Roxane van Iperen schrijft Boekenweekessay, bij thema ‘tweestrijd’

Boekenweek Journalist en jurist Van Iperen werd bekend met de bestseller ‘t Hooge Nest. Zij zal voor de themaweek in 2021 schrijven over ‘innerlijk conflict’.

Foto Merlijn Doomernik
Foto Merlijn Doomernik

De Boekenweek van 2021 heeft als thema ‘tweestrijd’ en schrijver en journalist Roxane van Iperen schrijft over dat onderwerp het bijbehorende Boekenweekessay. Dat maakte de Stichting CPNB, de promotieorganisatie van het boekenvak en coördinator van de Boekenweek, deze vrijdag bekend. Eerder werd Hanna Bervoets al aangewezen als auteur van het Boekenweekgeschenk.

Roxane van Iperen werd de afgelopen jaren bekend door haar bestseller ’t Hooge Nest, een non-fictieboek over de geschiedenis van een villa in Huizen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een centrum van verzet tegen de bezetter was. Het boek werd tot op heden 175.000 keer verkocht en is in 2019 bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Van Iperen (1976), die als jurist en journalist werkt, is de laatste jaren ook zichtbaar als auteur van essayistische stukken voor Vrij Nederland.

Lees ook een interview met Van Iperen: ‘We denken de oorlog te kennen. Nou nee’ (2019)

Na het omstreden motto ‘De moeder de vrouw’ uit 2019 en het geruchtmakende thema ‘Rebellen en dwarsdenkers’ van dit jaar kiest de CPNB met ‘innerlijk conflict’ een thema waar menig boek in past, zo niet alle. In een persbericht van de Stichting CPNB kondigt Van Iperen aan het thema ‘tweestrijd’ niet alleen als „het onderzoeken van (innerlijke) conflicten” te interpreteren, maar gaat het voor haar ook „over stellingname in politieke en sociale kwesties”.

Özcan Akyol

Dit jaar was schrijver, columnist en tv-presentator Özcan Akyol de auteur van het Boekenweekessay, Generaal zonder leger, dat veel aandacht kreeg door zijn schimpscheuten naar de literaire wereld. Uitzonderlijk genoeg was daardoor de aandacht voor het essay dit jaar veel groter dan voor het Boekenweekgeschenk, geschreven door Annejet van der Zijl. Met de keuze voor Van Iperen zou die verhouding zich volgend jaar wel eens kunnen voortzetten: de verkoopcijfers van ’t Hooge Nest overstijgen die van het oeuvre van geschenkauteur Hanna Bervoets.

De Boekenweek vindt in 2021 plaats van 6 tot en met 14 maart.