Oud-burgemeester Jos Heijmans verliest kort geding over e-mails

Integriteitsonderzoek Jos Heijmans had een kort geding aangespannen omdat hij niet wilde dat e-mails van hem in handen kwamen van de gemeente Weert. De rechtbank heeft de vorderingen vanwege formele redenen afgewezen.
Oud-burgemeester Jos Heijmans (D66) in de rechtbank waar een kort geding diende tegen de gemeente Weert.
Oud-burgemeester Jos Heijmans (D66) in de rechtbank waar een kort geding diende tegen de gemeente Weert. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Oud-burgemeester Jos Heijmans (D66) heeft vrijdag een kort geding verloren dat hij had aangespannen tegen de gemeente Weert. Daarmee probeerde Heijmans te voorkomen dat wethouders beschikking zouden krijgen over zijn e-mails. De rechtbank in Roermond heeft de vorderingen van de oud-burgemeester „met name om formele redenen afgewezen”.

Op de meer dan negenduizend e-mails en bijbehorende documenten was beslag gelegd voor een integriteitsonderzoek wegens een subsidie die Heijmans zou hebben gegeven aan een stichting waar hij zelf voorzitter van is. Dat onderzoek leidde ertoe dat de burgemeester eerder dit jaar vertrok. Ook had dagblad De Limburger een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om de communicatie tussen Heijmans en een raadslid te kunnen inzien.

De rechtbank stelt vast dat Heijmans bij de bestuursrechter had moeten zijn, en niet - zoals nu - bij de civiele rechter. De bestuursrechter „kan in dit geval ook voldoende rechtsbescherming bieden waar het gaat om de privacy-aspecten”. Heijmans vreesde dat bestanden in verkeerde handen zouden terechtgekomen, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de veiligheid van hem en zijn gezin. Maar de rechtbank ziet „geen concrete aanwijzingen” dat veiligheidsrisico’s toenemen als de e-mails door de gemeente worden bewaard.

Lees meer: Vertrokken burgemeester Jos Heijmans ‘liet hart prevaleren boven regels’