Verenigd Koninkrijk: definitief geen verlenging van overgangsfase Brexit

Europese Unie De regering-Johnson maakt geen gebruik van de mogelijkheid om langer te onderhandelen over de toekomstige relatie met Brussel. „Voor uitstel is het nu te laat.”
Boris Johnson ontving Europese Commissie-president Ursula von der Leyen begin januari op Downing Street 10.
Boris Johnson ontving Europese Commissie-president Ursula von der Leyen begin januari op Downing Street 10. Foto Henry Nicholls/Reuters

Het Verenigd Koninkrijk gaat de overgangsfase van de Brexit definitief niet verlengen. Dat heeft de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove vrijdagmiddag via Twitter laten weten. Daarvoor is het inmiddels te laat, vindt Gove. „Op 1 januari 2021 nemen we de controle over en krijgen we onze politieke en economische onafhankelijkheid weer terug.”

Voorlopig geen licht aan einde Brexit-tunnel: Niemand verwacht voor het najaar veel beweging.

De Brexit voltrok zich op 31 januari van dit jaar. Het Verenigd Koninkrijk en Brussel onderhandelen nog altijd over een aantal zaken, zoals de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en regels voor visserij. Voor die gesprekken was tot en met het einde van dit jaar uitgetrokken. Eventueel kon die periode nog met twee jaar worden verlengd, maar daar ziet Londen definitief vanaf. Dat betekent dat de EU-regels nog tot en met het einde van dit kalenderjaar van kracht zijn in het Verenigd Koninkrijk. Overigens heeft Johnson altijd aangestuurd op het niet verlengen van de transitiefase.

Vooruitgang op inhoud

Michel Barnier, die namens de Europese Unie de onderhandelingen leidt, schrijft vrijdagmiddag op Twitter dat hij het besluit van Londen ter kennisgeving aanneemt. „We moeten nu zoveel mogelijk voortgang boeken op inhoud. Om de onderhandelingen elke mogelijke op slagen kans te geven, hebben we afgesproken het aantal gesprekken de komende maanden op te voeren.” Maandag bespreekt de Britse premier Boris Johnson met een topzware Europese delegatie, bestaande uit commissiepresident Ursula von der Leyen en de voorzitters van de Europese Raad en het parlement, hoe het nu verder moet.

Eerder op vrijdag riepen de premiers van Schotland en Wales Johnson juist nog op om verlenging aan te vragen. Vasthouden aan de deadline van nieuwjaarsdag is, in verband met het coronavirus, volgens hen „buitengewoon roekeloos”.