Infrastructuur

NS behoudt monopolie op hoofdspoornet na 2024

NS behoudt na 2024 waarschijnlijk het monopolie op het landelijke hoofdspoorwegnet, waar de intercityverbindingen onder vallen. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) de Tweede Kamer donderdag laten weten. Openbare aanbesteding van het hoofdrailnet zou „zeer complex en risicovol” uitpakken en daarom niet het belang dienen van de reizigers, aldus de staatssecretaris. Wel komt er meer concurrentie voor het regionale en internationale treinverkeer. Het besluit daarover wordt in 2023 genomen. Van Veldhoven zegt NS opnieuw te kiezen voor het landelijk spoornet „uit oogpunt van kwaliteit en stabiliteit”. De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland is namens de commerciële vervoerbedrijven „zeer teleurgesteld”. Volgens de organisatie kan het vervoer in de Randstad profiteren van een nieuwe indeling van het spoornet en combinatie van vervoervormen. (NRC)