Uber ontslaat 200 werknemers in Amsterdam

Taxi-app Uber zag zijn inkomsten scherp dalen door de coronacrisis. Op het internationale hoofdkantoor in Amsterdam verdwijnen nu 200 van de 1.500 banen.

Uber maakte eerder al bekend een kwart van de werknemers te moeten ontslaan.
Uber maakte eerder al bekend een kwart van de werknemers te moeten ontslaan. Foto AFP/Justin Sullivan

Technologiebedrijf Uber ontslaat tweehonderd van zijn 1.500 werknemers op het internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Dat heeft het techbedrijf vrijdagochtend aan werknemers medegedeeld.

Uber-topman Dara Khosrowshahi kondigde vorige maand al aan wereldwijd 45 kantoren te sluiten en 6.700 werknemers – een kwart van het personeel – te ontslaan, vanwege scherp gedaalde inkomsten door de coronacrisis. Tot nu werd de Nederlandse afdeling nog gespaard.

‘Binnen 30 minuten’

De afgelopen weken onderhandelde het Nederlandse management van Uber met de ondernemingsraad van het bedrijf over de voorwaarden voor ontslag. Vrijdagochtend kregen Uber-werknemers per e-mail meegedeeld dat „zij die getroffen worden binnen 30 minuten een uitnodiging krijgen voor een gesprek”, zo schreef het management. „Dit is een hele zware dag voor iedereen, vooral zij die moeten vertrekken.”

Ontslagen werknemers krijgen ieder twee maanden salaris mee, plus een half maandsalaris voor elke zes maanden dat ze in dienst zijn. Bronnen binnen het bedrijf bevestigen dat Uber besloten heeft geen gebruik te maken van de NOW-regeling van de Nederlandse overheid, waarmee loonkosten van werknemers in Nederland zouden kunnen worden doorbetaald.

Werkt u bij Uber en wilt u naar aanleiding van dit artikel reageren?
Do you work at Uber and would you like to respond to this article?

We zouden graag met u in contact komen voor een follow-up artikel.
We would like to get in touch with you for a follow-up article.

Reissite Booking.com raakte de afgelopen maanden in opspraak nadat het besloot voor miljoenen aan overheidssteun te aanvaarden, terwijl het bedrijf de afgelopen jaren altijd miljardenwinsten maakte.

Crisis zonder weerga

Volgens de OR was de keuze van Uber om geen steun aan te vragen in Nederland „onvoldoende onderbouwd”, zo schrijft het in een document aan de directie – in handen van NRC. „Het is onze indruk dat de ontslagen centraal beslist zijn, zonder rekening te houden met lokale steunmaatregelen rond covid-19.”

Daarnaast schrijft de OR dat het management prioriteit gaf aan donaties, gratis ritten en kortingen voor maaltijdbezorging voor derden „boven de nood van haar eigen werknemers tijdens een crisis zonder weerga.”

Eerder dit jaar maakte Uber, met het oog op groei, nog verhuisplannen bekend. In 2022 zou Uber een nieuw gebouw betrekken: het Tripolis Park op de Amsterdamse Zuidas. Uber kan er maximaal drieduizend werknemers kwijt. Wat de ontslagen betekenen voor de verhuisplannen van het bedrijf is onduidelijk.

Aanvulling (12-06-2020): Dit artikel is bijgewerkt met meer informatie over de voorwaarden waaronder werknemers bij Uber moeten vertrekken.