‘Alcholvrije wijn: dat doen we maar niet’

In het mandje

De gepensioneerde Joukje (66) haalt eten voor de hele week, omdat ze sinds de corona-uitbraak het liefst niet vaker dan twee keer per week in de supermarkt komt. „Vroeger deed ik ook nog inkopen bij de Lidl hiertegenover, maar ik beperk me nu tot één winkel.”

Wat eet u vanavond?

„Dat weet ik nog niet, maar ik koop genoeg voor de week. Ik heb kip, rund, zalmfilet en groenten. Het is nu wat veel, omdat ik woensdag bij mijn zoon op de kleinkinderen pas en vrijdag bij mijn dochter. Dan kook ik daar.”

Naast avondeten heeft u ook wat snacks.

„Zaterdag krijgen we visite, dus daarvoor zijn de wijn en toastjes met kaas. Ik heb ook alcoholvrij bier voor het geval iemand nog iets extra wil drinken, maar wel veilig naar huis moet kunnen rijden. Geen alcoholvrije wijn: daar las ik laatst een recensie van en dacht toen: dat doen we maar niet.”

De eierkoeken zijn ook voor de visite?

„In de holle kant van de koek kan ik deze aardbeitjes kwijt. Dat is echt een leuke traktatie én bevat weinig calorieën. De koeken zijn maar 82 cent en aardbeien bevatten vitamine C, dat hebben we in deze tijd nodig om ons te wapenen tegen corona.”

Gezond eten is dus belangrijk voor u?

„Zeker, zonder het te overdrijven. Ik heb altijd veel groente en fruit. En ik eet dit rundvlees, omdat het magerder is dan bijvoorbeeld varken. Ik wil gezond eten, maar besef dat ik soms inconsequent ben.”