In beeld

Omstreden standbeelden tegen de vlakte na dood Floyd

In meerdere landen zijn afgelopen week standbeelden van omstreden historische figuren beklad of neergehaald. Het ging om eeuwenoude standbeelden van zeventiende-eeuwse slavenhandelaren en de ontdekkingsreiziger Christopher Columbus. De beelden moesten het ontgelden bij antiracisme-demonstraties die ontstonden tijdens de nasleep van de dood van de zwarte arrestant George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Historici betwisten of deze historische figuren moeten worden beoordeeld volgens de huidige maatstaven. Beeldenstormen zijn echter van alle tijden.
Het vernielde beeld van Jefferson Davis, de president van de zuidelijke Confederatie tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865), in Richmond, Virginia.
Parker Michels-Boyce / AFP
In een park in Brussel werd het beeld van de Belgische oud-koning Leopold II meermaals beklad met rode verf.
Stephanie Lecocq /EPA
Demonstranten in het Britse Bristol gooiden zondag het beeld van de zeventiende eeuwse slavenhandelaar Edward Colston in de rivier de Avon.
Ben Birchall/PA via AP
Het standbeeld van de Schotse koopman en slaveneigenaar Robert Milligan werd dinsdag neergehaald in Londen.
Yui Mok/PA via AP
Ook het beeld van de Italiaanse wereldreiziger Christopher Columbus in Miami moest eraan geloven. Activisten maken zich boos over het feit dat zijn ontdekkingsreizen hebben geleid tot kolonisatie en genocide.
Foto Lynne Sladky/AP
In de Britse kustplaats Bournemouth wordt het beeld van Robert Baden-Powell juist beschermd door bewoners. Powell was grondlegger van de scouting en vocht als militair in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika.
Glyn Kirk / AFP
Het onthoofde beeld van Christopher Columbus in Boston, Massachusetts.
Tim Bradbury/Getty Images/AFP
Een projectie van George Floyd op een standbeeld van Robert E. Lee, legeraanvoerder van de zuidelijke Confederatie.
Steve Helber /AP
In Londen werd een beeld van oud-premier en oorlogsleider Winston Churchill beklad met de tekst 'racist'.
Andy rain/ EPA
In Richmond werd een gedenkteken voor gestorven politieagenten beschadigd en later uit voorzorg verwijderd.
Zach Gibson/Getty Images/AFP
Een beklad beeld van de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Ponce de León in Miami, waar meerdere mensen werden gearresteerd voor vandalisme.
Lynne Sladky /AP
In Nieuw-Zeeland is uit voorzorg het standbeeld van de Britse militaire commandant John Fane Charles Hamilton verwijderd.
Foto Michael Bradley/ AFP