VN eisen onderzoek naar massagraven in Libië

Libië Troepen van de door de VN erkende regering in Tripoli zouden de massagraven hebben ontdekt in een stad die werd heroverd op krijgsheer Khalifa Haftar.
Een regeringssoldaat wijst naar een massagraf in de buurt van Tarhuna. In totaal zouden er acht massagraven zijn ontdekt.
Een regeringssoldaat wijst naar een massagraf in de buurt van Tarhuna. In totaal zouden er acht massagraven zijn ontdekt. Foto AFP / Mahmud Turkia

Regeringstroepen hebben op een uur rijden van de Libische hoofdstad Tripoli massagraven ontdekt. De meeste massagraven zouden rondom de stad Tarhuna liggen, die vorige week werd heroverd op krijgsheer Khalifa Haftar. De Verenigde Naties hebben hun afschuw uitgesproken en een onafhankelijk onderzoek geëist.

In een verklaring schrijft de VN-missie in Libië dat ze met „afschuw kennis hebben genomen van de berichten over de ontdekking van zeker acht massagraven in de afgelopen dagen”. De regering in Tripoli, die door de VN erkend wordt, zegt een commissie te hebben gevormd om nader onderzoek te doen.

Twitter avatar UNSMILibya UNSMIL 1/3 UNSMIL notes with horror reports on the discovery of at least eight mass graves in past days, the majority of them in Tarhuna. International law requires that the authorities conduct prompt, effective & transparent investigations into all alleged cases of unlawful deaths. https://t.co/cQY7dTNhzI

Libië verkeert in een staat van burgeroorlog sinds dictator Moammar Gaddafi in 2011 ten val werd gebracht. Het land heeft nu twee regeringen, die in Tripoli en de regering in het oosten, die wordt gesteund door generaal Haftar.

Tarhuna werd door Haftar gebruikt als basis van waaruit hij zijn offensief op Tripoli lanceerde. Veertien maanden lang werd er om die stad gevochten. Toen Turkije zijn steun aan het regeringsleger de afgelopen maanden opschroefde, leden de troepen van Haftar zware verliezen en werd hij gedwongen zich terug te trekken.

Honderden lichamen

Volgens Al Jazeera liggen er honderden lichamen in de massagraven. De meeste doden zouden gevangengenomen regeringssoldaten zijn. De VN-missie in Libië had in maart al berichten binnengekregen over verdwijningen van en moorden op familieleden in Tarhuna door troepen van Haftar.

Afgelopen zaterdag riep de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi de strijdende partijen op om de onderhandelingen over vrede, die waren gestrand in januari, te hervatten. Haftars bondgenoten, waaronder Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten, hebben zich achter die oproep geschaard. Turkije, dat de regering in Tripoli steunt, wil dat de NAVO die gesprekken leidt.