Suriname

Bouterse: ‘Ik schuw geen enkele confrontatie’

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft donderdag gewaarschuwd dat hij „geen enkele confrontatie” schuwt. De reactie volgt op een inmiddels aangepaste uitspraak van oppositieleider en beoogd opvolger Chan Santokhi op de website van de Surinaamse radiozender BNR. In een interview met die zender zou Santokhi gezegd hebben dat hij bereid zou zijn Bouterse uit te leveren aan Nederland.

Bouterse zei in een reactie ervan uit te gaan dat BNR Santokhi verkeerd is geciteerd. „Ik ben een gewoon mens, zoek nooit confrontatie, maar geloof me, ik schuw geen enkele confrontatie. Het was in schril contrast met wat wij uren en uren hebben besproken.”

BNR schreef in een kop op zijn website deze week dat ‘Santokhi openstaat voor uitlevering aan Nederland’. Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar voor drugssmokkel. Santokhi’s uitspraak was gebaseerd op een radio-interview, maar zou uit de context zijn gehaald, de kop werd later aangepast. Santokhi reageerde in een verklaring, door te zeggen dat Suriname geen staatsburgers uitlevert, dus ook niet aan Nederland.

Hoewel eind vorige maand snel duidelijk werd dat Santokhi’s VHP-partij de parlemenstsverkiezingen had gewonnen, duurde het nog anderhalve week voordat de officieuze uitslag werd bekendgemaakt. Bouterse had een hertelling aangevraagd. Het Onafhankelijk Kiesbureau moet nog met de officiële uitslag komen.

Bouterse zei donderdag te wachten op die officiële uitslag voordat hij de winnaars zal feliciteren. Toch leek hij zich al neer te leggen bij de nederlaag. „We moeten ons hoofd buigen”, zei hij.