In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat de door politiegeweld omgekomen George Floyd werd begraven, in sommige delen van de wereld coronarestricties werden opgeheven, terwijl in andere delen wordt gevreesd voor verdere verspreiding, doet een foto van 64.000 groene zeeschildpadden zelfs onderzoekers verbazen.
Een provisorische testruimte is ingericht aan de kant van een grote straat in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Hier kunnen mensen zich, door in beschermingspakken gehesen zorgverleners, laten testen op het coronavirus. Het aantal besmettingen in het Aziatische land is al oplopen tot ver boven de 100.000.
Foto Aamir QureshiI / AFP
In het Indiase Tinsukia heeft een gas- en oliebron vlam gevat. Twee brandweerlieden, die werkzaam zijn bij Oil India, de eigenaar van dit veld, zijn omgekomen terwijl ze de vuurzee probeerden te blussen. Het Indiase leger is ingezet om te assisteren bij het doven en controleren van de vlammenzee. Indiase media rapporteren dat het wel weken kan duren voordat de brand is gedoofd.
Foto Biju Boro / AFP
In Tel Aviv gingen mensen werkzaam in de private sector de straat op om te demonstreren tegen de nieuwe regering. Zij kregen tijdens de lockdown geen enkele compensatie. Dinsdag lagen ze als dood op de straat van de kuststad, daarmee het einde van de private sector symboliserend.
Foto Jack Guez / AFP
Op 25 mei kwam George Floyd om door politiegeweld. Sinds zijn dood zijn er dagelijks demonstraties in de Verenigde Staten, zoals op de trappen van het bekende Lincoln Memorial in Washington. Maar ook wereldwijd leidde Floyds dood tot protesten tegen racisme en discriminatie.
Foto Jim Watson / AFP
Deze jonge bultrug is vermoedelijk door een botsing met een schip overleden. Het dode dier werd in de Sint Lawrence rivier in Canada aangetroffen, een niet gebruikelijke plek voor een zeezoogdier. De dagen ervoor trok de vermoedelijk verdwaalde bultrug veel bekijks.
Foto Eric Thomas / AFP
Een laatste groet aan de omgekomen George Floyd. De 46-jarige Amerikaan werd dinsdag begraven in zijn woonplaats Houston. Duizenden bewezen Floyd de dag ervoor de laatste eer bij een publieke wake in de Fountain of Praise kerk in Houston waar de goudkleurige kist van Floyd stond opgebaard. De agent die negen minuten lang zijn knie op de nek van Floyd zette waardoor hij niet langer kon ademen, wordt verdacht van moord en moest deze week voor het eerst voor een rechter verschijnen.
Foto Andrew Caballero-Reynolds / AFP
Een zee vol groene zeeschildpadden. Wel 64.000. De schildpadden gaan nestelen op Raine Island, een afgelegen koraaleiland meer dan 600 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Cairns. Voor het eerst gebruikten onderzoekers een drone om de migratie van de zeedieren vast te leggen. Op basis van deze (spectaculaire) beelden, denken ze dat ze jarenlang de omvang van de populatie verkeerd hebben ingeschat. De foto is ongedateerd maar werd deze week via persbureau AFP verspreid.
Foto Great Barrier Reef Foundation / AFP
Kritiek op de aanpak van de coronacrisis zwelt aan. Ook in Nepal. Daar werd door de politie een demonstratie met zo’n 150 deelnemers beëindigd door het waterkanon in te zetten. In Nepal geldt sinds maart een lockdown, maar desondanks neemt het aantal besmettingen in het land nu in een hoog tempo toe, mede door mindere sanitaire voorzieningen, te provisorisch ingerichte faciliteiten en het feit dat veel mensen opeengepakt wonen.
Foto Prakash Mathema / AFP
In het Amazone-gebied zijn ook de inheemse volkeren, zoals het Tikunavolk dat onder meer in Colombia en Brazilië leeft, in aanraking gekomen met het coronavirus. De volkeren zijn kwetsbaar en veelal arm. Luchtwegziektes bestrijdt deze inheemse bevolking met het inademen van de rook van het verbranden van geneeskrachtige planten en honingraten.
Foto Tatiana de Nevo / AFP
In Honduras zijn na bijna drie maanden van restricties winkels, bedrijven en instellingen opengegaan ondanks waarschuwingen van artsen dat het gezondheidsstelsel in het land mogelijk overbelast kan raken. Een groot ziekenhuis, waar Covid-19-patiënten kunnen worden behandeld, waarschuwt al dat het op 94 procent van de totale capaciteit zit. Autoriteiten zeggen bereid te zijn restricties weer in te stellen als het aantal besmettingen en doden oploopt.
Foto Orlando Sierra / AFP
Democratische politici, onder wie voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, gedenken George Floyd en andere zwarte Amerikanen ,,die onrechtvaardig zijn omgekomen’’. De politici hielden 8 minuten en 46 seconden stilte, net zo lang als de nekklem waaraan Floyd overleed. De locatie voor hun eerbetoon was ook niet toevallig gekozen: in een zaal, de Emancipatie Zaal, ter ere van alle slaven die in de achttiende eeuw hielpen bij het bouwen van het Capitool.
Foto Brendan Smialowski / AFP
Na twee en een halve maand thuisscholing mochten de leerlingen van de Winnie Mandela School in Tembisa, een township van Johannesburg, weer naar school. Wel golden ook hier maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals het afstand houden en het dragen van mondkapjes.
Foto Michele Spatari / AFP
Van Maastricht, Zwolle tot Amsterdam, van Berlijn, Londen tot Hongkong, van Accra tot Dakar. Op zeer veel plekken werd gedemonstreerd tegen racisme en geweld tegen zwarten. Met slogans als Black Lives Matter en No Justice No Peace probeerden demonstranten, zoals deze Senegalese, aandacht te vragen voor ongelijkheid.
Foto John Wessels / AFP
Supporters van vlees en bloed en van karton wonen de wedstrijd tussen Levski, een voetbalclub uit Sofia, en Ludogorets uit Razgrad bij. In Bulgarije mogen voetbalclubs weer supporters toelaten, maar met een maximum van 30 procent van de plekken in het stadion.
Foto Nikolay Doychinov / AFP