan.”

Black Live Matters-betogers hebben op het standbeeld van Churchill „was a racist” geschreven onder zijn naam, vanwege zijn opvattingen over blanke superioriteit.

Churchill

Het standbeeld van oud-premier Winston Churchill op het Parliament Square in Londen. Foto Andy Rain/EPA

Johnson erkent dat Churchill soms uitspraken deed die vandaag onaanvaardbaar zouden zijn, maar vindt niet dat hij en andere historische figuren moeten worden beoordeeld naar de huidige maatstaven: „Als we beginnen met het opschonen van de verslaglegging en het verwijderen van de beelden van iedereen behalve degenen wier houding overeenkomt met de onze, zijn we verwikkeld in een grote leugen, een vervorming van onze geschiedenis”.

9 kilometer lang 'lint van solidariteit' in Berlijn

In Berlijn hebben demonstranten zondag een 9 kilometer lange mensenketting gevormd in solidariteit met de antiracismebetogingen in de VS en elders in de wereld. De demonstranten hielden gekleurde linten vast om zo voldoende afstand te kunnen houden. Dat melden internationale persbureaus.

Het lint liep vanaf de Brandenburger Tor tot de stadsbuurt Neukölln. De organisatoren van de „onscheidbare” demonstratie had deelnemers gevraagd een gezichtsmasker te dragen en niet dicht bij elkaar in de buurt te komen.

De organisatie zegt tegen persbureau AFP dat zo'n 20.000 mensen meededen aan de actie. Volgens de politie ligt de opkomst lager enwaren er zo'n 8.000 demonstraten.

Berlijn heeft sinds kort geen maximum aantal mensen meer dat in een demonstratie bijeen mag komen, wel moet in het openbaar anderhalve meter afstand gehouden worden. De politie liet weten dat er zondag geen overtredingen van de coronamaatregelen lijken te zijn geweest.

Actievoerders zondag in Berlijn. Foto John MacDougall/AFP

Antiracismebetogingen in Wageningen, Alkmaar en Leiden

Antiracismedemonstraties in meerdere Nederlandse steden hadden zondag een grotere opkomst dan verwacht. In Leiden verzamelden zich volgens persbureau ANP tweeduizend mensen en moest de organisatie een oproep doen om niet meer te komen.

Ook in de stad Wageningen werd een Black Lives Matter-protest georganiseerd, daar kwamen meer dan duizend mensen op af, schrijft de lokale krant De Gelderlander. In Alkmaar hebben zondagmiddag ook ongeveer duizend mensen gedemonstreerd tegen racisme.

Zowel in Alkmaar als Wageningen waren sprekers en werden leuzen gescandeerd. Beide manifestaties zijn rustig verlopen. Voor zover bekend hebben de demonstranten voldoende afstand gehouden van elkaar.

In Wageningen waren stippen op het gras getekend waar mensen konden gaan staan. Het terrein werd uiteindelijk afgesloten voor nieuwe bezoekers. Ook in Alkmaar was voldoende ruimte om afstand te houden en er werden mondkapjes uitgedeeld.

Twitter avatar WinkelWag Arnold Winkel De rode stippen zijn voor een groot deel bezet.... Dat betekent zo'n duizend bezoekers... https://t.co/P1Lino5tuU

Agent ontslagen die zwarte man doodschoot in Atlanta

De politieagent die vrijdagavond een zwarte man doodschoot in Atlanta, is ontslagen. Een andere agent mag voortaan alleen maar kantoorwerk doen. Dat meldden internationale persbureaus. Zaterdag diende het hoofd van de politie van Atlanta al haar ontslag in.

Het schietincident leidde zaterdag opnieuw tot grote antiracismebetogingen in de Amerikaanse stad, waarbij het fastfoodrestaurant waar het voorval plaatsvond in brand werd gestoken. Het slachtoffer, de 27-jarige Rayshard Brooks, was in slaap gevallen achter het stuur bij een drive-through. Brooks zakte voor een blaastest en verzette zich vervolgens tegen zijn arrestatie. Hij pakte een taser af van de agenten en rende ermee weg. Bij de achtervolging richtte hij het wapen op de agenten. Een van hen schoot hem toen neer.

De burgemeester van Atlanta, Keisha Lance Bottoms, riep zaterdag al op tot het ontslag van de schietende politieagent. „Ik geloof niet dat dit een gerechtvaardigd gebruik van dodelijk geweld was”, zei ze.

Meer dan honderd arrestaties in Londen na uit de hand gelopen demonstraties

In Londen zijn tot zaterdagavond meer dan honderd mensen gearresteerd als gevolg van uit de hand gelopen demonstraties. Dat heeft de Londense politie bekendgemaakt. Demonstranten werden onder meer opgepakt voor „schending van vrede, gewelddadige wanorde, aanvallen op politie, bezit van illegale wapens, drugsbezit en openbare dronkenschap en wanorde”, schrijft de politie in een verklaring.

Zaterdag trokken zowel aanhangers van de Black Lives Matter-beweging en activisten van extreemrechtse partijen naar de hoofdstad om te demonstreren. De situatie liep uit de hand toen extreemrechtse activisten racistische leuzen begonnen te scanderen en poogden door politiekordons heen te breken, die beide groepen gescheiden moesten houden. „Op sommige plaatsen is geweld tegen onze agenten geweest. Dit is volstrekt onaanvaardbaar”, aldus de politie. De politie heeft niet bekendgemaakt uit welk kamp de gearresteerde demonstranten kwamen.

Premier Boris Johnson liet zaterdagavond weten het geweld van extreemrechtse demonstranten te veroordelen. „Er is geen plaats voor racistisch geweld in onze straten. Racisme heeft geen plek in het Verenigd Koninkrijk en we moeten samenwerken om dat te bewerkstelligen.”

Een Black Lives Matter-demonstrant brengt een gewonde tegendemonstrant in veiligheid. Foto Dylan Martinez/Reuters

Hevige protesten in Atlanta na dodelijke arrestatie, korpschef stapt op

Demonstranten hebben zaterdagavond een snelweg in de Amerikaanse stad Atlanta geblokkeerd en brand gesticht bij een fastfoodrestaurant waar een zwarte man vrijdagavond is doodgeschoten door de politie toen hij wilde ontsnappen aan arrestatie - een incident dat spanningen over racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten verder op scherp dreigt te zetten.

Het hoofd van de politie van Atlanta heeft haar ontslag ingediend naar aanleiding van het dodelijke geweld, heeft burgemeester Keisha Lance Bottoms van de stad verklaard.

De 27-jarige man, Rayshard Brooks, werd doodgeschoten bij een confrontatie met twee agenten na een alcoholtest. Hij was in zijn auto in slaap gevallen in de rij voor de drive-thru van fastfoodrestaurant Wendy's. Volgens de autoriteiten had hij een stroomstootwapen van een van de agenten afgepakt, maar rende hij weg toen hij werd beschoten.

„Ik geloof niet dat dit een gerechtvaardigd gebruik was van dodelijk geweld", zei Bottoms, die heeft opgeroepen tot het onmiddellijke ontslag van de agent die het vuur opende. Korpschef Erika Shields diende volgens de burgemeester zelf haar ontslag in. Demonstranten verzamelden zich zaterdag bij de vestiging van de hamburgerketen waar Brooks omkwam.

Een betoger kijkt zaterdag toe terwijl een fastfoodrestaurant in Atlanta in brand staat waar een 27-jarige zwarte man vrijdag is doodgeschoten door de politie. Foto Elijah Nouvelage / Reuters

Volgens het Georgia Bureau of Investigation, de recherche van de staat Georgia die het incident onderzoekt, begon de confrontatie toen de agenten reageerden op een klacht over een slapende automobilist die de rij van de drive-thru van het restaurant blokkeerde. Brooks zakte voor een alcoholtest maar verzette zich vervolgens tegen arrestatie.

De GBI heeft beelden van het incident vrijgegeven, afkomstig van een beveiligingscamera. Daarop is te zien dat een man wegrent van twee agenten met een hand omhoog, waarin hij een object vasthoudt. De agent trekt zijn wapen en schiet terwijl de man rent en dan neervalt op de parkeerplaats van het restaurant.

Volgens Vic Reynolds, hoofd van de GBI, had Brooks een stroomstootwapen van een van de agenten afgepakt en leek hij dat op de politieman te richten toen hij wegrende. Daarop greep de agent naar zijn vuurwapen. De aanvankelijke confrontatie tussen Brooks en de politie is niet op de beelden te zien. De namen van de betrokken agenten zijn nog niet vrijgegeven. Wel is bekend dat beiden wit zijn.

Het dodelijke incident zet spanningen over politiegeweld in de Verenigde Staten verder op scherp, na bijna drie weken van protesten sinds de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man, bij een gewelddadige arrestatie in Minneapolis op 25 mei. Ook Atlanta was het toneel van grootschalige protesten naar aanleiding van zijn dood.

Demonstranten betogen zaterdag in Atlanta tegen racisme en de dood door politiegeweld van Rayshard Brooks, een 27-jarige zwarte man, bij zijn arrestatie op vrijdagavond. Foto Elijah Nouvelage / Reuters

Gewelddadige arrestatie van inheemse leider schokt Canada

De Canadese politie ligt onder vuur wegens een gewelddadige arrestatie van een inheemse leider, die de aandacht heeft gevestigd op racisme en politiegeweld in Canada. Beelden van de confrontatie, die plaatsvond op 10 maart, hebben geleid tot schok onder Canadezen, die evenals Amerikanen hebben geprotesteerd tegen politiegeweld na de dood van George Floyd in Minneapolis op 25 mei.

Op de beelden, die donderdag openbaar zijn gemaakt, is te zien dat Allan Adam, hoofd van de Athabasca Chipewyan First Nation, door een agent op de grond wordt geduwd en wordt gestompt, bij een confrontatie naar aanleiding van een verlopen nummerplaat. Het incident vond plaats voor de deur van een casino in Fort McMurray, in de provincie Alberta. De videobeelden zijn afkomstig van een dashboardcamera van de Canadese politie, de Royal Canadian Mounted Police (RCMP).

De Canadese premier Justin Trudeau heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de arrestatie. „Ik heb grote vragen over wat er is gebeurd”, zei hij vrijdag. „Tegelijkertijd weten we dat dit incident niet op zichzelf staat. Veel te veel zwarte Canadezen en inheemse mensen voelen zich niet veilig bij de politie. Dat is onaanvaardbaar.”

Chief Allan Adam van de Chipewyan First Nation wordt in maart hardhandig aangepakt door de Canadese politie in Fort McMurray, Alberta, blijkt uit beelden van een dashboardcamera. Foto Reuters

Op foto's is te zien dat Allan een gezwollen en bebloed gezicht overhield aan de confrontatie. De politie heeft hem aangeklaagd wegens verzet tegen arrestatie en mishandeling van een agent. De toezichthouder van de politie in Alberta onderzoekt het incident. Eerder oordeelde het plaatselijke korps dat de agent „redelijk” had gehandeld.

De hoofdcommissaris van de Canadese politie, Brenda Lucki, zei aanvankelijk in reactie op de confrontatie dat „niet met zekerheid te zeggen is” of er sprake is van racisme bij de politie. Vrijdag is ze daarop teruggekomen. „In onze hele geschiedenis tot aan vandaag hebben we minderheden en inheemse mensen niet altijd eerlijk behandeld”, erkende ze in een verklaring.

Adam heeft felle kritiek geuit op racisme en gebruik van geweld door de Canadese politie ten aanzien van de inheemse bevolking. Hij wees erop dat hoewel leden van inheemse groepen vijf procent vormen van de Canadese bevolking, ze 30 procent uitmaken van gevangenen in Canada. „Ik ben het zat om te worden lastiggevallen door de RCMP”, zei hij.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog brengt NRC het belangrijkste nieuws over de antiracismeprotesten die wereldwijd zijn ontstaan naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

Lees hier het vorige blog terug: Klaver tegen Rutte: maak excuses voor slavernijverleden
[/up]