Betoging

Rechter geeft Aboutaleb gelijk bij verbod Sinterklaasbetoging

Burgemeester Aboutaleb heeft de demonstraties rond de sinterklaasintocht van 2016 terecht verboden. Dat oordeelde de Raad van State woensdag in een zaak die Jerry Afriyie, actievoerder van Kick Out Zwarte Piet, had aangespannen. Op grond van een noodverordening verbood Aboutaleb op 12 november 2016 demonstraties voor en tegen Zwarte Piet tijdens de sinterklaasintocht in Rotterdam. Hij wilde confrontaties bij kinderen voorkomen. Volgens de burgemeester was er op dat moment te weinig politie in Rotterdam paraat vanwege de gelijktijdige landelijke intocht in Maassluis. Betogers van Kick Out Zwarte Piet werden na een volgens hen spontaan ontstane betoging in Rotterdam opgepakt. Afriyie vond het verbod een inbreuk op het demonstratierecht. (ANP)