Nederland doet mee in aankoop 300 miljoen doses kansrijk coronavaccin

Sinds vorige week zijn restaurants en cafés weer geopend. Nederlandse kinderen kunnen weer naar school. Ook in andere landen worden versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Lees in dit blog de laatste ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zaterdag 13 juni is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Burgemeester São Paulo positief getest op coronavirus

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

  • Het aantal patiënten dat met het coronavirus op de intensive care ligt, is sinds vrijdag met 4 toegenomen tot 77. De lichte stijging is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LPCS) geen reden tot zorg.
  • Nederland krijgt mogelijk al voor het eind van het jaar honderdduizenden doses van een vaccin tegen het coronavirus, dat wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en de Brits-Zweedse medicijnfabrikant AstraZeneca. Samen met Duitsland, Frankrijk en Italië koopt Nederland 300 miljoen doses van het middel, heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zaterdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een vaccin dat nog in de ontwikkelingsfase is en nog niet volledig is getest.
  • Elf wijken in Beijing zijn door de autoriteiten afgesloten omdat er op een markt tientallen mensen besmet bleken met het coronavirus. Het stadsdeel Fengtai in de Chinese hoofdstad is in „oorlogscrisisstand", zei overheidsfunctionaris Chu Junwei zaterdag.
  • Frankrijk gaat vanaf 1 juli in stappen zijn grenzen weer openen voor reizigers uit niet-Schengenlanden, hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De Europese Unie had vrijdag al aangekondigd dat het inreisverbod voor mensen van buiten de EU in juli geleidelijk zou worden opgeheven.
  • De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij het aanpakken van de uitbraak van het coronavirus. Het aantal besmettingen is er de afgelopen week snel opgelopen, er zijn inmiddels zeker 175 actieve gevallen. Drie mensen zijn aan Covid-19 overleden.

Chileense minister van Volksgezondheid ontslagen

  • De Chileense president Sebastián Piñera heeft zaterdag zijn minister van Volksgezondheid ontslagen. De kritiek op de gewezen Jaime Mañalich nam de afgelopen dagen sterk toe. Critici verwijten de regering te laat te hebben ingegrepen en het totale aantal doden als gevolg van Covid-19 niet juist te hebben weergegeven. In het Zuid-Amerikaanse land, dat ruim 18,7 miljoen inwoners telt, overleden sinds de uitbraak van het virus 3.101 patiënten aan de gevolgen van longziekte Covid-19. Vrijdag kwamen de slechtste cijfers tot op heden binnen: 222 doden en 6.754 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur. Een aantal Chileense steden, waaronder de hoofdstad Santiago is afgesloten van de rest van het land.
  • De Griekse regering heeft zaterdag toegezegd extra medisch personeel naar populaire toeristische eilanden te sturen. Eerder was al bekendgemaakt dat er 687 artsen en verplegers in dienst waren genomen om vakantiegangers te verzorgen. Premier Kyriakos Mitsotakis liet zaterdag tijdens een bezoek aan het eiland Santorini weten dat de veiligheid van toeristen “topprioriteit” heeft. De Griekse economie is voor zo’n 20 procent afhankelijk van inkomsten uit het toerisme.
  • In het Portugese bedevaartsoord Fátima werden van vrijdag op zaterdag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus weer gelovigen welkom geheten. De bisschop van Lissabon riep gelovigen op om genoeg afstand te houden van elkaar tijdens de processie bij kaarslicht. De jaarlijkse bedevaart op 13 mei werd door de uitbraak van het coronavirus voor het eerst zonder gelovigen gehouden.

Een gelovige ontvangt de hostie tijdens de dienst in Fátima. Foto Paulo Cunha / EPA

Aantal patiënten op IC loopt licht op, 'geen reden tot zorg'

Het aantal patiënten dat met het coronavirus op de intensive care ligt, is sinds vrijdag met 4 toegenomen tot 77. De lichte stijging is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LPCS) geen reden tot zorg.

„Wij signaleren een lichte stijging van Covid-patiënten op de ic en in de kliniek", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Maar in het licht van de gestage daling van het aantal Covid-patiënten op de ic, en de sterke daling in de kliniek in de afgelopen week, geeft de ontwikkeling in de afgelopen 24 uur geen reden tot zorg.”

Sinds vrijdag liggen er nog 289 coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen - tien meer dan een dag eerder.

Eerste voetbalwedstrijd zorgt voor Italiaans kijkcijferrecord

De hervatting van het Italiaanse bekertoernooi heeft meteen voor het hoogste aantal kijkers dit seizoen gezorgd. Zeker 8,3 miljoen Italianen schakelden in voor de halve finale van de Coppa Italia tussen Juventus en AC Milan, die werd uitgezonden op de nationale tv-zender RAI.

In maart werden in heel Europa voetbalcompetities stilgelegd door de uitbraak van het coronavirus. In onder meer Nederland, Frankrijk en België werd het seizoen beëindigd. Italië werd bovengemiddeld hard getroffen door het coronavirus, maar besloot toch om de competitie te hervatten. Op 20 juni worden de eerste wedstrijden weer gespeeld in de Serie A.

De halve finale van vrijdag werd zonder publiek gespeeld en eindigde in een 0-0 gelijkspel. De heenwedstrijd in Turijn eindigde in maart in een 1-1 gelijkspel; wat ervoor zorgt dat Juventus de finale van het bekertoernooi bereikt.

Cristiano Ronaldo van Juventus in duel met Andrea Conti van AC Milan. Foto Allessandro Di Marco / EPA

Nederland doet mee in aankoop 300 miljoen doses kansrijk coronavaccin

Nederland krijgt mogelijk al voor het eind van het jaar honderdduizenden doses van een vaccin tegen het coronavirus, dat wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford en de Brits-Zweedse medicijnfabrikant AstraZeneca. Samen met Duitsland, Frankrijk en Italië koopt Nederland 300 miljoen doses van het middel om te verspreiden over de Europese Unie, laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zaterdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een vaccin dat nog in de ontwikkelingsfase is en nog niet volledig is getest.

„Dankzij deze gezamenlijke inspanning bestaat de kans om al eind 2020 een eerste hoeveelheid vaccins tegen het coronavirus beschikbaar te hebben voor Europa”, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. „Met deze investering kunnen direct voorbereidingen voor productie worden getroffen, tijdens de ontwikkeling van het kandidaat-vaccin. Deze ontwikkelingen lijken voorspoedig te verlopen.”

De eerste tests op mensen zijn al gedaan en de uitkomsten daarvan worden binnenkort verwacht. Als het vaccin wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, zal het naar rato van de bevolkingsomvang worden verdeeld over de lidstaten van de EU. Voor Nederland zullen dat mogelijk eind dit jaar „enkele honderdduizenden” zijn. Ook de Verenigde Staten hebben al 400 miljoen doses van het vaccin gereserveerd.

Toch houdt De Jonge nog een slag om de arm als het gaat om de verspreiding van het vaccin. Hij benadrukt in de brief dat het ontwikkelen een proces is dat veel onzekerheden kent: „de kans op mislukking is in elk van de ontwikkelfasen aanwezig. Dat betekent dat de koplopers van nu niet als eerste de eindstreep hoeven te halen. De risico’s die gepaard gaan met het investeren in dergelijke ontwikkeltrajecten wegen echter niet op tegen het zeer grote maatschappelijke belang om te investeren in deze en andere kansrijke initiatieven.”

De koop zou volgens persbureau ANP eigenlijk vrijdag al gesloten worden, maar de Europese Commissie en sommige andere EU-lidstaten voelden zich gepasseerd door het vierlandenverbond en wilden als een geheel onderhandelen. Maar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië benadrukken dat alle lidstaten mee mogen delen als het vaccin beschikbaar komt. Het is niet bekend hoeveel Nederland en de andere drie landen betalen voor de 300 miljoen doses.

Dodental loopt op met vier, negen nieuwe ziekenhuisopnames

Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag heeft het RIVM vier nieuwe meldingen ontvangen van sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Ook zijn negen nieuwe meldingen van ziekenhuisopnames gedaan. De cijfers worden vaak met een vertraging doorgegeven aan het RIVM, wat betekent dat deze patiënten niet allemaal in het afgelopen etmaal zijn opgenomen of overleden. Het officiële dodental ligt op 6.057, in totaal zijn 11.822 mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest).

In de afgelopen 24 uur zijn bovendien 179 mensen positief getest op het virus, waarmee het totale aantal bevestigde besmettingen op 48.640 ligt. Hoewel alle Nederlanders zich vanaf 1 juni kunnen laten testen, is het volgens het RIVM „aannemelijk” dat niet alle Covid-19-patiënten daadwerkelijk getest is. Het werkelijke besmettingsgetal is waarschijnlijk hoger.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maakt later op de dag bekend hoeveel Covid-19-patiënten op de intensive care liggen. Vrijdag ging het om 73 mensen.

'Actievere bestrijding virus scheelt 50.000 sterfgevallen en 123 miljard euro'

Het actiever bestrijden van het coronavirus kan in Nederland de komende twee jaar ongeveer 50.000 sterfgevallen schelen en 123 miljard euro besparen. Dat is de conclusie van een zaterdag verschenen onderzoeksrapport van advieskantoor KPMG en de Vrije Universiteit Amsterdam. Om dat te bewerkstelligen zou een betere 'indamstrategie' gevoerd moeten worden, waarmee gepoogd wordt het virus compleet uit te bannen, zoals in Nieuw-Zeeland het geval is.

Bij een dergelijke strategie moet het reproductiegetal, dat staat voor de besmettelijkheid van het virus, onder 1 blijven. Om dit te bereiken zou de huidige „suboptimale organisatie” van testen en bron- en contactonderzoek verbeterd moeten worden. Het huidige beleid, schrijven onderzoekers in het rapport, is te traag, stimuleert mensen met klachten te weinig om zich te laten testen en spoort contacten van besmette personen niet snel genoeg op.

De onderzoekers stellen onder meer een uitgebreide informatiecampagne voor om het belang van testen te onderstrepen. Verder moet het mogelijk worden om online een test in te plannen in plaats van alleen telefonisch. De uitslagen moeten sneller gedeeld worden met de patiënt, de contacten van besmette personen moeten sneller opgespoord worden en mensen zouden vaker mondkapjes kunnen dragen. Met deze maatregelen zou het reproductiegetal kunnen dalen met 0,40. Begin juni lag het reproductiegetal op 0,87, maar de onderzoekers benadrukken dat dat cijfer door de versoepeling van de maatregelen waarschijnlijk zal oplopen.

Het bedrag van 123 miljard euro is enkel gebaseerd op particuliere consumptie in Nederland en volgt uit ramingen van De Nederlandsche Bank eerder deze maand. Als omringende landen het virus ook weten in te dammen, is de verwachting dat dit bedrag nog hoger ligt, schrijven de onderzoekers.

De huidige strategie van het kabinet en het RIVM is volgens de onderzoekers „onhelder”. Met het beleid zou het kabinet „veel acties inzetten maar deze niet overtuigend genoeg uitvoeren, waardoor we wellicht onbedoeld in het scenario van groepsimmuniteit eindigen.”

Een zorgmedewerker wordt getest op het virus in Rotterdam. Archiefbeeld. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Wijken en een markt in Beijing in lockdown na Covid-19-besmettingen

Elf wijken in Beijing zijn door de autoriteiten afgesloten omdat er op een markt tientallen mensen besmet bleken met het coronavirus. Het stadsdeel Fengtai in de Chinese hoofdstad is in „oorlogscrisisstand", zo zei overheidsfunctionaris Chu Junwei zaterdag volgens persbureau Reuters.

Bewoners van de wijken zijn opgedragen binnen te blijven naar aanleiding van aanvullend onderzoek bij de Xinfadimarkt. Vrijdag werd bekend dat zes Covid-19-patiënten op de markt zijn geweest. Hoe ze de ziekte hebben opgelopen is onduidelijk. Op de markt werden nog eens 517 mensen onderzocht, van wie zaterdag 45 mensen besmet bleken. Geen van hen vertoont symptomen.

Er wordt rekening mee gehouden dat nog meer mensen de ziekte onder de leden hebben en aanvullende sluitingen nodig zullen zijn. De elf wijken die werden afgegrendeld, liggen rondom de markt. De Xinfadimarkt zal worden ontsmet en tienduizend mensen worden getest op het virus, zo heeft het stadsbestuur volgens Reuters aangekondigd.

Politiebewaking bij Xinfadimarkt in Beijing, zaterdag. Foto Mark Schiefelbein/AP

Brazilië heeft nu na VS meeste coronadoden

Brazilië is na 909 nieuwe sterfgevallen in het afgelopen etmaal het Verenigd Koninkrijk gepasseerd wat betreft het aantal bevestigde coronadoden. Daarmee zijn er nu alleen in de Verenigde Staten meer mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus dan in Brazilië.

Het totale Braziliaanse dodental is volgens de Johns Hopkins University opgelopen tot 41.828, in het Verenigd Koninkrijk zijn dat er 41.566 en in de VS 114.471. Het aantal bevestigde besmettingen in Brazilië liep in de afgelopen 24 uur met bijna 26.000 op tot 828.810.

President Jair Bolsonaro neemt het coronavirus nog altijd niet erg serieus en verzet zich als hoeder van de economie tegen de lockdownmaatregelen die gouverneurs hebben afgekondigd.

Lees ook: Geeft de wereld de strijd tegen corona al op?

Frankrijk opent vanaf 1 juli grenzen voor reizigers van buiten Schengenzone

Frankrijk gaat vanaf 1 juli in stappen zijn grenzen weer open doen voor reizigers uit niet-Schengenlanden hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De Europese Unie had vrijdag al aangekondigd dat het inreisverbod voor mensen van buiten de EU in juli geleidelijk zou worden opgeheven.

Volgens de ministers Jean-Yves Le Drian en Christophe Castaner zijn niet gelijk reizigers uit alle landen welkom: „Deze opening zal geleidelijk verlopen en afhangen van de gezondheidssituatie in elk van de landen, en in overeenstemming met de regelingen die tegen die tijd op Europees niveau zullen zijn overeengekomen”, staat in een gezamenlijke verklaring.

Frankrijk had eerder al bekendgemaakt vanaf maandag 15 juni de grenzen weer te openen voor Europese landen binnen de Schengenzone.

Vrijdagavond laat kondigde Tsjechië aan ook vanaf maandag weer inwoners vanuit bijna alle EU-landen te verwelkomen, meldt ANP. Alleen voor reizigers uit België, Portugal, Zweden en uit de Poolse provincie Silezië blijven de grenzen voorlopig nog dicht. En ook Britten zijn nog niet welkom.

Polstokhoogspringwedstrijd met publiek in toeterende auto's

In de Duitse stad Düsseldorf is vrijdagavond laat 'Flight Night' gehouden, een wedstrijd voor professionele polstokhoogspringers waarbij publiek toekeek vanuit auto's. Het was de eerste atletiekwedstrijd met toeschouwers sinds de uitbraak van het coronavirus.

Het decor was een groot parkeerterrein, waarop de aanwezige auto's minstens anderhalve meter uit elkaar stonden en de polstokhoogspringers na een geslaagde poging konden rekenen op luid getoeter in plaats van het gebruikelijke applaus in een atletiekstadion. Na elke sprong werden de lat en het landingskussen gedesinfecteerd.

Polshoog - Düsseldorf 🇩🇪 gaat beginnen. Met de fans in de auto 🙂 !! #coronavirus #COVID19 vrije atletiek. pic.twitter.com/gD5SArl4LI

— Atletiek Live (@AtletiekLive) June 12, 2020

De Duitser Torben Blech won de demonstratiewedstrijd met een bescheiden hoogte van 5,55 meter, maar vanwege de korte aanloop en de stevige wind waren de omstandigheden moeilijk. De Nederlandse recordhouder Menno Vloon bleef steken op 5,20 meter.

Suriname vraagt Nederland om coronahulp

De Surinaamse regering heeft Nederland om hulp gevraagd bij het aanpakken van de uitbraak van het coronavirus. Hoewel de absolute aantallen -175 actieve besmettingen en drie coronadoden- nog niet direct erg alarmerend zijn, is het aantal besmettingen de afgelopen week wel snel opgelopen.

Er wordt gevreesd dat de ziekenhuizen in Suriname verdere verspreiding van het virus dat Covid-19 veroorzaakt niet aan kunnen. Er is tot en met 21 juni een vrijwel volledige lockdown van kracht. Nederland gaat inventariseren hoe steun kan worden verleend aan Suriname, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond aan persbureau ANP laten weten.

Behalve de mogelijke hulp van de Nederlandse regering, zijn er zowel in Suriname zelf als in Nederland meerdere acties op poten gezet om geld, persoonlijke beschermingsmiddelen, medicijnen en medische apparatuur in te zamelen. De Nederlandse regering heeft vorige week al tien beademingsapparaten toegezegd. Die zullen waarschijnlijk volgende week in Suriname aankomen.

Dit was het belangrijkste nieuws op vrijdag

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen over het coronavirus bij. Zowel in Nederland als elders zijn allerlei versoepelingen van de maatregelen ingegaan of aangekondigd. Hoe dat gaat, lees je in ons blog. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

Lees hier het blog van gisteren terug.