Studie naar oorlogsmisdaden

VS willen medewerkers Strafhof sancties opleggen om Afghanistan

rechtspraak

President Trump geeft toestemming voor sancties tegen de medewerkers van het Internationaal Strafhof die betrokken zijn bij een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Afghanistan. Dit maakte minister van Buitenlandse Zaken Pompeo donderdag bekend. Tegen hen kunnen economische sancties en reisrestricties worden uitgevaardigd. Pompeo: „We kunnen niet toekijken terwijl onze mensen worden bedreigd door een pseudo-rechtbank.” Een woordvoerder van het Witte Huis lichtte toe dat Washington gelooft dat er corruptie is binnen het Strafhof en dat de integriteit hierdoor niet is gewaarborgd. EU-buitenlandchef Borrell noemde het besluit „een serieus zorgelijke kwestie” en benadrukte dat de EU achter het Strafhof staat. (NRC)