Maui en Angali zijn uitgebroken en lopen even los over het terrein. Circus Bolalou heeft zo’n veertig dieren, waaronder twee kamelen. Door de coronacrisis mogen zij niet optreden en zijn er dus geen inkomsten. Om de dieren te kunnen blijven voeren is het familiecircus afhankelijk geworden van boeren en mensen uit de omgeving die hun voer schenken. Zo zorgt de lokale bakker voor brood en een boerencoöperatie voor brokken.

Foto Michael Rehbergen

Gestrande circusdieren vervelen zich

In de oude wereld zou Dennis Bossle dit weekeinde messen richting zijn geliefde werpen. Hij zou jongleren met brandende fakkels. Zijn kamelen laten swingen.

De Duitser werd geboren in een woonwagen en begon drie jaar geleden zelf een circus met zijn vriendin Steffie. Door de coronacrisis zijn zij met hun drie kinderen, veertig dieren, een Belgische clown en twee Ecuadoriaanse acrobaten gestrand in een weiland.

Daar in het Gelderse Laren heeft hij onlangs voor kinderen uit de omgeving wel een springkussen opgepompt en de snoepwagen geopend, waar hij in chocolade gedompelde bananen verkoopt („echt een rage”), maar dat is toch niet hetzelfde.

De inkomsten dekken ook niet de kosten voor de evenementenvergunningen (400 tot 600 euro per week) die Circus Bolalou had aangevraagd om dit jaar zo’n 45 weken achtereen met een grote tent van plaats naar plaats te trekken. Vanwege corona zijn evenementen tot 1 september verboden. Maar de rekeningen lopen door.

Daarom wilden Dennis en Steffie wel met de kermisexploitanten mee staken, afgelopen donderdag in Den Haag. Maar wie zou er dan op de dieren passen? De clown zeker.

Over het voer voor de dieren (lama’s, koeien, geiten, honden, pony’s) hoeven ze zich minder zorgen te maken. Boeren en ondernemers uit de buurt brengen aardappelen en wortels, hooi, hondenbrokken, brood.

Maar de dieren vervelen zich, zegt Steffie. Horen ze muziek, dan dansen ze in hun stal.

Circusdirecteur Dennis Bossle vult een waterbak voor de Friese paarden. Zijn werk bestaat momenteel voornamelijk uit het verzorgen van de veertig dieren. Verveling ligt op de loer. Foto Michael Rhebergen

Frank, de clown van het circus, pakt spullen uit de auto om een kleine voorstelling te spelen voor een verzorgingstehuis in Zutphen. Foto Michael Rhebergen

Veronica uit Ecuador is een van de twee acrobaten van circus Bolalou, zij doet mee aan een klein optreden in een verzorgingstehuis in Zutphen. Foto Michael Rhebergen

Dennis traint met een van de oudere paarden in het weiland in Laren waar het circus is gestrand. De dieren moeten in beweging blijven, „je merkt dat zij ook een beetje verveeld raken”, zegt Dennis. Het circus staat hier al sinds maart. Foto Michael Rhebergen

De kinderen spelen veel buiten. Normaal gesproken staat het circus iedere week bijna op een andere plek, soms slechts dagen. Het vooruitzicht is dat zij tot september in Laren vastzitten. Foto Michael Rhebergen

Bas voert brokken aan de pony’s en lama’s, waar de geiten ook van proberen mee te eten. Circus Bolalou heeft ook kamelen, honden, koeien en paarden. Foto Michael Rhebergen

Steffie is samen met Veronica snoep aan het klaarmaken voor de verkoop op Hemelvaartsdag. Aardbeien en bananen zijn in chocola gedoopt en liggen te drogen. Foto Michael Rhebergen

De kinderen wassen de auto van hun ouders. Ze gaan nu niet naar school, maar krijgen thuisonderwijs. Foto Michael Rhebergen

In het weekend van Hemelvaart heeft het circus zijn snoepkraam mogen openen voor publiek, met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen. Foto Michael Rhebergen

Leo Navas uit Ecuador doet een training in de tent. Ook zonder optredens blijft hij trainen om fysiek fit te blijven. Hij hijst zich met zijn armen omhoog in een harnas met gewichten. Foto Michael Rhebergen